Lihominen ennen keski-ikää lisää liian kovaa painetta suonissa ja voi heikentää niitä vaarallisesti - Terveys - Aamulehti

Lihominen ennen keski-ikää lisää kovaa painetta suonissa ja voi heikentää niitä vaarallisesti

Verenpaine oli tutkimuksen mukaan keski-iässä sitä korkeampi mitä enemmän henkilö oli lihonut.

Lihomisen ja verenpaineen yhteydestä on saatu uutta tietoa.

7.1.2020 8:59

Lihominen nuoruusiän jälkeen nostaa samalla myös verenpainetta, Journal of Hypertension -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan monet terveysongelmat voivatkin jäädä kehittymättä, jos lihomiseen onnistutaan puuttumaan jo tässä vaiheessa.

Verenpaine nousee hiljalleen

Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi.

Kohonnut verenpaine nousee usein vuosien saatossa.

Verenpainetta voi alentaa omin keinoin suolaa vähentämällä, lopettamalla tupakoinnin, lisäämällä liikuntaa ja kuidun saantia sekä pudottamalla kiloja, jos ylipainoa on kertynyt.

Jos omat keinot eivät laske verenpainetta riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä. Teho paranee, jos noudattaa samalla terveitä elintapoja.

Korkealla oleva verenpaine vaurioittaa verisuonia, kun liian kovalla paineella kiertävä veri alkaa heikentää niitä. Suoni alkaa paksuuntua ja tukkeutua. Riskinä on, että aivojen suuret verisuonet tukkeutuvat tai repeävät, josta aiheutuu aivoinfarkti tai aivoverenvuoto.

Aiemman tutkimuksen mukaan alle 35-vuotiaana todettu korkea verenpaine voi aiheuttaa monenlaisia haitallisia muutoksia ja altistaa sydän- ja verenpainetaudeille jo keski-ikään mennessä.

Verenpainetaudin katala piirre on, että se ei välttämättä aiheuta mitään oireita.

Huima nousu

Uudessa tutkimuksessa verenpaine oli keski-iässä sitä korkeampi mitä enemmän henkilö oli lihonut. Jokainen kymmenen kilon painonlisäys liittyi miehillä 2,2 mmHg ja 1,7 mmHg korkeampaan ja naisilla 3,2 mmHg ja 2,4 mmHg korkeampaan systoliseen ja diastoliseen verenpaineeseen.

Sekä 20-vuotiaana todettu lihavuus että keski-iän lihavuus erikseen liittyivät korkeampaan verenpaineeseen. Riippumatta keski-iän painosta verenpaine oli kuitenkin korkeampi osallistujilla, joiden paino oli noussut paljon vuosien varrella.

Tutkimukseen osallistui 50–64-vuotiaita yhdysvaltalaisia. Osallistujat arvioivat painavansa keskimäärin 15 kiloa enemmän kuin parikymppisenä.

Suomessa yli 30-vuotiaista miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia on vähintään ylipainoisia. Lihavia on miehistä ja naisista lähes kolmannes.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: