Spotlightissa pureudutaan ajankohtaiseen aiheeseen: Vaatiiko raudanpuute ilman anemiaa hoitoa vai ei? - Televisio - Aamulehti

Spotlightissa pureudutaan ajankohtaiseen aiheeseen: Vaatiiko raudanpuute ilman anemiaa hoitoa vai ei?

Ruotsissa ferritiini mitataan odottavilta äideiltä, mutta Suomessa seurataan vain hemoglobiiniarvoja. Tarvitsevatko kaikki raudanpuutteesta kärsivät hoitoa? Asiantuntijat ovat erimielisiä.

26.2.2019 7:00

Spotlight: Raudanpuute – turhaa huoltako?

★★★ Raudanpuute ilman anemiaa on kiistanalainen vaiva, josta lääkärit ovat kaikkea muuta kuin yksimielisiä. Tätä käsitystä vahvistaa myös aiheesta tehty tuore dokumentti.

Kokkolalainen Fanny Indola odottaa kolmatta lastaan ja kärsii raudanpuutteesta ilman anemiaa. Hänen hemoglobiininsa on hyvä, mutta rautavarastoja mittaavat ferritiiniarvot ovat matalat.

Hän on niin väsynyt, että se tuo haasteita jaksaa lapsiperhearkea. Mutta kun hemoglobiiniarvot ovat kunnossa, neuvolassa katsotaan, että nuori äiti on matalista ferritiineistään huolimatta terve.

Indolan yksityislääkärin mielestä raudanpuute vahingoittaa sikiötä. Siksi hän passittaa tämän rautainfuusioon eli saamaan rautaa suoraan suoneen. Indola itse kokee, että rautainfuusio helpottaa hänen oloaan merkittävästi, kalliista laskusta huolimatta.

Onko raudanpuute ilman anemiaa sairaus?

Fanny Indolan tavoin moni epäilee väsymyksensä ja muiden oireidensa syyksi raudanpuutetta ilman anemiaa. Mutta onko se sairaus? Miksi ferritiinejä mitataan ruotsalaisäideiltä neuvolakäynneillä, mutta Suomessa ei?

Lääkärit eivät ole asiasta yksimielisiä, eivät varsinkaan rautainfuusiosta. Moni näkee sen liioitteluna ja katsoo, etteivät kaikki raudanpuutteesta kärsivät tarvitse hoitoa. Dokumentissa kuullaan myös kokemuksia rautainfuusion riskeistä ja sivutaan Facebookin Raudanpuute-ryhmässä aiheesta käytyä keskustelua.

Muotisairaus?

Dokumentissa haastateltu sisätautien erikoislääkäri Esa Soppi sanoo, että raudanpuute voi olla raskaana olevalle vaarallista. Hän pitää harmillisena, että raudanpuute ilman anemiaa mielletään Suomessa muotisairaudeksi.

Aiheen kiistanalaisuutta kuvaa se, ettei kukaan tammikuussa järjestetyille lääkäripäiville osallistuneista veritautien erikoislääkäreistä halua antaa siitä haastattelua dokumentin tekijöille.

Yle Teema & Fem tiistai 26.2. klo 19.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos