Taysilla on pula hoitajien kesäsijaisista - Terveys - Aamulehti

Pula kesäsijaisista yllätti Taysin odotettua aiemmin – Pahimmillaan vaje voi johtaa palvelujen sulkemiseen: "Tilanne on poikkeuksellinen"

Hoitajavaje tuli eteen odotettua nopeammin, kertoo sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri yrittää koko ajan löytää lisää sijaisia kesäksi, kertoo sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen.­

29.4. 6:40

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirillä on pula kesäsijaisista. Sairaanhoitopiiri palkkaa joka kesä satoja lääkäreitä, hoitajia ja muita työntekijöitä, kertoo sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen.

Kesältä puuttuu Ruorasen mukaan vielä 30–40 sijaista.

– Kesän tilanne on poikkeuksellinen. Erityisen vaikeita alueita ovat Tays Hatanpään sairaalan monet osastot ja sisätaudit etenkin Tays keskussairaalassa, Ruoranen kertoo.

Myös Valkeakoskelle on ollut vaikea saada sijaisia. Ruorasen mukaan sairaanhoitopiiri on ennakoinut, että hoitohenkilöstöstä tulee pula, mutta vaje näkyy odotettua nopeammin.

Alalla on näkynyt Ruorasen mukaan pitkään suuntaus, että työntekijöitä ei ole helppoa löytää paikkoihin, joissa on erittäin vaativahoitoisia potilaita ja vuorotyötä. Päivätyöpaikkoihin riittää hakijoita.

– Yritämme koko ajan löytää lisää sijaisia kesää varten. Joudumme tekemään B-suunnitelmia ja vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Vuosilomat alkavat toukokuussa

Vuosilomat alkavat toukokuun alusta. Yleensä vuosilomia pidetään syyskuun loppuun asti.

Lomien pitäminen on Ruorasen mukaan avainasia. Työntekijöiden on saatava palautua.

– Palveluiden järjestämistä on tänä kesänä suunniteltava entistä tarkemmin. Jos johonkin toimintaan ei ole sijaisia, se on pakko sulkea.

Jo keväällä gastroenterologian vuodeosaston muutamia vuodepaikkoja on ollut suljettuna henkilöstöpulan takia. Osastolle sattui myös useita työpaikan vaihtoja yhtä aikaa.

Pulaa myös lääkäreistä

Henkilöstöpulaa on sairaanhoitopiireissä ympäri Suomea. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä vaje näkyy uusilla alueilla.

– Psykiatripula siirtyi meille Tampereen kaupungilta vuodenvaihteessa ja se jatkuu. Meidän on vaikeaa saada rekrytoitua lääkäreitä myös kehitysvammahuoltoon.

Lue lisää: Taysin nuorisopsykiatria on niin ruuhkautunut, että osa potilaista nukkuu lattialla –  sairaala avaa uuden osaston: ”Lähetteiden määrä on lisääntymistään lisääntynyt, eikä loppua näy”

Sairaanhoitopiiri palkkaa Ruorasen mukaan yleensä kesäksi keväällä valmistuneita lääkäreitä jo aiemmin. Lääkäriopintojen amanuenssivaiheet ovat usein sijaisuuksia.

Sairaanhoitopiiri toivoo Ruorasen mukaan, että kunnat pystyisivät pitämään kesällä terveyskeskusten vuodeosastot ja perinteiset jatkohoitopaikat avoinna. Potilaat pääsevät silloin siirtymään jatkohoitoon eteenpäin.

Sairaanhoitopiiri helpottaa kesäsijaisten tuloa esimerkiksi työntekijöiden vuokra-asunnoilla. Kissantassu oy:lla on asuntoja Tampereella ja Nokialla.

Tampereella asuntoja vapautuu tällä hetkellä harvakseltaan, mutta Nokialta asuntoja löytyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?