Tulevaisuuden älypuhelin auttaa suunnistamaan tuoksujen avulla - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Tulevaisuuden älypuhelin auttaa suunnistamaan tuoksujen avulla – keinonenäsovellus tunnistaa eri paikkojen yksilöllisen ominaishajun

Philipp Müller uskoo, että hajujen avulla ihmiset voivat helpommin suunnistaa heille entuudestaan tuntemattomissa paikoissa.

2.1.2018 7:00

Moni ostoskeskus on nykyään niin iso, että etsimiäsi tuotteita sisältävä myymälä ei aina löydy kartan tai älypuhelimen paikannussovelluksen avulla, semminkin, jos ihmisiä on tungokseen asti. Oikea myymälä tai ruokapaikka saattaa tulevaisuudessa löytyä sille ominaisen tuoksun avulla.

Näin uskoo Tampereen teknillisen yliopiston tutkija Philipp Müller. Müller on tehnyt lupaavia alustavia tuoksupaikannuskokeita TTY:n tiloissa Hervannassa.

Müllerin mukaan jokaisella paikalla on sille ominainen, yksilöllinen hajusormenjälki, joka voidaan tunnistaa.

Hajutunnisteita voidaan hyödyntää älypuhelimeen asennettavassa keinonenäsovelluksessa, joka antaisi käyttäjälle tuoksuihin perustuvaa paikantamistietoa. Näin tuoksutieto täydentäisi jo käytössä olevia paikannusmenetelmiä.

Työ on vielä alkutekijöissään. Jatkotutkimuksiin ollaan hakemassa rahoitusta.

Mittauskanavia on 14

Tuoksusormenjäljen tunnistamisessa käytetään apuna samanlaista eNose-keinonenää, jonka avulla tamperelaiset tutkijat marraskuussa tunnistivat tuoksun, muunsivat sen digitaaliseksi ja siirsivät tuoksun verkossa Tampereen yliopistolta Tampere-talolle. Siellä digitaalinen tuoksu tuotettiin uudelleen ihmisten nuuhkittavaksi tuoksusyntetisaattorin avulla.

Lue lisää:Ainutlaatuinen koe Tampereella: Tutkijat siirtävät verkossa digitaalisia tuoksuja paikasta toiseen – yleisökin pääsee nuuhkimaan.

Tampereella tehdyissä kokeissa on siirretty paikasta toiseen muun muassa eNose-keinonenän nuuhkimaa sitruunan tuoksua.

Müller kertoo keinonenän määrittävän eri paikoille ominaisia tuoksusormenjälkiä 14 eri kanavan eli 14 samaan aikaan tehtävän mittauksen avulla.

–Vaikka yhdessä paikassa erilaisia tuoksuja voi olla todella monta, niitä kaikkia ei tarvitse tietää. Kunkin paikan tuoksusormenjälki voidaan määrittää 14-kanavaisen mittauksen avulla.

Kun mittauksia on sekä tutuista että vieraista paikoista, koneoppivat algoritmit vertaavat niitä toisiinsa. Näin ne paikantavat esimerkiksi suuresta tavaratalosta kohteita, jotka muistuttavat käyttäjän etsimän paikan tuoksuja.

Vaihtuvat olosuhteet tekevät monimutkaiseksi

Müller on kokeillut menetelmän toimivuutta alustavissa kokeissa TTY:n tiloissa Hervannassa Tampereella.

Hän mittasi keinonenällä seitsemän eri huoneen ominaishajun: viikonloppuna, kun paikalla ei ollut ihmisiä, ja arkena, kun huoneissa oli ihmisiä töissä.

Sen jälkeen tiedot jaettiin kahteen luokkaan: Viikonloppumittausten avulla tunnistusohjelmaa opetettiin vertailemaan huoneiden hajusormenjälkiä keskenään. Arkimittauksissa ohjelmalle ei paljastettu, missä huoneessa ne oli tehty.

–Ohjelma osasi kuitenkin kertoa lähes aina sen huoneen, mistä hajusormenjälki oli peräisin.

Ilmi kävi, että vaihtuvat olosuhteet – kuten ihmisten määrä, huoneen lämpötila ja ilmanpaine – vaikuttavat mittauksiin.

Tämä on otettava huomioon tuoksupaikannusta kehitettäessä.

–Ei riitä, että tuoksuja mitataan ja tuloksia verrataan. Vaihtuvat olosuhteet on otettava huomioon. Mittaukset eivät ole vertailukelpoisia, jos niitä ei osata kalibroida.

Monimutkaisessa tuoksuympäristössä tehtävien mittausten kalibroiminen ei ole yksinkertaista.

Tämä ei ole mikään ihme, sillä myös eri ihmiset haistavat ja kokevat samat tuoksut hieman eri tavalla.

Sama ilmiö on nähtävissä myös älypuhelinten wifi-signaalin voimakkuuteen perustuvassa paikantamisessa.

–Kahdella saman valmistajan samanlaisella puhelinmallilla samassa paikassa mitattu signaali on kummassakin laitteessa hieman erilainen.

Siksi tuoksupaikannukseen on kehitettävä uusia matemaattisia malleja, jotka pystyvät muun muassa ennustamaan tuoksusormenjälkiin mittausolosuhteiden vaihtuessa ilmaantuvia muutoksia. Niitä Müller aikoo kehittää.

Ei sovellu ulkokäyttöön

Suurten ostoskeskusten lisäksi tuoksupaikannuksesta voisi olla iloa isoissa ja sokkeloisissa toimistorakennuksissa sekä konferenssikeskuksissa.

–Jos käsillä ei esimerkiksi ole ostoskeskuksen karttaa, tuoksu saattaa opastaa oikeaan paikkaan ja antaa vihjeitä siitä, eteneekö ihminen oikeaan suuntaan.

Ulkotiloissa tuoksupaikannukselle tuskin on käyttöä, sillä siellä hajumaailma eri paikoissa vaihtelee sisätiloja enemmän ja nopeammin.

Itse keinonenän istuttaminen muiden älykännykän aistimien joukkoon ei Müllerin mukaan ole ongelma.

–Markkinoilla on jo hajuantureita, jotka voi helposti sijoittaa mobiililaitteisiin.

Vesa Vanhalakka Twitterissä: @vanhalakka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos