Sirkku Peltolan Momentum 1900 on 120-vuotiaan Tampereen Työväen Teatterin juhlamusikaali syksyllä 2022 - Teatteri - Aamulehti

Tampereen Työväen Teatteri julkisti juhlavuotensa huipentavan suuren näyttämön musikaalin

Tampereen Työväen Teatterin juhlavuoden pääteoksessa juhlistetaan Suomen kultakauden taiteilijoita Pariisin maailmannäyttelyn palviljongissa vuonna 1900.

Emilia Keskivinkka ja Saska Pulkkinen esiintyvät Momentum 1900 -musikaalin tapahtumien keskiössä nuorina, luokkarajat ylittävinä rakastavaisina.

16.11. 18:04

Aamulehti

Tampereen Työväen Teatterin 120-juhlavuoden huipentava musikaali vie vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn, kaupunkiin, jossa Venäjän suuriruhtinasvallan alla kamppaileva autominen Suomi tavoittelee omaa kansallista identiteettiään.

Momentum 1900 -nimisen musikaalin tarinassa näyttäytyvät myös suomalaiset kansallistaiteilijat Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Ville Vallgren, Beda Stjernschantz, Ellen Thesleff ja Eliel Saarinen.

Lue lisää: Suora lähetys juuri nyt: Tampereen Työväen Teatteri julkistaa juhlavuoden pääteoksensa

Musikaalin tekijät ovat samoja kuin TTT:n aiemmissa suosituissa historiallisissa musikaaleissa Viita 1949 ja Tytöt 1918 eli ohjaaja-käsikirjoittaja Sirkku Peltola, käsikirjoittaja Heikki Salo ja säveltäjä Eeva Kontu.

Momentum 1900:n kantaesitys on suurella näyttämöllä 7. syyskuuta 2022.

Belle Époque ja sääty-yhteiskunta

Päärooleissa nähdään muun muassa Martti Suosalo, Petra Karjalainen, Aimo Räsänen, Juha-Matti Koskela, Janne Kallioniemi, Hiski Grönstrand, Pihla Pohjolainen ja Jussi-Pekka Parviainen. Tapahtumien keskiössä nuorina, luokkarajat ylittävinä rakastavaisina esiintyvät Emilia Keskivinkka ja Saska Pulkkinen.

Momentum 1900 on teemallisesti luonnollista jatkoa kolmikon aiemmille musikaaleille. Vuosi 1900 oli merkittävä Suomen identiteetin kannalta. Taiteella oli nuoren kansakunnan itsetunnon rakentajana erittäin tärkeä rooli.

”Kaikki Euroopan suuret aatteelliset liikkeet ja teknologinen kehitys kiteytyivät vuoteen 1900. Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä oli merkittävä niin taiteen kuin suomalaisen identiteetin kannalta. Kansallistaiteilijat pystyivät taiteen kautta osoittamaan, että olemme merkittävä kansakunta muiden kansakuntien joukossa ja meillä on oma kulttuurimme.”

1900-luvun taitteessa Eurooppa ja varsinkin Ranska eli kauniin aikakauden, Belle Époquen, aikaa, joka merkisti rauhaa ja yltäkylläisyyttä. Samalla aavisteltavissa olivat jo tulevien maailmanmyrskyjen railot.

Eeva Konnun sävellykset tuovat musikaalin nykyaikaan 1900 yhdistämällä hip-hop-ilmaisua 1900-luvun musikaaliperinteeseen. Musikaalin lavastaa Hannu Lindholm, ja puvut suunnittelee Marjaana Mutanen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut