Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa - Televisio - Aamulehti

Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa

Pehmeä-äänisen James Blaken keikka oli Flow Festivalilla Helsingissä elokuussa 2019. Yle Kuvapalvelu

18.10.2019 7:00

Yle live: James Blake

☆☆☆☆ Ylelle pitää ripotella tähtiä Ruisrockin, Pori Jazzin, Tampere Jazz Happeningin ja Flow Festivalin kaltaisten musiikkijuhlien keikkataltioinneista. Ne ovat osa sitä kansallista kulttuurityötä, jota tekemään O.Y. Suomen Yleisradio perustettiin 93 vuotta sitten.

Tänä iltana tarjolla on brittiläistä pop-electronicaa.

Flown suuressa soputeltassa Helsingin Suvilahdessa elokuussa esiintynyt laulaja-lauluntekijä James Blake on genren suurmiehiä. Hänen sävelkulkunsa eivät vie perille perinteisiä reittejä pitkin. Melodiat ja sovitukset nousevat, laskevat ja kiemurtelevat kuin taitolentäjän kieputtama Focke-Wulf.

Olennaista on ääni

Visuaalisesti lavalla ei paljon tapahdu. On vain kolme miestä, joista yksi soittaa rumpuja ja kaksi muuta etupäässä kosketinsoittimia.

Olennaista on kuitenkin ääni. James Blake on laulaja, jonka rekisteri tuntuu nousevan pilviin asti pehmeästi, puhtaasti ja pakottamatta.

Maagiseksi meininki muuttuu, kun ihmisen ääni sulautuu koneilla luotuun sähköiseen magneettikenttään. Tunnelma lumoaa ja vangitsee.

Ei yksin studiotekniikkaa

Flow-konsertti osoittaa televisioitunakin, ettei James Blake luo musiikkiaan yksinomaan studiotekniikan keinoilla ja ehdoilla.

Itse asiassa hän tuntuu olevan elävänä jopa enemmän elementissään kuin välillä keinotekoisesti kerrostetun oloisilla levyillään.

Yle Teema & Fem perjantai 18.10. klo 23.45

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: