Tiedätkö mitä on helikopterisahaus tai millaista työtä jäänmurtajalla tehdään? Uusi sarja esittelee Pohjoismaiden ainutlaatuisia talvitaitoja - Televisio - Aamulehti

Tiedätkö mitä on helikopterisahaus tai millaista työtä jäänmurtajalla tehdään? Uusi sarja esittelee Pohjoismaiden ainutlaatuisia talvitaitoja

Yhteispohjoismainen sarja esittelee talviosaamista Pohjoismaissa. Suomessa seurataan helikopterimetsuri Ossi Lukkarilan työtä Ranuan lumisissa metsissä. Helikopterisahaus vaatii ammattitaitoa. Sitä Lukkarilalta löytyy.

4.1.2020 7:00

Snowhow – Pohjolan talvi

☆☆☆ Lumisen metsän yllä kuuluu helikopterin säksättävä ääni. Kohta esiin ilmestyy metsuri Ossi Lukkarilan kuljettama helikopteri. Se ei ole mikä tahansa helikopteri niin kuin ei Lukkarilakaan ole mikä tahansa helikopterilentäjä.

Hän on helikopterimetsuri, jonka työtä on huolehtia siitä, että lumen painosta raskaat puut eivät kaatuisi voimalinjojen päälle ja aiheuttaisi sähkökatkoksia.

Helikopterin lentäminen on jo sinänsä vaikeaa, mutta nyt helikopterista roikkuu valtava saha, jossa on yhdeksän sirkkeliä. Pienikin virhe voisi katkaista sähköt kokonaiselta kaupungilta.

Vaarallisinta olisi sahan juuttuminen puuhun. Silloin helikopteri voisi paiskautua maahan. Helikopterimetsuri on kuitenkin ammattilainen, joka tietää mitä tekee. Siksi riski kannattaa ottaa.

Talviosaamista Pohjoismaissa

Uusi yhteispohjoismainen sarja esittelee talviosaamista eri puolella Pohjolaa.

Kylmän ja pimeän lahjoina meille on syntynyt erityisiä talvitaitoja, snowhowta. Esittelyssä ovat muun muassa jäätie tukkirekalle ja työ jäänmurtajalla.

Nykyaika vaatii meiltä uusia talvitaitoja. Ranualla Ossi Lukkarilan työ on ehkäistä talvisia sähkökatkoksia. Ilman sähköä Pohjolan talvessa selviytyminen olisi tässä ajassa mahdotonta.

Neliosaisen sarjan jokaisessa jaksossa talvea tarkastellaan eri näkökulmista. Täällä talvi on ankara ja asettaa reunaehdot, joiden sisällä ihmiset elämäänsä ja arkeaan elävät.

Joka vuosi talvi tuo tullessaan samat haasteet: pimeyden, liukkauden ja kylmyyden. Silti talvi on arkipäiväinen, vaikka nyt se näyttäytyy yhtäkkiä dramaattisena, taustamusiikkia myöten.

Kun ilmasto muuttuu, tutut talvipuuhat muuttuvat muistoiksi. Jo nyt hiihtokausi on Etelä-Suomessa keinolumen varassa. Miten käy Grönlannin kymmenentuhatvuotisen jäätikön?

TV1 lauantai 4.1.2010 klo 18.40

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos