Tamperelainen Teatteri Iva vie teatterin paikkoihin, jossa sitä ei ole ennen nähty – tänä kesänä näytös järjestetään Rosendahlin rannassa

Tamperelainen Teatteri Iva on järjestänyt Tampereella ennenkin näytöksiä epätavallisissa paikoissa. Teatterin perustajajäsen ja uusimman esityksen tuottaja Ville Vuorikoski kertoo, millaista on paikkasidonnainen teatteri.

Katariina Korpela (vas.), Ville Vuorikoski ja Mimmi Ahonen ovat Teatteri Ivan perustajajäseniä. Teatterin kesän 2022 esitys järjestetään Tampereella Rosendahlin rannassa. Aamulehti kuvasi ryhmän elokuussa 2019.

27.6. 6:53 | Päivitetty 28.6. 11:01

Aamulehti

Tamperelainen Teatteri Iva on ottanut tehtäväkseen viedä teatteria sinne, minne sitä ei yleensä tehdä.

Paikkasidonnaisessa teatterissa ideana on järjestää esityksiä paikoissa, jotka eivät lähtökohtaisesti ole esitystiloja, ja jotka ovat jollain tapaa yhteydessä esityksen aiheisiin. Esityksen Rosendal, Rosendahl tuottajan Ville Vuorikosken mukaan paikkasidonnaisuus on Ivan toiminnan peruskiviä.

”Se on meidän toiminnassa perusperiaate, joka on kulkenut halki kaikkien produktioiden, joita olemme valmistaneet vuosien varrella.”

Lue lisää: Nuorten tekijöiden Dinneri kuvaa nuorta aikuisuutta harvinaisen rehellisesti ja onnistuneesti – Esityspaikkana on Pyynikin kesäteatterin parkkipaikka

Mikä?

Teatteri Iva

Vuonna 2018 perustettu esittävien taiteiden kollektiivi

Kolme perustajajäsentä: Katariina Korpela, Mimmi Ahonen ja Ville Vuorikoski

Ryhmä tekee paikkasidonnaisia esityksiä Tampereella paikkoihin, joissa esittävää taidetta ei ole vielä nähty.

Aiempia tuotantoja Pyynikin kesäteatterin parkkipaikalla, skeittipoolissa Hiedanrannassa sekä Pyynikin Trikoon vanhassa toimistotilassa.

Vuorikosken mukaan paikkasidonnaisessa teatterissa yleisö pääsee osaksi kokonaisuutta ennen ja jälkeen varsinaista näytöstä. ”Paikalle saapuminen ja sieltä poistuminen, ne hetken, joissa esitys ei näennäisesti ole käynnissä, ne ovat osa kokemusta.”

Oman lisänsä tuovat myös eri esitystilojen ominaispiirteet, kuten ympäristön äänet ja satunnaiset tekijät kuten sää. Vuorikoski kertoo, että esityksen luonne voi muuttua selvästi esimerkiksi sään mukaan. Aurinkoisen poutakelin vaihtuminen harmaaseen sateeseen luo esitykseen uusia ulottuvuuksia.

Lue lisää: TYKin nuoret tähdet hurmaavat Pyynikin kesäteatterin musikaalissa, joka on takuulla yksi kesän ilostuttavimmista teatteriesityksistä: lue arvio tästä

”Kaikki tuo on hirveän kiinnostavaa esitystä tehdessä. Yhteispeli ja kommunikointi tilan kanssa luo tosi paljon kiinnostavia mahdollisuuksia esityksen rakentamiseen.”

Tapahtumapaikan ominaispiirteet syventävät teatterikokemusta entisestään. Vuorikoski kertoo, että paikkaisdonnaisessa teatterissa yleisön on mahdollista nähdä kuvitettuja tapahtumia paikoissa, jotka jo lähtökohtaisesti on suurelle osalle katsojista jollain tavalla tuttuja.

”Se rakentaa samaistumispintaa tosi paljon syvemmälle kuin mitä olisi, jos tällainen esitys nähtäisiin vaikka perinteisessä esitystilassa, joka on aina puitteiltaan tunnistettavissa esitystilanteeksi.”

Nuorison suosikkipaikka

Kesän 2022 esityksen Iva tekee Tampereella Rosendahlin rannan kupeessa sijaitsevalla betonilaiturilla. Näytös kertoo kolmesta lukioikäistä tyttöstä, jotka romantisoivat omaa itsetuhoisuuttaan.

Paikkasidonnaisuus näkyy esityksessä siten, että esitys vie yleisön suoraan tapahtumapaikalle. Rosendahlin ranta on tunnettu nuorison juhlapaikka, joka on suosittu erityisesti vappuna ja koulujen päättäjäispäivänä.

Lue lisää: Kävimme katsomassa Komisario Koskinen -esityksen – Näin perimanselainen rikostarina toimii Komediateatterin lavalla: lue arvio tästä

”Pysähdyttiin muistelemaan omaa lukioaikaa. Siitä syystä juurikin Rosendahliin ollaan esitystä tekemässä, koska muisteltiin myös vähän kauhulla sitä, mitä kaikkea siellä on tullut nähtyä ja koettua juurikin näinä juhlapäivinä”, Vuorikoski kertoo.

Vuorikoski uskoo, että viemällä teoksen suoraan paikkaan, joita esityksissä käsitellään, yleisö saa näytöksestä syvemmän kokemuksen. ”Varsinkin nyt, kun on kesä ja on sesonkiaika siihen, että sen ikäryhmän, jota meillä temaattisesti käsitellään, senkin edustajat siellä ovat varmasti näillä meidän esitysajankohdilla viettämässä aikaa. Saadaan häivähdyksiä tosielämän kuvastosta.”

Mikä?

Rosendahl, Rosendal

Ensi-ilta Rosendahlin betonilaiturilla 7. heinäkuuta.

Ohjannut Mimmi Ahonen

Esiintyjinä: Pauliina Kuusisto, Roosa Leivo, Annika Palojärvi

Esitysajat:

Viikko 27: torstai 7.7., perjantai 8.7. ja lauantai 9.7.

Viikko 28: maanantai 11.7., tiistai 12.7., torstai 14.7., perjantai 15.7. ja lauantai 16.7.

Viikko 29: Maanantai 18.7. ja tiistai 19.7.

Esitykset alkavat kello 20 ja esitystä ei suositella alle 15-vuotiaille.

Kesän 2022 esityksen Teatteri Iva tekee Pyynikin Rosendahlin rannan kupeessa sijaitsevalla betonilaiturilla. Rosendahlin ranta on tunnettu nuorison juhlapaikka. Aamulehti vieraili rannalla kesäkuussa, kun parituhatta nuorta juhli rannalla koulujen päättymistä.

Lue lisää: Aki Sirkesalo kuoli traagisesti tsunamissa vuonna 2004 – julkaisi juuri ennen kuolemaansa pysäyttävän tekstin: ”Nostaa yhä palan kurkkuun”

Lue lisää: Teatteri Iva esittää loppukesästä drive-in-teatteria Pyynikillä

Oikaisu 28.6.2022 kello 10.40: Toisin kuin jutun ingressissä virheellisesti luki, tuottajan nimi on Ville Vuorikoski, ei Ville Vuoriharju. Lisäksi jutun pääkuvassa vasemmalla on Katariina Korpela, ei Mimmi Ahonen, kuten jutussa aiemmin luki. Kuvan henkilöt ovat siis järjestyksessä: Katariina Korpela (vas.), Ville Vuorikoski ja Mimmi Ahonen. Lisäksi kuva on otettu vuonna 2019, ei 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut