Dokumentti kertoo miksi Ronald Reaganista tuli republikaani - Televisio - Aamulehti

Osin urasuunnitelmat, osin henkinen laiskuus – Kiehtova henkilökuva kertoo, miksi demokraatti Ronald Reaganista tuli patakonservatiivi republikaani

Ronald Reagan kulki kakkosluokan elokuvanäyttelijästä maailmanpolitiikan eturiviin ja kovan oikeistolaisen politiikan mannekiiniksi.

Ronald Reagan juonsi General Electric -yhtiön sponsoroimaa General Electric Theater -makasiiniohjelmaa televisiossa ja radiossa 1953–1961.

19.10. 17:40

”Olihan hän aika outo mies USA:n presidentiksi.”

Näin luonnehtii Yhdysvaltain 33. presidenttiä Ronald Reagania hänen poikansa Ron Reagan, eikä ole mielipiteineen yksin. Herkullisessa dokumenttisarjassa Ronald Reaganin Amerikka piirtyy mielenkiintoinen kuva Reaganin tiestä kakkosluokan filmitähdestä maailmanpolitiikan eturiviin.

”Amerikkalaisen kulttuurin karikatyyri.” ”Taitava myytinrakentaja.” ”Piti vain varmistaa, ettei hän poikkea käsikirjoituksesta.” – Siinä muutama sitaatti lisää.

Nykykatsojan mieleen hiipii tietysti muutama muukin poliitikko lähimenneisyydestä, joihin vastaava kuvailu sopisi. Reagan tasoitti heille tietä.

Nancy Reaganin merkitys miehensä taustahahmona tulee dokumentissa hyvin esiin.

Yksi dokumentin näkökulmista on, että Reaganin presidenttiydessä kyse oli tarinasta, jota kerrottiin kansalle ja jota Reagan kertoi myös itselleen. Elokuvien sankari halusi myös tosielämän sankariksi.

Kiehtovaan tarinaan kuuluu tietysti sopiva määrä käänteitä. Reaganin tapauksessa yksi tärkeimmistä on kääntyminen demokraatista patakonservatiiviksi republikaaniksi. Dokumentin mukaan kyse oli osittain oman uran edistämisestä, osittain henkisestä laiskuudesta.

Kun tähti alkoi Hollywoodissa laskea, Reagan keskittyi enemmän politikointiin. Elokuvanäyttelijöiden ammattiliiton puheenjohtajana hän auttoi FBI:ta kommunistijahdissa ja solmi omaa uraansa hyödyttäviä sopimuksia.

Hän toimi pitkään General Electricin mannekiinina ja läheni samalla bisnes-Amerikan kovaa arvomaailmaa. Laitaoikeistoon hän tutustui myös toisen vaimonsa Nancyn perheen kautta. Nancyn merkitys taustahahmona tulee dokumentissa hyvin esiin.

Sama väki asettui tukemaan Reagania Kalifornian kuvernööriksi. 1960-luvulla vahvistunut kansalaisoikeusliike ja rotuintegraation edistäminen herättivät valkoisessa väestössä levottomuutta.

Tottunut esiintyjä osasi valita repliikkinsä yleisön mukaan: suora rasismi ei ollut hyväksyttävää, mutta kiertoilmaisut ja stereotypiat upposivat kuulijakuntaan. Tarpeen tullen taittui raflaavampikin kieli.

”Puhuja näytti Tarzanilta, käveli kuin Jane ja lemusi Cheetahilta”, Reagan kuvailee 1960-luvun kansalaisoikeusaktivisteja.

Karismaattinen populisti vei voiton. Reagan valittiin kuvernööriksi vuonna 1970.

Presidenttinä Reagan hääri vuosina 1981–1989. Tuohon ajanjaksoon osui monta mullistusta talouden nousukaudesta kylmän sodan päättymiseen. Ulkopolitiikassa seurasi skandaali skandaalin perään.

Reagan esiintyi amerikkalaisena ikonina, mutta hänestä ei ollut kansaa yhdistäväksi johtajaksi, dokumentti summaa. Reaganin ajama kova oikeistopolitiikka, jonka keskeisiä teemoja olivat hallinnon, verotuksen ja sääntelyn vähentäminen, kumarsi harvoille ja pyllisti muille.

Historia: Ronald Reaganin Amerikka, Teema klo 21.00 ja Yle Areena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut