Yhdeksänvuotias Eetu Svärd ei puhu koulussa, vaikka kotona juttu luistaa ja hän elää muutenkin tavallista alakoululaisen elämää – Valikoiva puhumattomuus voi olla luultua yleisempää - Terveys - Aamulehti

Yhdeksänvuotias Eetu Svärd ei puhu koulussa, vaikka kotona juttu luistaa ja hän elää muutenkin tavallista alakoululaisen elämää – Valikoiva puhumattomuus voi olla luultua yleisempää

Tokaluokkalainen Eetu Svärd puhuu valikoivasti. Kotona juttua tulee paljon, koulussa sanat jäävät itsepintaisesti pään sisään. Svärd kärsii selektiivisestä mutismista, josta moni ei ole koskaan kuullutkaan. Valikoiva puhumattomuus saattaa olla alidiagnosoitu häiriö, jota esiintyy jonkinasteisesti arviolta yhdellä sadasta.

Eetu Svärd ja Taru Mäkitalo-Svärd asuvat Kaarinassa Turun lähellä. Perhe on aina puhunut avoimesti mutismista, koska muuten moni ei tajua, mistä on kyse.

13.5.2019 8:43 | Päivitetty 13.5.2019 9:43

Viittaaminen on sovittu merkki. Sillä yhdeksänvuotias Eetu Svärd osoittaa, että tietää vastauksen. Hänen ei kuitenkaan tarvitse vastata. Näin on sovittu opettajan kanssa.

Eetulla on selektiivinen mutismi eli hän pystyy puhumaan vain tietyissä tilanteissa. Koulussa puhetta ei tule nykyisin lainkaan. Kotona hän puhuu kuin kuka tahansa lapsi. Joskus puhetta tulee paljon, joinain päivänä vähemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut