Tv-arvio: Mistä norjalaisten onni kumpuaa? – norjalaissarja pohtii onnea, mutta lipsuu välillä onnettomuuden puolelle - Televisio - Aamulehti

Tv-arvio: Mistä norjalaisten onni kumpuaa? – norjalaissarja pohtii onnea, mutta lipsuu välillä onnettomuuden puolelle

Ohjelman juontaja Njål Engesæth pohtii Norjan television arkistomateriaalien ja uusien haastattelujen avulla, mitä onnellisuus on.­

30.3.2020 7:00

Lupatarkastaja pohtii elämää

☆☆☆ Norja kuuluu maailman onnellisimpiin maihin – mutta toki vasta ykköspaikkaa pitävän Suomen jälkeen. Ohjelma selvittää, mitä onni oikein on.

Ohjelmassakin viitataan hupaisasti Suomeen, eikä ohjelmantekijä arkiston aarteista löytyneiden tv-teatterimateriaalien perusteella ymmärrettävästi oikein ymmärrä, miksi sillä ykköspaikalla keikumme vuodesta toiseen.

Hauska yksityiskohta on se, että Norjassa tiistai muistetaan päivänä, jolloin maan yleisradioyhtiö lähetti suomalaista tv-teatteria televisiosta.

Murheellisuudesta tuli kirjailijalle bisnes

Onni ei ole ihan helppo aihe, ja välillä ohjelma lipsuukin onnettomuuden puolelle. Tavataan lasten euroviisuissa viimeiseksi jäänyt nykyinen somepersoona ja kirjailija, joka on tehnyt murheellisuudestaan bisneksen.

Mutta onneakin löytyy: sitä huokuu lottomiljonääri hulppeassa veneessään. Hän myöntää, että loton voittaminen on ollut elämän suurimpia onnen hetkiä. Tunne on sama kuin oman lapsen syntymässä.

Assosiaatioiden ja arkistomateriaalien perusteella siirrytään näkökulmasta toiseen.

Ohjelman nimi tulee muuten siitä, että Norjassa – kuten Suomessakin – maksettiin tv-lupamaksua yli 50 vuotta. Norjalaiset siirtyvät verotukseen vasta tämän vuoden alussa.

Tulevissa jaksoissa pohditaan identiteettiä ja elämän tarkoitusta. Myös viimeinen osa yhdistää suomalaisia ja norjalaisia: miksi olemme niin kiinnostuneita siitä, mitä muut ajattelevat meistä?

Yle Teema & Fem klo 18.30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?