Mikä onkaan miehisyyden mitta? – Dokumenttisarja antaa miesten kertoa, millaisten normien vankeja he ovat - Televisio - Aamulehti

Mikä onkaan miehisyyden mitta? – Dokumenttisarja antaa miesten kertoa, millaisten normien vankeja he ovat

Aatos on joutunut pohtimaan paljon maskuliinisuuden rajoja. Hänellä on tarve päästää myös feminiininen puolensa esiin: se onnistuu parhaiten hänen alter egonsa Alesan kautta.­

19.10.2020 7:00

Miesoletuksia

☆☆☆

Maskuliinisuuden muodot ovat nykyisin monet, joten ihmekös tuo, jos miestä ahdistaa eikä hän aina tiedä, miten päin pitäisi olla ja mikä on miehisyyden mitta.

Kotimainen dokumenttisarja Miesoletuksia ottaa härkää sarvista ja antaa miesten itsensä kertoa, millaisten normien ja oletusten vankeja he ovat. Veera Leinon ja Anna-Maija Heinosen käsikirjoittama ja ohjaama sarja on kuitenkin vain pieni mutta ei silti yhtään hullumpi pintaraapaisu miesten ahdinkoon.

Pinnassa aito hämmennys

Dokumentissa parikymppiset miehet Mikko, Ilkka, Jerry ja Aatos kertovat ällistyttävän avoimesti intiimeistä asioistaankin. Heille jokaiselle on omistettu yksi jakso.

Polyamorisessa suhteessa elävälle Mikolle avoimuus on vastaveto lapsuudenperheen puhumattomuudelle. Häntä ärsyttää oletus, että miehen odotetaan aina haluavan seksiä.

Ilkka puolestaan vieraili vielä muutamia vuosia sitten lähes pakonomaisesti deittisivustoilla ja koki, että mieheltä vaaditaan aina vähän enemmän, sillä sivustoilla on naisten markkinat. Lopulta hän tunsi itsensä petetyksi.

Jerrylle on tärkeää olla perinteisesti miehinen mies. Hän katselee säännöllisesti pornoa ja miettii, mahtaako perusseksi tuntua sen jälkeen laimealta.

Sarjan päättää herkän ja feminiinisen Aatoksen koskettava tarina, jossa pinnassa on aito hämmennys. Aatoksesta on tulossa isä ja hän muuttamassa lapsensa äidin luokse Brasiliaan, keskelle maskuliinista kulttuuria. Avoimeksi jää, kuinka hän voi jatkossa toteuttaa feminiinistä puoltaan.

Noin kymmenminuuttisissa jaksoissa ei päästä pohdinnoissa kovin syvälle – havainnot jäävät roikkumaan ilmaan. Ainakin dokumentista välittyy se, että kannattaa olla rohkeasti omanlaisensa mies. Miehisyyden mitta joustaa, kun sitä venytetään.

Yle Areena ja TV2 20.10. klo 22.46

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?