Tampereen Komediateatterin perustaja, teatterineuvos Esko Raipia on kuollut

Raipia perusti uransa aikana kaksi ammattiteatteria. Televisiosta hänet muistetaan muun muassa roolistaan Metsoloiden pankinjohtajana.

Esko Raipia kuvattuna vuonna 2016.

22.11. 10:08 | Päivitetty 22.11. 10:34

Teatterineuvos Esko Raipia on kuollut. Hän kuoli maanantai-iltana Hatanpään sairaalassa Tampereella. Raipia oli syntynyt 24. kesäkuuta 1946 Ikaalisissa. 76-vuotias Raipia oli näyttelijä, teatterinjohtaja, tuottaja ja teatteripedagogi.

Raipian kuolemasta kertoi Tampereen Komediateatteri. Sen mukaan Esko Raipia haudataan Kalevankankaan hautausmaalle huhtikuun lopulla kuolleen vaimonsa Maija-Leenan viereen.

Lue lisää: Maija-Leena Raipia on kuollut – muistetaan balettitanssijana, koreografina, ravintoloitsijana ja Tampereen Komediateatterin voimahahmona

Esko Raipia perusti uransa aikana yhdessä teatteriohjaaja Tapio Parkkisen kanssa kaksi ammattiteatteria: vuonna 1985 lasten ja nuorten teatteri Teatteri 2000:n ja vuonna 1991 yksityisenä aloittaneen, myöhemmin säätiöksi ja valtionosuusteatteriksi kehittyneen Tampereen Komediateatterin. Raipia toimi komediateatterin projektinjohtajana vielä eläkkeellä ollessaan.

Vuonna 1994 Esko Raipia perusti Suomen Teatteriopiston, aluksi nimellä Tampereen Komediateatterin oppilaskoulu. Koulu on toisen asteen oppilaitos, joka antaa näyttelijän ammattiin ohjaavaa taiteen perusopetusta teatteritaiteessa sekä musiikkiteatteripainotteista näyttelijätyön peruskoulutusta. Lisäksi oppilaitos antaa opetusta näyttämötaiteen harrastajille.

Esko Raipia oli Tampereen Teatterimuseo ry:n perustajia. Museon ensimmäinen näyttely oli keväällä 2019 Museokeskus Vapriikissa.

Lue lisää: Esko Raipia on kiinnostunut tamperelaisten teatterimuistoista – Edistystä digitaaliselle teatterimuseohankkeelle

Hän esiintyi tv-rooleissa muun muassa Metsoloiden pankinjohtaja Jaakko Järvenheimona ja sirkuspelle Hermannin sirkustirehtööri Juusona.

Esko Raipia sai vuonna 2021 presidentti Sauli Niinistöltä teatterineuvoksen arvonimen.

Päivitys 22.11.2022 kello 10.35: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut