Dokumentti: Yhdysvaltoja rakentamassa olleet kiinalaiset raatoivat Kalifornian kultakentillä ja tehtaissa – heistä tehtiin syntipukkeja valkoisten työttömyyteen - Televisio - Aamulehti

Dokumentti: Yhdysvaltoja rakentamassa olleet kiinalaiset raatoivat Kalifornian kultakentillä ja tehtaissa – heistä tehtiin syntipukkeja valkoisten työttömyyteen

Kiinalaisten maahanmuutto Yhdysvaltoihin kiellettiin yli 60 vuodeksi. Myös Yhdysvalloissa vaadittiin maan sisäinen henkilötodistus.

17.2.2020 7:00

Historia: Amerikankiinalaisten tarina

☆☆☆☆ Yhdysvalloissa oli 60 vuotta voimassa laki, joka kielsi kiinalaisten maahanmuuton. Presidentti Chester A. Arthur allekirjoitti vuonna 1882 lain, joka esti kiinalaisten työläisten saapumisen Amerikkaan vankeustuomion uhalla. Yhdysvalloissa asuvat kiinalaiset eivät saaneet kansalaisuutta, eivätkä omistaa kiinteistöjä.

Se oli ensimmäinen kerta tasavallan historiassa, kun laki esti tietyn rodun ja kansallisuuden maahanmuuton.

Laki kumottiin vasta joulukuussa 1943.

Dokumentti on mielenkiintoinen ja ehkä vieraammaksi jäänyt osa Yhdysvaltojen ja kiinalaisten historiaa. Kiinalaiset olivat olleet rakentamassa Yhdysvaltoja. Heitä tuli Kalifornian kultakentille ja he raatoivat tehtaissa.

Presidentti Abraham Lincoln päätti vuonna 1862 radan rakentamisesta USA:n itärannikolta länsirannikolle, ja parhaimmillaan radan rakentajista 80 prosenttia oli kiinalaisia. Radan valmistumista juhlittaessa kiinalaiset rajattiin pois valokuvista.

Kiinalaisten kohtalo on taas yksi tarina, miten yhdestä ihmisryhmästä on helppo tehdä syntipukki. Kun työt alkoivat valkoiselta työväestöltä loppua, kiinalaisia oli helppo syyttää. Poliitikot käyttivät kiinalaiskysymystä hyväkseen valta-asemansa pönkittämisessä ja äänestäjiensä miellyttämisessä.

Kiinalaiset olivat kuitenkin sitkeitä. He lähettivät kirjeitä presidentille ja sanomalehtiin ja peräsivät oikeuksiaan oikeusjärjestelmän kautta.

Virallinen Yhdysvaltojen ja Kiinan suhde muuttui toisessa maailmansodassa, kun ne liittoutuivat Japania vastaan.

Vuonna 1965 tuli myös suunnanmuutos Yhdysvaltojen maahanmuutto- ja kansallisuuspolitiikassa.

TV1 klo 19.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos