Rattikärpäsissä on oman elämänsä näyttelijöitä – auto on väline johdattaa tarinoiden äärelle - Televisio - Aamulehti

Rattikärpäsissä on oman elämänsä näyttelijöitä – auto on väline johdattaa tarinoiden äärelle

Nyt naurattaa. Äiti Laura on juuri kertonut jymyjutun lapsilleen Justukselle ja Jennalle. Liikkuva auto on yllätysuutisille oiva miljöö, sillä autosta ei pääse heti pakoon. Autossa on aikaa selittää ja keskustella.

11.11.2019 7:00 | Päivitetty 11.11.2019 7:27

Rattikärpäset

☆☆☆ Alkaa olla vaikeaa keksiä ympäristöä, jossa tositelevisiota ei olisi tehty. Vessa saattaa olla sellainen, ellei jossain Australiassa jo satu pyörimään jonkin PeeTV:n kolmas tuotantokausi.

Rattikärpäset toimii samalla metodilla kuin Sohvaperunat. Edellinen on kuin jälkimmäisen road show. Siinä missä perunoissa televisio katsoo katsojiaan, kärpäsissä kojelautakamera on käännetty selfie-asentoon.

Oletuksena on, että suomalaiset viettävät paljon aikaa tien päällä ja käyttäytyvät liikkuvien peltikoteloittensa suojissa jotenkin toisin kuin muualla. Siksi autoissa istuvien ihmisten ajatuksia, puheita ja tekoja on olevinaan mielenkiintoista seurata.

Aitoa ja hersyvää läppää

Ihan niin sarja ei tietenkään toimi. Koska kamera ei ole piilokamera, sen läsnäolo tekee autoilijoista ja matkustajista omansa elämänsä näyttelijöitä.

Lisäksi osa kuskeista näyttää harrastavan yksinpuhumista. Esimerkiksi kodittoman helsinkiläisen tanssijan Veeran monologi on avausjaksossa suorastaan synkkää kuunneltavaa, eikä hyvin pyyhi myöskään vaasalaisella rekkakuskilla Villellä. Hän joutuu työttömäksi.

Yllättävän aidon ja hersyvän oloista läppää ratinpyörittäjät kuitenkin heittävät. Ykkösiä ovat Muonion maisemissa sompaileva Laura lapsineen sekä tamperelaiset bestikset Senni ja Pinja. Heidän pälätyksensä tuntuu todelta.

Liikuttava on puolestaan paimiolaisen Mirellan matka Meilahden sairaalaan, jossa hänen 9-vuotiaalle tyttärelleen on tehty maksansiirto.

Itse asiassa auto on Rattikärpäsissä vain tekosyy ja väline, joka johdattaa katsojat suomalaisten tositarinoiden äärelle.

Seuraavat osat näyttävät, mihin suuntaan sarja kehittyy. Nyt on turvallista aloittaa keskiviivan tuntumasta ja antaa kolme tähteä.

TV2 maanantai 11.11. klo 20.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: