SI-nivelet voivat kipeytyä ja näin niitä hoidetaan - Terveys - Aamulehti

Tuntuu kuin joku tunkisi selkään veistä ja käveleminen on tuskaa: Häiriintynyt nivelpari piinaa tuhansia – Mistä ihmeestä SI-nivelissä on kyse?

Jopa kolmannes kaikista hämärän peittoon jäävistä alaselkäkivuista johtuu SI-nivelten toimintahäiriöstä. Selkäpotilaiden hoitokirjoa pitäisi saada nykyistä laajemmaksi, sanoo Tampereen yliopiston fysiatrian yksikön ylilääkäri Markku Kankaanpää. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2018. 14. lokakuuta 2019 alkaneella viikolla vietetään Selkäviikkoa.

SI-nivelet sijaitsevat lantioluiden välissä. Ne toimivat kuin prässinä, jotta ihminen pysyy pystyssä. Vaikka SI-nivelten liike on hyvin pientä, niihin on mahdollista tulla toimintahäiriö. Toimintahäiriöstä aiheutuva kipu voi olla niin kovaa, että se sitä voi kutsua valeiskiaaksi. Kiropraktikko Niklas Tast näyttää, missä kohdissa nivelet sijaitsevat.­

16.10.2019 7:56

Aamulehti

Herään omaan ulinaani olohuoneen kylmältä lattialta huhtikuussa. Jossain vaiheessa yötä olen nostanut jalat 90 asteen kulmaan sohvalle. Muussa asennossa on vaikea edes hengittää.

Yritän kääntyä vesilasia kohti. Se kaatuu. En saa lasista kiinni, sillä vasemmalla puolella joku tunkee samaan aikaan alaselkääni veistä. Nopeita iskuja. Ylhäältä alas ja sivuttain. Tuntuu kuin tuhat kiloa betonia olisi ajettu lantiooni. Kun saan vääntäydyttyä ylös, koko keskivartalo on lähes liikkumaton. Jokainen askel sattuu. Kipulääke ei auta kuin hetken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?