Kotimainen uutuustrilleri Nyrkki onnistuu viiden tähden arvoisesti - Televisio - Aamulehti

Kotimainen uutuustrilleri Nyrkki onnistuu viiden tähden arvoisesti – Sarjassa kylmä sota repii Eurooppaa, Helsinkiä ja ihmisiä

Supon apulaispäällikön sisarenpoika Julius Boije (Olavi Uusivirta) ja Tabe Slioor (Jessica Grabowsky) ottavat mittaa idän ja lännen valtapeleistä ja vakoojista oman henkensä varjolla.

4.10.2019 7:00

Nyrkki

☆☆☆☆☆ Kylmä sota repii Eurooppaa, Helsinkiä ja ihmisiä. Kansainvälisen vakoojapelin näyttämöllä Suomenlahden rannalla ei armoa anneta. Kotimainen uutuustrilleri Nyrkki on viihdyttävä, jännittävä ja täynnä hienoa kuvausta. Kun käsikirjoitus ja näyttelijäkaarti loistavat, ilo on puhtaasti katsojalla.

10-osainen sarja sijoittuu aikaan, jolloin valmisteilla oli vuoden 1956 presidentinvaalit. Tiukkana kisaparina olivat Urho K. Kekkonen ja K.–A. Fagerlund. CIA ja KGB varmistelivat kukin tahoillaan, että heidän suosikkinsa pääsee valtaan.

Sarjan keskiössä on Supon salainen iskuryhmä Nyrkki.

– Supolla ei voinut olla sarjassa vakoojaa, koska se oli tuohon aikaan pelkän tarkkailijan roolissa. Niinpä loimme salaisen iskuryhmä Nyrkin, jota sarjassa vetää Supon apulaispäällikkö. Aikakausi oli hurjaa. Samaan aikaan KGB:n ja CIA:n agentit saattoivat pelata vaikka tennistä keskenään, koska Helsinki oli pieni ja kaikki tunsivat toisensa, kirjailija-käsikirjoittaja Katri Manninen kertoo.

Henkilöhahmoihin kirjoittajat saivat inspiraatiota tosielämästä.

Päähenkilö Helenan (Emmi Parviainen) hahmon esikuva löytyi dokumenttielokuvasta Karen ja Grigori. Se kertoo nuoresta KGB:n everstistä, jolla oli läheinen suhde amerikansuomalaiseen Kareniin, joka välitti tietoja myös CIA:lle. Mutta kuka Helena oikeastaan on?

Nyrkin perustajana, Supon apulaisylipäällikkönä ja Helenan "kummisetänä" Yrjö Ylitalona loistaa Hannu-Pekka Björkman.

Tosielämän henkilöt kuten Tabe Slioor esitetään värikkäästi.

– Aikakauden vakoilusta ja vakoilijoista Suomessa on julkisuudessa esillä vain jäävuoren huippu. Kaikki muu on vain erilaisia kilpailevia teorioita syistä ja taustoista. Niitä mekin käytimme sarjan käsikirjoituksessa hyväksemme, Manninen kertoo.

Elisa Viihteen Aitio

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: