Uusi, ennennäkemätön Komisario Palmu Komediateatteriin - Teatteri - Aamulehti

Jättiyllätys: Tampereella nähdään syksyllä uusi Komisario Palmu – perustuu samaan Mika Waltarin tekstiin, josta Renny Harlin tekee elokuvaa

Mika Waltarin käsikirjoituksen on Tampereen Komediateatterille muokannut hänen tyttärenpoikansa Joel Elstelä. Näytelmän ohjaaja Panu Raipia lupailee, että hyvän dekkarin tapaan katsojaa johdetaan huolella harhaan. Komisario Palmun roolissa nähdään Aimo Räsänen.

Aimo Räsänen esittää Tampereen Komediateatterin uudessa näytelmässä komisario Frans J. Palmua. – Keppi kädessä alkaa tuntua siltä, että tästä se lähtee, hän sanoo roolista.­

25.2. 0:15

Aamulehti

Tamperelaisia komisario Palmun ystäviä hemmotellaan syksyllä ainutkertaisella tilaisuudella. Tampereen Komediateatterin syksyn suurin ensi-ilta on ennennäkemätön komisario Palmu-näytelmä, Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Näytelmä perustuu Komisario Palmu -romaanit kirjoittaneen Mika Waltarin käsikirjoitukseen, joka ei koskaan edennyt elokuvaksi asti. Sen on viimeistellyt Waltarin tyttärenpoika Joel Elstelä. Näytelmän ensi-ilta on 15. syyskuuta.

Ohjaaja Panu Raipia kertoo, että alkuperäisen käsikirjoituksen kuvaamisen esti 1960-luvun elokuva-alan lakko. Käsikirjoitus jäi käyttämättömänä pöytälaatikkoon.

– Vuonna 2017 teimme Komediateatterilla Kaasua, komisario Palmu -näytelmää, ja käsikirjoitus tuli puheeksi Joelin kanssa. Olen kuitenkin sellainen ihminen, etten usko asioita ennen kuin ne oikeasti ovat edessäni, Raipia kertoo.

Joel Elstelä kertoo puhelimitse, ettei käsikirjoituksen olemassaolo ole ollut mikään salaisuus. Nyt kuitenkin aika tuntui oikealta sen näyttämölle tuomiselle, etenkin, koska Komediateatteri viettää 30-vuotisjuhlavuottaan.

– Panu on tehnyt Mikan (Waltari) hengen mukaisia Palmu-näytelmiä. Romaanihenkilö on niissä tunnistettavissa. Hän täydentää ohjauksellaan tekstiä eikä nosta auteurmaisesti itseään liikaa esille, Elstelä sanoo.

Uusi Palmu-näytelmä on ensimmäinen, jonka ohjauksessa Elstelä ei ole mukana.

Raipia kuvailee esitysoikeuksien varmistumista Komediateatterille unelmien täyttymykseksi.

– Olihan se aika pikkupoikamainen hetki, kun sain käsikirjoituksen käsiini. Juuri kukaan muu ei ole vielä nähnyt sitä. Ahnehdin sen kerran ja heti perään toisen.

Käsikirjoitus on toistaiseksi niin tarkkaan varjeltu, ettei edes Palmun esittäjä Aimo Räsänen tiedä, mitä siinä tapahtuu.

Ohjaaja Raipia on suunnitellut, että koko työryhmälle paljastetaan kevään lukuharjoituksissa kerralla, mitä toisella puoliajalla tapahtuu ja kuka on murhaaja.

– Edes murhaajan näyttelijä ei ensin tiedä näyttelevänsä murhaajaa, Raipia sanoo.

Varsinaiset harjoitukset alkavat elokuussa. Näytelmä työllistää kymmenen näyttelijää, mutta muita roolituksia Palmun lisäksi Raipia ei vielä paljasta, sillä valintaprosessi on osittain kesken.

Panu Raipia kertoo, että teatterilla ei olla vielä päätetty, kauanko uutta Palmua esitetään. Ensi-ilta on syyskuussa, jos vain korona suo.­

Vauhdikas murhamysteeri

Waltari teki käsikirjoituksen vuonna 1963, ja myös näytelmä sijoittuu tuohon aikaan.

– Nykyaikaisilla menetelmillä rikos olisi ratkaistu minuuteissa, Raipia kertoo.

Juoni on Palmu-teoksille tyypillisesti murhamysteeri, mutta rakenne eroaa Raipian mukaan hieman muista Palmu-tarinoista.

– Juoni on sikäli mielenkiintoinen, että lähes kaikilla hahmoilla olisi syy murhata uhri. Murhaajakandidaatit saavat kaikki loistaa vuorollaan.

Näytelmä on Raipian mukaan toteutettu vuoteen 2021 sopivalla rytmityksellä: parhaimmillaan näytelmässä ollaan kolmessa paikassa yhtä aikaa. Myös videota hyödynnetään kerrontatapana.

– Yleisön on mietittävä pysyäkseen mukana, tämä ei ole välttämättä helppo katsottava. Tässä johdetaan tarkoituksella katsojaa harhaan, Raipia sanoo.

Rinteen ei voi antaa vaikuttaa

Aimo Räsänen pohtii, että dekkareiden viehätys perustuu juuri siihen, että katsoja nauttii tullessaan huijatuksi.

– Jokainen katsoja pähkäilee kuitenkin, kuka syyllinen voisi olla.

Räsänen kertoo vasta luonnostelleensa omaa Frans J. Palmuaan.

– Olen pukenut rooliasun muutaman kerran päälle, mutta emme ole vielä harjoitelleet. Tämä on kuitenkin alkanut tuntua aika kivalta.

Räsänen näytteli vuoden 2017 Kaasua, komisario Palmu -näytelmässä taiteilija Kurt Kuurnaa eli murhaajaa. Palmut ovat hänelle yhtä tuttuja kuin keskimäärin muillekin suomalaisille – elokuvat ovat Yle Areenan katsotuimpien joukossa.

Joel Rinteen näyttelemä Palmu on yleisölle varmasti tutuin, mutta Räsäsen mukaan sen ei voi antaa vaikuttaa omaan roolisuoritukseen.

– Rinteen Palmu on aika jyrkillä siveltimenvedoilla piirretty. Teatterin hienous on se, että tämä on läsnäolon taidetta. Katsotaan, mitä tästä tulee. Lopputulos syntyy käsikirjoituksen, Panun kapelimestaroinnin ja työryhmän yhteistyössä, Räsänen sanoo.

Hän kertoo, että näyttelijänä hänellä on etuoikeutettu olo päästessään näyttelemään ennennäkemättömässä Palmu-näytelmässä, jonka laineet lyövät Mika Waltarin kirjoituskoneelle asti.

Loppu ja nimi muuttuivat

Mika Waltari kirjoitti Palmusta kolme kirjaa, jotka kaikki on sovitettu myös valkokankaalle. Neljäs elokuva, Vodkaa, komisario Palmu, ei ollut Waltarin kynästä lähtöisin.

Ohjaaja Renny Harlin ilmoitti aiemmin tekevänsä samasta käsikirjoituksesta elokuvan, jonka on määrä ilmestyä vuonna 2023. Komediateatteri esittää siis teoksen ensimmäisenä koskaan.

– Työstämme teosta tässä kevään mittaan. Katsojan ei tarvitse pelätä, että näytelmän nähtyään elokuvassa ei olisi enää mitään uutta, niistä tulee sen verran erilaiset, Elstelä kertoo.

Hänen mukaansa Waltari teki alkuperäisen käsikirjoituksen senaikaiselle elokuvatekniikalle, ja uuteen elokuvaan täytyy lisätä toimintaa ja nopeampia leikkauksia nykyaikaista katsojaa varten.

Näytelmää varten Elstelä kertoo muuttaneensa loppuratkaisua, sillä se oli alkuperäisessä käsikirjoituksessa turhan hätäinen.

– Juoni ja henkilöhahmot olivat valmiina. Mikalla oli taito luoda pienillä asioilla eläviä henkilöhahmoja, Elstelä sanoo.

Myös näytelmän nimi on muuttunut: Waltarin alkuperäinen nimi oli Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu. Elstelän mukaan nimi on osittain vitsi, joka viittaa siihen, että Waltari alkoi olla jo väsynyt Palmusta kirjoittamiseen.

Elstelä muutti sen muotoon Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

– Juonellisista syistä, joita en paljasta, hän sanoo.

Lue myös: Ihmisten vihaisista reaktioista nauttiva näyttelijä Aimo Räsänen: ”Mitä ahdistavampi näytelmä, sitä hauskempaa sen tekemisen täytyy olla”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?