Naisasianainen käärii hihat 1970-luvulle sijoittuvassa saksalaissarjassa, joka ammentaa kliseisistäkin törmäyksistä - Televisio - Aamulehti

Naisasianainen käärii hihat 1970-luvulle sijoittuvassa saksalaissarjassa, joka ammentaa kliseisistäkin törmäyksistä

Kuvassa Zarah Wolf (Claudia Eisinger).

11.11.2020 7:00

Zarah

☆☆☆ Huulipuna liukuu kuin luoti läpi kirjoituskoneen, lasin ja sikarin hajottaen ne säpäleiksi. Lopuksi uhmakkaan näköinen nainen punaa sillä huulensa. Zarah-sarjan tunnuksesta tulee hieman poseeraava vaikutelma. Sellainen saksalainen minisarja ei onneksi ole.

Sarja sijoittuu 1970-luvun alun Länsi-Saksaan, jossa naisasialiikehdintä on nousussa. Naisten seksuaalinen vapautuminen on jo totta, mutta useilla yhteiskunnan aloilla valta on yhä miehillä. Niin lehtimaailmassakin, jossa sisällön ja työpaikkakulttuurin sanelevat juopohkot miehet. On seksuaalista häirintää ja muita naista alentavia valta-asetelmia.

Keskushahmo on naisasialiikkeessä vaikuttava feministikirjailija Zarah Wolf (Claudia Eisinger), joka lennähtää Lontoosta kotikaupunkiinsa Hampuriin, missä häntä odottaa apualaispäätoimittajan paikka laajalevikkisessä Relevant-lehdessä.

Zarah luulee tulleensa uudistamaan lehteä ja tuomaan siihen naisnäkökulmaa. Miespomot, päätoimittaja (Torben Liebrecht) ja toimitusjohtaja (Uwe Preuss) antavat kuitenkin ymmärtää, että hän on johdossa vain silmänlumeena, vailla todellista valtaa.

Tarmokas nainen käärii hihat ja muuttaa ensitöikseen lehden kannen. Työyhteisössä häntä kehotetaan pitämään suutaan soukemmalla ja vähätellään. Syvemmän yhteyden Zara löytää saa toimitusjohtajan tyttären (Svenja Jung) kanssa.

Kipupisteitä ja kiinnostavaa ajankuvaa

Sarja ammentaa kliseisistäkin törmäyksistä. Se tökkii, mutta ei pahasti. Näin metoo-liikkeen aikoina tajuaa, että vaikka naisten asema on parantunut, työsarkaa on valitettavasti yhä.

Sarja luo kiinnostavaa ajankuvaa ja tuo esiin Saksan kipupisteitä, myös hajanaisin dokumenttipätkin. Natsimenneisyydestä tehdään tiliä ja kuvataan ajan levotonta yhteiskunnallista liikehdintää, kuten äärivasemmistolaista terroristiryhmää, Punaista armeijakuntaa (Baader-Meinhof-ryhmä), jonka toiminta liippaa ikävän läheltä myös Zarahin elämää.

Yle Areena ja Yle Teema ke ja to klo 20.00, jatkossa ti, to, pe.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut