Kriitikko arvelee, ettei ikinä lähde Boeingin kyytiin – brittidokumentti arvelee onnettomuuksien syyksi ahneutta - Televisio - Aamulehti

Kriitikko arvelee, ettei ikinä lähde Boeingin kyytiin – brittidokumentti arvelee onnettomuuksien syyksi ahneutta

Boeing 737 Max -lentokone putosi maahan pian nousun jälkeen lokakuussa 2018 Indonesiassa ja Etiopiassa maaliskuussa 2019. Richard Bilton raportoi BBC:n dokumentissa Boeingin toiminnasta.

25.10.2019 7:00

Panorama: Boeingin turmakoneet

☆☆☆ Boeing 737 Max -lentokoneesta piti tulla maailman paras ja käytetyin matkustajalentokone. Toisin kävi: kaksi kohtalokasta onnettomuutta on pakottanut Boeingin 737 Max -laivueen maahan.

Miksi yhtiö salli konetyypin käytön ensimmäisen suuronnettomuuden jälkeen? BBC:n raportti arvioi, että ahneus meni turvallisuuden edelle.

Panorama: Boeingin turmakoneet -dokumentti kertoo hyvin, miten suurien rahasummien haluaminen voi pahimmillaan johtaa 346 ihmisen kuolemaan. Miten kohtalokas yksinkertainen lentokoneen järjestelmävika voi olla ja vielä kahdessa lentokoneturmassa peräkkäin. Dokumentti on hyvin mielenkiintoinen ja kertoi tarkasti ensimmäisen koneen putoamisen vaiheet ja syyt. Toisen koneen putoamisesta ei ollut kovin tarkkaa tietoa, mutta toisaalta se putosi saman vian takia, kun edeltäjänsä 737 Max.

Raha ratkaisi?

Dokumentin mukaan Boeingia ei kiinnostanut korjata koneissa ollutta vikaa, sillä yhtiö sai niistä niin paljon rahaa. Yllätyin kuinka suuryhtiö voi olla niin välinpitämätön.

Boeing ei missään vaiheessa myöntänyt kahden lentokoneen putoamisen syynä olevan sen oma järjestelmävika. Koneita lentäville piloteille ei oltu myöskään kerrottu mitään MCAS-lentojärjestelmästä, joten hekään eivät saaneet sitä ohitettua. Lentäjät itse eivät olisi millään voineet onnettomuuksia estää.

Nyt satoja Boeingeja makaa lentokentillä odottamassa tietoa tulevaisuudestaan. Hyvä, että odottavat, eivätkä lennä. Vaikka tulevaisuudessa Boeing saisi korjattua kyseisen mallin, en silti lähtisi sen mallisen koneen kyytiin.

Kirjoittaja on 15-vuotias Lännen Median tet-harjoittelija.

TV1 perjantai 25.10. klo 19.30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: