Häkä­myrkytys voi tappaa jo minuutissa – Näistä oireista tunnistat hengen­vaarallisen tilan ajoissa

Häkä on hajuton ja mauton myrkkykaasu ja siksi niin petollinen. Myrkytystilanteessa ihminen on saatava heti ulos raittiiseen ilmaan.

Aina kun palaa, muodostuu hiilimonoksidia eli häkää, joka yleensä poistuu ilmanvaihdon mukana. Kun tuli ei saa riittävästi happea, häkää muodostuu enemmän.

30.12.2022 13:19

Häkä ei näy, kuulu, haise eikä maistu miltään. Siksi se on vaarallinen myrkky ja todella salakavala tappaja.

”Tulipaloissa kuolee meillä eniten ihmisiä häkämyrkytyksiin”, arvioi työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Häkämyrkytyksen voi saada missä tahansa sisätilassa, jossa palaa. Monessa omakotitalossa takka on otettu nyt käyttöön halvemman sähkölaskun toivossa. Myös puulämmitteiset saunat ovat ahkerassa käytössä.

Lue lisää: Näin lämmität puilla oikein – Asiantuntija tyrmää peltien sulkemiseen liittyvän sitkeän uskomuksen

Häkää voi syntyä aina jos huoneessa on takka tai puulämmitteinen uuni, saunassa tai myös kaasulämmitintä tai -keitintä käytettäessä.

”Vahinkoja sattuu myös autotalleissa tai varastorakennuksissa, joissa on huono ilmanvaihto, kun autoa tai muuta konetta pidetään tyhjäkäynnillä”, Vänni sanoo.

Kaasulämmittimiä tai retkikeittimiä ei hänen mukaansa pitäisi koskaan käyttää esimerkiksi teltassa sisällä.

”Aina kun palaa, muodostuu hiilimonoksidia eli häkää, joka pääsääntöisesti poistuu ilmasta, mutta jos ilmanvaihto ei toimi tai on riittämätön, häkää jää tilaan”, Vänni kertoo.

Häkä syrjäyttää hapen

Häkä on aktiivinen molekyyli, joka elimistöön päästessään sitoutuu veren hemoglobiinin hemi-yksikköön ja syrjäyttää verenkierrosta hapen. Hemi-yksikön keskellä on rauta, joka kuljettaa happea elimistön eri osiin.

Kun hiilimonoksidi todella tehokkaasti syrjäyttää hapen elimistön verenkierrosta, ihminen käytännössä tukehtuu. Elimistö tarvitsee solutasolla ja soluhengitykseen happea, jota ilman henki ei kulje.

”Häkä vapautuu elimistöstä vielä erittäin huonosti, joten häkämyrkytys voi olla hyvin nopea reaktio”, Vänni sanoo.

Sisätilassa hengitysilmassa on happea noin 20 prosenttia, eikä häkämyrkytykseen tarvita hiilimonoksidia kuin noin 0,01 prosenttia. Jos häkäpitoisuus on huoneessa iso, kuolema voi tulla alle minuutissa.

”0,2 prosenttia hiilimonoksidia hengitysilmassa aiheuttaa jo varman häkämyrkytys­kuoleman”, Vänni kertoo.

Häkämyrkytykseen kuolee Suomessa keskimäärin 50 ihmistä vuodessa. Luku on jonkin verran pienentynyt 2 000-luvun alkuvuosista.

Häkävaroitin halpa henkivakuutus

Lievän häkämyrkytyksen voi saada, jos esimerkiksi takan tai kiukaan ilmanvaihto ei kunnolla toimi. Varaavaa takkaa, hellaa tai kiuasta lämmittäessä pitää huolehtia, ettei pesässä näy enää liekkiä ja hiillos on täysin musta, kun sulkee lämpöä sisällä pitävän ilmanvaihtopellin.

”On tärkeää pitää huolta, että kaasulaitteet toimivat ja hormit ja piiput nuohotaan säännöllisesti”, Vänni sanoo.

Hänen mukaansa muutaman kympin maksava häkävaroitin on halpa henkivakuutus häkämyrkytyksen varalta. Auton korjaaminen suljetussa tilassa on myös riskialtista.

”Myös yksin puuhailu auton tai kaasulaitteiden parissa suljetussa tallissa voi olla riski”, Vänni sanoo.

Häkää saanut on vietävä heti ulos

Häkämyrkytys oireilee päänsärkynä, pahoinvointina ja sekavuutena. Oireiden voimakkuus riippuu suoraan häkäpitoisuudesta ja altistumisajasta eli siitä, kuinka pitkään hiilimonoksidille altistuu.

Tulipalossa esimerkiksi oven eteen lattialle tuupertuneilla on joskus todettu vähemmän häkää elimistössä kuin niillä, jotka ovat menettäneet tajuntansa sängyssä ollessaan.

Akuutisti häkämyrkytyksen saanut ihminen pitää saada ulos raittiiseen ilmaan. Vännin mukaan esimerkiksi saunasta pitää heti lähteä ulos, jos siellä tulee yllättävä kova päänsärky, pyörryttävä olo tai pahoinvointia. Häkämyrkytystilanteessa ihminen voi mennä nopeastikin niin sekavaksi, ettei itse enää tajua tilanteen vakavuutta.

”Jos ihminen ehtii häkämyrkytyksessä mennä tajuttomaksi asti, voi tilanne olla huono, mutta siitäkin saattaa selvitä, jos saa pian sataprosenttista happea eli ensihoitajat ehtivät paikalle nopeasti”, Vänni sanoo.

Teho-osastolla vaikeaan häkämyrkytykseen voidaan antaa ylipaine­happihoitoa.

Vakavasta myrkytyksestä aivovauria

Vakavasta häkämyrkytyksestä voi seurata erilaisia neurologisia oireita, jos aivot ovat pitkään ilman happea”, Vänni kertoo.

Aivovaurion vakavuus riippuu siitä, kuinka kauan aivot ehtivät olla ilman happea. Vaurio voi siis olla mitä tahansa lievästä ohimenevästä väsymyksestä ja keskittymis­kyvyttömyydestä vakavampiin muistiongelmiin tai muihin neurologisiin vammoihin.

Vänni kehottaa aina soittamaan hätäkeskukseen, jos ihminen on menettänyt häkämyrkytyksessä tajuntansa. Tulipalo­tilanteessa ensihoitajat käytännössä antavat happihoitoa kaikille tulipalosta selvinneille.

”Hyvin lievässä häkämyrkytyksessä oloaan voi seurailla. Pientä päänsärkyä ei vielä tarvitse lääkärin tutkia, mutta jos särky on kovaa ja on esimerkiksi sekavuutta, kannattaa mennä lääkärille arvioon”, Vänni sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut