Mikä saa aktivistin toimimaan? Edward Snowden kertoo oman näkemyksensä - Televisio - Aamulehti

Mikä saa aktivistin toimimaan? Edward Snowden kertoo oman näkemyksensä

Edward Snowden pohtii, mikä saa ihmisen toimimaan, vaikka hän ymmärtää riskien olevan suuret. Hän paljasti Yhdysvaltain joukkovalvonnan.

18.11.2019 7:00

Aktivisti

☆☆☆☆ Aktivismi ja vallankumouksellisuus herättävät voimakkaita tunteita sekä kannattajissa että vastustajista. Siihen nähden Aktivisti-dokumenttisarja on rauhallinen kuin lämmin kesätuuli. Tyylin valinta toimii osin jyrkkien mielipiteiden vastapainona.

Mika Mattilan ohjaama viisiosainen Aktivisti-sarja kertoo viidestä ihmisestä ja aatteesta. He kertovat, mikä saa heidät toimimaan vaarallisesti ja jopa lain pimeällä puolella.

Edward Snowdenilla ja Paul Watsonilla, jotka ovat ensimmäisen ja toisen jakson päähenkilöt, on sama ajatus aktivismista: tottelevaisuus on lainkuuliaista ja vastarinta aina rikollista.

Moskovalaisessa huoneessa, jossa on kuviolliset tapetit, amerikkalainen tietotekniikka-ammattilainen Edward Snowden kertoo elämänsä muuttaneesta ratkaisusta. Snowden paljasti Yhdysvaltojen maailmanlaajuisen joukkovalvonnan vuonna 2013.

Haastattelijana on norjalais-suomalainen Peter Sunde Kolmisoppi, joka tuli kuuluisaksi Pirate Bayn perustajana.

Toisessa osassa kuullaan Paul Watsonia ja Sea Shepherd -järjestöä. Se on tunnettu etenkin valaiden suojelusta. Watson sanoo, että vallankumous on rikos vain silloin, jos häviää.

Seuraavaksi ääneen pääsee Stansted 15 -ryhmä, joka esti karkotuslennon Lontoossa vuonna 2018. Se käyttää rauhallista kansalaistottelemattomuutta.

Hambachissa Kölnin lähellä Saksassa aktivistit ovat asettuneet 12 000-vuotiaaseen aarniometsään. Sitä uhkaa ruskohiilen louhinta. Aktivistit ovat asuneet majoissa metsän puissa jo useita vuosia.

Ruotsalainen Lars Vilks on provokaattori ja konseptitaiteilija, jota uhkaa kuolema vuonna 2007 julkaistun Mohammed-karikatyyrin vuoksi.

Yle Teema & Fem maanantai 18.11. klo 19.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut