Tampereen Teatterimuseon kotisivu on nyt auki verkossa - Teatteri - Aamulehti

Tampereen Teatterimuseon kotisivu on nyt auki verkossa

Teatterineuvos Esko Raipia riemuitsee siitä, että vuodesta 1960 asti vireillä ollut teatterimuseohanke toteutuu viimein virtuaalisena. Hän kävi tällä viikolla lupaavia yhteistyöneuvotteluja Helsingin Teatterimuseon ja Museoliiton kanssa.

Tampereen Teatterimuseo -sivusto ilmoittaa avaavansa ovensa tammikuun 2022 aikana. Sivustolla voi jo nyt käydä kurkkaamassa, mitä tutut tamperelaisnäyttelijät muistelevat.

5.11. 18:40

Aamulehti

Tampereen Teatterimuseon sivusto aukesi keskiviikkona verkossa osoitteessa tampereenteatterimuseo.fi. Kyseessä on merkittävä etappi hankkeessa, jonka alkupaukku kuultiin jo vuonna 1960.

Sivulla pääsee tällä hetkellä kuuntelemaan esimerkiksi Liisa Roineen, Tuija Ernamon, Ahti Kuoppalan ja Ilmari Saarelaisen teatterimuisteluja.

Museohankkeen päämoottorina toimiva teatterineuvos Esko Raipia kertoo, että kyseessä ovat vasta maistiaiset siitä, mitä tuleman pitää. Lisää materiaalia tulee esille sitä mukaa, kun taidegraafikko ehtii ajaa sitä sivulle. ”Hän on korkeatasoinen ammattilainen ja tarkkana kuin porkkana”, Raipia kuvailee.

Yhteistyötä viritteillä

Sivustolle on tulossa materiaalia kaikista Tampereen kuudesta valtionosuusteatterista sekä muun muassa sirkuksesta ja oopperasta. Raipia uskoo, että sivulta löytyy varsin hyvä kattaus jo kevääseen mennessä.

Raipia on hyvillään siitä, että teatterimuseohanke pääsi mukaan pormestariohjelmaan. ”Kaupungilta ensi vuonna tarvittava osuus on minimaalinen, todennäköisesti 35 000–40 000 euroa. Perustamiskustannukset ovat kaikkiaan arviolta 54 000 euroa. Alusta maksaa 20 000 euroa. Onneksi meillä on omassa porukassa henkilö, joka pystyy toimittamaan sen tällä hinnalla.”

Raipia tekee parhaillaan tarkkoja kustannuslaskelmia kaupungin kulttuuri- ja sivistystoimelle ja neuvottelee samaan aikaan Tampereen teattereiden kanssa siitä, miten ne lähtevät projektiin mukaan. ”Kanavat ovat nyt auki myös Helsingin suuntaan. Olen tällä viikolla käynyt hyvässä yhteisymmärryksessä neuvotteluja Helsingin Teatterimuseon ja Museoliiton mukaantulosta.”

Toive: kaikki mukaan

Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Sofia Vikman (kok.) teki tammikuussa valtuustoaloitteen teatterimuseohankkeen edistämisestä. Hän on tyytyväinen siitä, että aloite sai valtuutetuilta laajan tuen ja pääsi mukaan pormestariohjelmaan.

”Kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotus sisältää kirjauksen virtuaalisen teatterimuseon edistämisestä. Rahoituksen kokoaminen on keskeistä hankkeen toteutumisen kannalta. Toivon, että hanke voidaan toteuttaa laajassa yhteistyössä alueen teatteri- ja kulttuuritoimijoiden kanssa ja saada kaupungin lisäksi myös elinkeinoelämää mukaan.”

Vanhaa ja uutta

Kun kaikki on valmista, löytyy Tampereen Teatterimuseon sivustolta videoita, kuvia, tarinoita, historiallista faktaa, aikalaisten muisteloita sekä kaikkea mahdollista tamperelaiseen teatterielämään liittyvää materiaalia. Lisäksi tarjotaan tuoreita teatteriuutisia ja tietoa ajankohtaisista näytöksistä.

Tampereen Teatterimuseo

Ehdotus teatterimuseon perustamiseksi meni läpi Tampereen kaupunginhallituksessa vuonna 1960. Asiaa ajaneen toimikunnan työ hiipui, eikä asia edennyt.

1970-luvulla näyttelijä Sylvi Salonen lahjoitti museotoiminnan käynnistämiseen merkittävän summan rahaa, mutta valmista ei tullut vieläkään.

Tampereen Teatterimuseo -hanke käynnistyi vuonna 2016. Sitä vie eteenpäin yhdistys, jonka perustajat ovat tamperelaisista teattereista eläkkeelle jääneitä henkilöitä lipunmyyjistä johtajiin. Keskeisiä vaikuttajia ovat Esko Raipian lisäksi muiden muassa Maija-Leena Raipia, Liisa Roine ja teatterin käveleväksi historiankirjaksi tituleerattu Seppo Mäki.

Tampereen Teatterimuseo ry:n jäseneksi voi liittyä Kahvisalongissa (Satakunnankatu 19).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut