Omavaraiset dokumentti havainnollistaa poikkeavaa elämäntapaa - Televisio - Aamulehti

Onnistuuko omavarainen elämä vailla mukavuuksia? – Omavaraiset on dokumenttien kirkkainta ydintä: se avaa havainnollisesti valtavirrasta poikkeavaa elämäntapaa

Dokumenttisarja Omavaraiset seuraa omavaraistelijoiden arkea. Erja asuu perheensä kanssa maalla, pitää eläimiä ja aikoo valmistaa vaatteensa alusta asti itse alkaen langan kehräämisestä. Miten jaksaa omien tiukkojen ihanteidensa ja tosielämän realiteettien ristipaineessa?­

6.4.2020 7:00

Omavaraiset

☆☆☆☆☆ Omavaraisuus ja yhteiskunnan kaatumisesta riippumaton elämä luonnon keskellä on saattanut viime aikoina käväistä monenkin mielessä.

Riikka Kaihovaaran huippu kolmiosainen dokumenttisarja perehtyy aiheeseen seuraamalla vuodenkierron ajan neljää ihmistä, jotka pyrkivät elämään mahdollisimman omavaraisesti.

Toisinajattelija, lapsiperhe ja nuoret romantikot

Mukana on mahtavia, erilaisia tyyppejä. On todellinen toisinajattelija, erakko Rainer. Hän sanoo suoraan, että asuu yksin, sillä vihaa ihmisiä ja sähköä. Hän on hieman äkkiväärä, mutta sydämetön ei lainkaan.

Erjan lapsiperheessä taas stressi- ja väsymystaso on sen verran korkealla omavaraisuusponnistelujen kanssa, että katsojaakin hirvittää.

Perheen äiti Erja aikoo vuoden ajan tehdä kaikki käyttövaatteensa alusta asti aina lankojen kehräämisestä alkaen.

Sitten ovat ihanat nuoret romantikot ja idealistit Jussi ja Milka. He elävät harmoniassa, joogaavat ja syventyvät elämän kiertokulkuun. Heidän itse tekemiensä säilykkeiden kellarivarasto on todella vaikuttava!

Tällainen on dokumenttien kirkasta ydintä: se näyttää ja avaa havainnollisesti, kiinnostavasti toisenlaisia ympäristöjä, elämäntapoja ja ihmisiä.

Viime aikoina Ylellä on nähty muitakin todella hyviä dokumentteja valtavirrasta poikkeavista elämäntavoista, kuten parikymppisistä tietokonepelaajista kertova Logged in.

Ajankohtainen teema

Millaista olisielämä ilman sähköä ja mukavuuksia? Ainakin tulee selväksi, että se on kaukana leppoisasta idyllistä. Elämäntapa vaatii kovaa työtä, päättäväisyyttä ja sietokykyä.

Vaikka harva pystyy täydelliseen omavaraisuuteen, tämä teema on nyt todella ajankohtainen.

Yle Areena 6.4. alkaen ja TV2 13.4. klo 23.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?