Dokumentti ruotsalaispoliitikosta kannattaa katsoa – Gudrun Schyman on feministi, alkoholisti ja puoluejohtaja - Televisio - Aamulehti

Dokumentti ruotsalaispoliitikosta kannattaa katsoa – Gudrun Schyman on feministi, alkoholisti ja puoluejohtaja

71-vuotiaalla Gudrun Schymanilla on ainutlaatuinen ura Ruotsin politiikassa. Ensin hän johti vasemmistopuoluetta, sitten feministejä.

8.3.2019 7:00

Gudrun – Ihmisenä olemisen taidosta

★★★ Ymmärrän, jos suuhun pyrkii oksennusta. Poliitikosta kertovaa dokumenttielokuvaa ei pitäisi nimetä niin mairean ylevästi kuin ohjaaja Hampus Linder on mennyt tekemään.

Ja samalla oudon tuttavallisesti. Miksi tunnetuista naisista kertoville dokumenteille kovin usein annetaan kohteensa etunimi: Amy, Whitney, Gudrun...

Mutta eipä juututa nimeen. Dokumentti Gudrun Schymanista, Ruotsin feministipuolueen vihatusta ja rakastetusta johtajasta kannattaa katsoa, jos politiikka yhtään kiinnostaa.

Kamera tallentaa palvovat kannattajat, mutta myös vaikeat hetket

Intiimi seurantadokumentti on hankala laji. Kuvattavan pitää luottaa tekijöiden motiiveihin, jotta antaa näiden liimautua kylkeensä vuosikausiksi. Mutta kiiltokuvaakaan ei paranisi tehdä.

Vuosina 2014–2018 Schymania seuraava dokumentti osaa tasapainoilla. Kamera tallentaa palvovat kannattajat, mutta jää päälle vielä, kun valonheittäjät sammuvat. Feminismin paloa tarkkaillaan myötätunnolla, ja samalla kerrotaan avoimesti Schymanin alkoholismista. Poliitikon Anna-tytär pyyhkii kyyneliä, eikä ole antanut anteeksi lapsuutensa ankeita kokemuksia.

Elokuva tuli Ruotsissa valkokankaille viime elokuussa, juuri ennen valtiopäivävaaleja.

Feministipuolue kärsi vaaleissa rökäletappion. Sitä dokumentti ei siis vielä tiedä. Eikä sitä, että Schyman helmikuussa lopulta iski hanskat tiskiin ja luopui luomansa liikkeen johdosta.

Yle Teema & Fem perjantaina 8.3. klo 18.30

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos