Pyynikin kesäteatterissa nähdään ensi kesänä todellinen klassikko – Antti Mikkola sai viime viikolla Väinö Linnan perikunnalta luvan tehdä näytelmän Täällä Pohjantähden alla -romaanista

Uuden sovituksen Väinö Linnan romaanitrilogiasta kirjoittaa Sami Keski-Vähälä. Kansalliskirjailijan tekstit ovat olleet Pyynikillä aina yleisömenestyksiä.

Tampereen Teatterin ohjaajan Antti Mikkolan mukaan teattereissa halutaan nyt käyttää koronasta aiheutunut pakkotauko hyväksi ja tavoitella suuria. Arkistokuvassa Mikkola on kuvattu Tampereen Teatterin päänäyttämöllä tammikuussa 2021.

30.8. 11:30

Aamulehti

Syksyn teatterikattaus on runsas, mutta suurta – ja lisäksi massiivisia joukkokohtauksia – on luvassa ensi kesällekin. Kesällä 2023 Pyynikin kesäteatterissa nähdään Antti Mikkolan ohjaama versio Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaanitrilogiasta.

Ohjaaja tunnustaa, että koronavaikeuksien jälkeen teatterilaisilla on nyt kova hinku käyttää tilanne hyväksi ja tavoitella suuria.

”Nyt kun molemmat suuret tamperelaisteatterit mukana Pyynikin kesäteatterin toiminnassa, haluamme myös saada Pyynikin näyttämön kunnolla uuteen renessanssiin. Näin ajattelin jo kesällä 2021 ohjatessani sinne Tohvelisankarin rouvaa ja näin varmaan ajatteli Sirkku Peltolakin Suomen hevosellaan. Pyynikin kesäteatteria on hyvä viedä kunnon spektaakkelien suuntaan, sillä paikkahan on niille mitä sopivin.”

Toinen syy näytelmävalintaan on se, että kesällä 2023 tulee kuluneeksi 30 vuotta Kalle Holmbergin ohjaaman ikonisen näytelmätrilogian ensi-illasta. Holmbergin ohjaukset aloitti vuonna 1993 Panu Rajalan dramatisoima Akseli ja Elina, joka pysyi ohjelmistossa kaksi vuotta. Siitä sama tekijätiimi jatkoi näytelmällä Pohjantähden alla, jossa käsiteltiin Linnan romaanitrilogian toista ja kolmatta osaa. Trilogian päätti Tuntematon sotilas.

Antti Mikkolalle Holmbergin versioilla oli merkitystä jopa elämänuran valinnassa.

”Sain aikoinaan kunnian olla mukana Pohjantähden alla -näytelmässä 17-vuotiaana avustajana. Tein kaikenlaista: riuduin vankileirillä ja olin valkoisena sotilaana. Koskelan veljeksetkin ehdin esityksissä teloittaa varmaan 120 kertaa, koska näytelmä pyöri niin pitkään. Mukana oli paljon myös nykyään nimekkäitä näyttelijäopiskelijoita. Jonkinlainen kunnianosoitus ohjauksestani varmasti tulee myös Kalle Holmbergille ja sille elokuvamaisuudelle, minkä hän nerokkaana leikkaajana sai aikaiseksi. Se työ oli ylittämätöntä.”

Näytelmän Linnan romaaneista sovittaa Sami Keski-Vähälä. Hän on tuottelias näytelmäkirjailija ja käsikirjoittanut myös elokuvia Mika Kaurismäelle.

”On kiinnostava nähdä, miten Täällä Pohjantähden alla toimii näin 30 vuotta myöhemmin sukupolvelle, jolla ei ole enää mitään kansalaissodan arpea kannettavanaan. Uskoisin, että uudella sukupolvella on aiheeseen terve etäisyys. Toisaalta elämme nyt uudestaan aikaa, joka on viemässä meitä katastrofin partaalle.”

Antti Mikkola sai luvan näyttämöversioon Väinö Linnan perikunnalta vasta viime viikolla, joten roolitus on vielä aivan alkutekijöissään. Mikkola sanoo, että tässä vaiheessa hän ei voi paljastaa kuin ainoastaan yhden näyttelijän.

Esa Latva-Äijö näyttelee Jussi Koskelaa eli näyttelee nyt isää, kun hän 30 vuotta sitten oli samalla näyttämöllä poika: Akseli Koskela.”

Joselininniemessä Tampereella toimiva Pyynikin kesäteatteri on perustettu vuonna 1948, ja Väinö Linnan teksteihin perustuvat näytelmät kuuluvat pyörivän näyttämön rakastetuimpiin näytelmiin. Edvin Laineen ohjaus Tuntemattomasta sotilaasta vuodelta 1961 pysyi ohjelmistossa peräti yhdeksän vuoden ajan ja saavutti lähes 350 000 katsojallaan kaikkien aikojen yleisöennätyksen.

Kalle Holmberg ohjasi 1990-luvulla kokonaisen näytelmätrilogian Pyynikin kesäteatteriin. Kuva on vuodelta 1996. Takana Akselia näytellyt Esa Latva-Äijö ja Elinana nähty Anna-Elina Lyytikäinen, joka on nykyään Hämeenlinnan teatterin johtaja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut