Näin peset kätesi – Yleisimmät virheet tapahtuvat käsienpesun jälkeen - Terveys - Aamulehti

Flunssakausi on päällä, älä anna pöpön levitä – Yleisimmät virheet tapahtuvat käsienpesun jälkeen

Norovirus tarttuu helposti. Kädet pitää pestä monta kertaa päivässä ja myös kuivata hyvin.

13.11.2018 20:10 | Päivitetty 13.11.2018 22:57

Paras tapa välttää tartuntoja on hyvä käsihygienia. Vesi ja saippua ovat tehokkaita. Evira neuvoo, että jos sinulla on jo vatsatauti, käytä desinfiointiainetta. Muista myös varoa käsipuhaltimia.

Pese kädet aina ennen ruuanvalmistusta ja sen eri työvaiheiden välillä, varsinkin kun olet käsitellyt raakaa lihaa tai kalaa ja kun siirryt käsittelemään vaikkapa salaattia. Eviran ohje on, että jos olet sairas, älä valmista ruokaa toisille. Jos se ei ole mahdollista, pese kätesi mahdollisimman hyvin.

Kädet kannattaisi pestä päivän aikana useasti. Taudinaiheuttaja etenee pienestäkin bakteerimäärästä. Tutkimusten mukaan jopa puolet perheenjäsenistä sairastuu saatuaan tartunnan oman perheen jäseneltä.

Veden ja saippuan kanssa ei pidä kitsastella. Veden on hyvä olla kädenlämpöistä, koska silloin saippua vaahtoaa parhaiten. Pöpöt pääsevät piiloon erityisesti sormenpäihin, sormien väliin, peukalonhankaan ja kämmenen uurteisiin. Käsiä on pestävä riittävän kauan.

Yhtä tärkeää kuin pesu, on käsien kuivaus. Pöpöt tykkäävät kosteasta. Helsingin yliopiston Hjelt instituutti on tutkinut, että paras käsien kuivaukseen on kertakäyttöpaperi. Puuvillainen rullapyyhe on myös hyvä, jos se vaihdetaan asiaankuuluvasti. Kaikista huonoin vaihtoehto on puhallin, joka jättää kädet märäksi ja yleensä vielä levittää bakteereja ja mikrobeja. Hjelt-instituutin tutkimuksessa kolibakteereja löytyi jopa metrin päässä puhaltimesta.

Katso tästä, miten kädet pestään tehokkaasti ja miten toimitaan, kun kädet on pesty:

Juttu on julkaistu Aamulehdessä aiemmin tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos