Onko tammikuu ollut tavallista tautisempi? Asiantuntijan mukaan jokavuotisten virusten rinnalla kiertää nyt harvinaisempikin tuttavuus

Tampereen kaupungin epidemiologi kertoo, että hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on nyt liikkeellä paljon. RSV- ja influenssaepidemioiden lisäksi ihmisiä kaataa sänkyyn myös hieman harvinaisempi metapneumovirus.

Monet eri hengitystieinfektiot kaatavat nyt ihmisiä sänkyyn.

31.1. 15:56

Aamulehti

Sosiaalisessa mediassa kiertää osuva meemi, jonka mukaan jokainen terveenä selvitty päivä on päiväkotiarjessa voitto. Pikkulasten lisäksi flunssa tuntuu nyt kaatavan ahkerasti sänkyyn myös aikuisia ja koululaisia.

Tampereen kaupungin epidemiologi Sirpa Räsänen, onko tammikuu ollut tavallista tautisempi?

”Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia on nyt liikkeellä paljon. Sanoisin, että influenssakausi ei ole tavallisuudesta poikkeava, mutta kokonaisuudessaan nyt on ehkä jonkin verran tavallista tammikuuta vilkkaampi virusinfektiokausi.”

”Pari edellistä tammikuutahan eivät olleet millään tavalla keskivertoja, vaan kiertäviä tauteja oli paljon tavallista vähemmän. Myös se vahvistaa nyt tunnetta, että tänä talvena taudit jylläävät erityisen paljon.”

Mitä viruksia nyt on liikkeellä?

”Läheskään kaikkien infektioiden aiheuttajia ei tutkita eikä siis tiedetä. Erityisesti kotona asuvien ihmisten lievien infektioiden aiheuttajat jäävät usein nimeämättä.”

”Influenssatapausten määrä näyttäisi tutkittujen influenssapositiivisten tulosten perusteella olevan jo laskussa. Koronaa liikkuu entiseen tapaan, mutta sen testaaminen ja siksi myös laboratoriokokein todetut tapaukset ovat vähentyneet merkittävästi. Vaikeita, sairaalahoitoa vaativia koronatapauksia on tammikuussa ollut vähemmän kuin syksyllä ja joulukuussa.”

”RSV-epidemia ei ole kokonaan hiipunut, mutta tapauksia on tämän vuoden puolella todettu vähemmän kuin marras–joulukuussa.”

”Metapneumovirus aiheuttaa hyvin samantyyppisiä infektioita kuin RSV, mutta sen aiheuttamat epidemiat eivät ole yhtä jokavuotisia kuin influenssa- ja RSV-epidemiat. Nyt näitäkin viruksia on tutkituissa näytteissä tavallista enemmän. Eli metapneumovirus on muiden joukossa yksi kovaa, pitkään kestävää yskää ja nuhakuumetta aiheuttavista viruksista, jotka nyt kansalaisia vuoteeseen kaatavat.”

Tunnistaako influenssaa mistään muusta kuin testituloksesta?

”Ei varmuudella. Jos on nopeasti nouseva kuume ja kovin kova tauti, niin influenssan todennäköisyys on suurempi kuin lievässä taudissa. Toisaalta influenssakin voi aiheuttaa myös lievempioireista tautia.”

Pitäisikö esimerkiksi koululaisen jäädä kotiin, jos kurkku on vähän kipeä, mutta olo muuten kelvollinen?

”Juuri sairastumassa olevana ja pari ensimmäistä flunssapäivää olisi hyvä pysytellä kotioloissa.”

”Koululaisen kanssa kouluun menosta tai kotiin jäämisestä pitää vain kotona päättää tilanteen mukaan. Vanhemmat pystyvät parhaiten arvioimaan lapsensa oireet. Jos on syytä epäillä alkavaa flunssaa, niin kotiin on hyvä jäädä herkästi, mutta vaikkapa aamuista kurkun karheutta aiheuttaa talvisaikaan moni muukin syy kuin infektio.”

Jos haluaa itse välttää flunssan, mitkä ovat tehokkaimmat keinot?

”Terveelliset elämäntavat, riittävä juominen ja nukkuminen – siis nämä tylsät iänikuiset keinot.”

”Kannattaa myös olla turhaan koskettelematta silmiään ja nenäänsä. Käsien pesu ja ehkä käsihuuhteenkin käyttö työpaikalle ja kotiin saapuessa, ennen ruokailua ja tietysti vessassa käynnin jälkeen on hyvä tapa.”

”Ison väkijoukon pakkautuessa pienelle alueelle on tietysti suurempi riski saada tartunta kuin väljillä vesillä, mutta pitäähän meidän uskaltaa elääkin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut