Tuoksujen maailma on hurja ja monimuotoinen - Tiede ja teknologia - Aamulehti

Aamulehden toimittaja haistoi: "Tuoksusyntetisaattorilla tuotetut jasmiinin ja sitruunan tuoksu tuntuivat nenässäni aidoilta"

Sekä viinirypäleen että sitruunan tuoksun digitalisoiminen ja siirto tietoverkossa paikasta toiseen onnistuu jo hyvin.

9.11.2017 20:19

Tamperelaiset tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan laboratoriossa tuoksusyntetisaattorin avulla digitaalisten tuoksujälkien avulla jo 11 erilaista tuoksua: jasmiini, sitruuna, vanilja, mansikka, ananas, viinirypäle, kaneli, mustatorvisieni, suppilovahvero, metsä ja kahvi.

Tosin kahvin aromia on yritetty valmistaa vain yhdestä osatekijästä, eikä se tutkijoiden mielestä oikein kahvilta tuoksunut. Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä kahvin tuoksu koostuu noin 800:sta eri osatuoksusta.

Sen sijaan muut tuoksut onnistuvat jo hyvin. Esimerkiksi metsä tuoksuu selkeästi mäntymetsältä.

Olen itse nuuhkinut Tampereen yliopiston Psykofysiolgisen laskennan laboratoriossa tuoksusyntetisaattorilla tuotettua jasmiinin ja sitruunan tuoksua, ja kyllä ne hyvin aidoilta nenässäni (tai aivoissani) tuntuivat.

Tuoksut säilyvät näppärästi näytepurkeissa. Vasemmalta: indoli, jasmiini, vanilja, bentsyyliasetaatti ja cisjasmone.

Tuoksujen maailman on jo pitkään tiedetty olevan erittäin monimuotoinen, onhan hajuaisti ihmisen aisteista vanhin.

Siitä huolimatta tuoksujen maailman monimutkaisuus ja valtaisuus yllätti Tampereen yliopistossa tutkimusryhmää johtavan Veikko Surakan sekä ryhmässä työskentelevät Katri Salmisen ja Jussi Rantalan.

Aluksi tutkijat ajattelivat, että he löytävät muutamia avaintuoksutekijöitä, joita hyväksi käyttäen voidaan rakentaa melkein tuoksu kuin tuoksu.

–Sellaista helppoa tuoksuavaruutta, jossa on selkeitä yhtenäisiä tekijöitä eri tuoksujen taustalla, ei löytynytkään, Veikko Surakka sanoo.

Vielä monimutkaisemmaksi tuoksujen maailma menee, kun tarkastellaan tuoksun yksittäisiä kemiallisia osatekijöitä.

–Yhden kemiallisen avaintuoksutekijän sisällä saattaa olla tuhansia erilaisia ominaisuuksia, kuten tuoksumolekyylien kokoja, muotoja, massoja, ulotteisuutta. Vaihtelua on valtaisa määrä.

–Kyllähän tämä vähintäänkin haasteellinen tutkimuskohde on, sillä tuoksujen maailma on aivan hurjan monimuotoinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos