Nuoren Walterin kärsimykset ja kiusaukset – minisarja pitää sodan ja rakkauden kasassa sekä tunnelman vahvana - Televisio - Aamulehti

Nuoren Walterin kärsimykset ja kiusaukset – minisarja pitää sodan ja rakkauden kasassa sekä tunnelman vahvana

1/2. Kesä 1944: Saksa on jo häviämässä sodan, kun Walter, nuori sotilas on matkalla itärintamalle. Hänet määrätään pieneen yksikköön Puolan metsissä, jossa lymyilee myös vihollisen sissitaistelijoita. HD. Kuvassa Walter Proska (Jannis Niewöhner).­

2.5.2020 7:00

Loikkari

☆☆☆☆

Sotien loppuvaiheet ovat antoisaa aineista kirjallisuudelle ja elokuvalle.

Siegfried Lenzin samannimiseen romaaniin perustuva kaksiosainen Loikkari ajoittuu kolmannen valtakunnan viimeiseen kesään vuonna 1944 ja sijoittuu koilliseen Puolaan. Vaikka sota on käytännössä jo hävitty, nuori saksalaissotilas Walter Proska (Jannis Niewöhner) matkustaa rintamalle velvollisuudesta isänmaata kohtaan.

Sattumien summana Walter jumiutuu ironisesti nimetylle Waldesruhn (Metsälepo) vartioasemalle. Pientä yksikköä komentaa seinähullu aliupseeri Willy Stehauf (Rainer Bock) tavalla, joka tuo mieleen Ilmestyskirja Nytin eversti Kurtzin.

Suomaisema haisee ja helle hohkaa

Käsikirjoituksen toinen päätarina seuraa Walterin ja hänen junassa kohtaamansa salaperäisen Wanda Zielinskin (Malgorzata Mikolajczak) traagista rakkauspyristelyä.

Oscar-voittaja Florian Gallenbergerin ohjaus pitää sodan ja rakkauden kasassa sekä tunnelman vahvana. Suomaisema haisee, helle hohkaa ja hyttyset inisevät. Venäläisjoukot lähestyvät idästä ja partisaanit kaikista ilmansuunnista.

Juonellisesti nuoren Walterin kärsimyksissä ja kiusauksissa on ennalta-arvattavuutta. Siinä määrin koukuttava ensimmäinen jakso kuitenkin on, että toista ei voi jättää katsomatta: mitä sarjan nimi lopulta tarkoittaakaan?

Loikkarin saksa on tavattoman selkeää. Se sopii oppitunniksi kieltä opiskeleville.

Yle TV1 klo 20.55

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?