Näin närästystä kannattaa hoitaa - Terveys - Aamulehti

Moni käyttää närästyslääkkeitä liian usein, ja se voi olla terveydelle haitallista – Asiantuntija kertoo, miten närästystä kannattaa hoitaa

Närästys on varsin yleinen vaiva, ja ilman reseptiä saatavat happosalpaajalääkkeet helpottavat oireita tehokkaasti. Juttu on osa juttusarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

”Lähes jokainen meistä tuntee elämänsä aikana närästystä eli polttavaa tunnetta keskellä rintaa rintalastan takana”, sanoo Gastroenterologian erikoislääkäri Kimmo Salminen.

1.12.2021 17:33

Gastroenterologian erikoislääkäri ja erikoisalan vastuualuejohtaja, vt. ylilääkäri Kimmo Salminen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks):

”Lähes jokainen meistä tuntee elämänsä aikana närästystä eli polttavaa tunnetta keskellä rintaa rintalastan takana.

Länsimaissa säännöllisiä refluksioireita on 10–20 prosentilla väestöstä.

Närästystuntemukset johtuvat siitä, että hapanta mahanestettä nousee ruokatorveen ja joskus nieluun asti. Refluksitauti tarkoittaa tilannetta, jossa potilaalla on närästysoireita säännöllisesti vähintään kolme kertaa viikossa.

Se on yleinen vaiva. Tutkitusti länsimaissa säännöllisiä refluksioireita on 10–20 prosentilla väestöstä.

Monet käyttävät närästyksen hoidossa ilman reseptiä saatavia happosalpaajalääkkeitä. Usein ne toimivat hyvin ja helpottavat närästysoireita tehokkaasti. Niitä kuitenkin kannattaisi käyttää vain tarpeen mukaan eli silloin, kun närästää, jos lääkäri ei ole muuta ohjetta antanut.

Monilla käyttö jää kuitenkin päälle ja lääkkeitä tulee napsittua säännöllisesti ikään kuin varmuuden vuoksi, närästipä tai ei. Siitä ei kuitenkaan ole hyötyä.

Pitkäaikaisen käytön haitoista on keskusteltu paljon. Muutama vuosi sitten tehtiin tutkimus laajalla aineistolla, jossa mukana oli yhteensä yli 17 000 potilasta. Kolmen vuoden ajan seurattiin happosalpaajalääkkeiden käyttäjiä ja toista ryhmää, jolla oli käytössä lumelääkkeet.

Närästyslääkkeisiin saa kulumaan suuren summan rahaa, jos niitä käyttää jatkuvasti.

Ainoa merkitsevä ero heidän välillään oli suolistoinfektioissa, joita oli enemmän happosalpaajalääkkeitä käyttäneillä henkilöillä. Sen sijaan eroja ei ollut esimerkiksi dementian, munuaissairauksien tai murtumien yleisyydessä, mikä on hyvä uutinen.

Joskus närästyslääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen ja heikentää esimerkiksi kalsiumin, magnesiumin, raudan ja B12-vitamiinin imeytymistä. Se voi olla ongelma etenkin iäkkäillä pitkäaikaissairailla ihmisillä.

Joka tapauksessa närästyslääkkeisiin saa kulumaan suuren summan rahaa, jos niitä käyttää jatkuvasti.

Elintapojen puolella ylipainon välttäminen ja tarvittaessa laihduttaminen on tärkein asia närästyksen hoidossa, sillä ylipaino nostaa painetta vatsaontelossa.

Myös normaalipainoinen voi hyötyä maltillisesta painonpudotuksesta siinä tapauksessa, että paino on lähiaikoina selvästi noussut ja refluksioire tullut kuvaan sen myötä.

Selitys on, että kun vatsan koko kasvaa, mahalaukkuun kohdistuva paine voimistuu. Sitä myöten happo voi päästä ruokatorven puolelle ja aiheuttaa närästyksen tuntemuksia.

Ruoka-aineista närästystä voivat pahentaa sitrushedelmät, tomaatti, sipuli sekä kaikki voimakkaasti maustetut ruuat.

Muita keinoja on sängyn pääpuolen kohottaminen esimerkiksi niin, että laittaa sängyn jalkojen alle jonkin kohokkeen. Se auttaa silloin, jos yöllinen närästysoire on erityisen hankala.

Illalla viimeksi ei kannata syödä mitään raskaita aterioita, etenkin, jos närästys on itsellä muutenkin pahimmillaan öisin. Ruoka-aineista närästystä voivat pahentaa sitrushedelmät, tomaatti, sipuli sekä kaikki voimakkaasti maustetut ruuat. Myös kofeiini voi närästää.

Jos käyttää vatsan kohdalta hyvin kiristäviä vaatteita, vatsaontelon paine voi kasvaa, ja silloin mahaneste pääsee helpommin nousemaan ruokatorven puolelle. Eli vaatteiden vaihtaminen hieman löysempiin voi näin ollen auttaa närästykseen.”

Lue lisää: Suolistosyöpä yleistyy, ja oireet jäävät monelta huomaamatta – Taysin erikoislääkäri kertoo, että yksi oire yhdistää yli puolia sairastuneista

Lue lisää: Moni keski-ikäinen lihoo, mutta eri syystä kuin itse kuvittelee – Aineenvaihdunnan hidastuminen ei yleensä ole painonnousun taustalla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut