Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -rahaston palkinnot menivät tänä vuonna näyttelijä - Teatteri - Aamulehti

Tampereen Teatterikesässä 10 000 eurolla palkittu Tuukka Huttunen venyy sujuvasti komediasta draamaan

Näyttelijä Tuukka Huttunen ja kajaanilainen Vaara-kollektiivi saivat tiistaina Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -palkinnot

Tuukka Huttunen tuuletti riemukkaasti palkintojenjakotilaisuudessa Raatihuoneella.

6.8.2019 14:30 | Päivitetty 6.8.2019 15:55

Aamulehti

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjä -rahaston palkinnot menivät tänä vuonna näyttelijä Tuukka Huttuselle ja kajaanilaiselle Vaara-kollektiiville. Molemmat palkitut saivat 10 000 euroa. Olavi Veistäjän palkinto jaettiin valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta.

– Tämä oli mahtava, iso yllätys! Tuntuu erityisen hyvältä saada palkinto teatterityöstä, sillä olen keskittynyt siihen viime vuosina. Nuorempana tein enemmän kuvaushommia, Huttunen pohtii.

– En ole vielä päättänyt, mihin palkinto käytetään, mutta osa menee ehkä Lontoon-matkaan, Huttunen kertoi.

Tuukka Huttusen tuleva syksy sisältää edelleen teatteria. Esimerkiksi Komediateatterin kiitetty Päämäärä Tuntematon jatkuu, Teatteri Siperiassa on luvassa lastenteatteria päiväkotiryhmille.

– Alkukesällä kuvasimme Pikku Kakkoselle sarjaa nimeltä Pompidou, Huttunen lisää.

Tuukka Huttunen saattaa käyttää osan palkinnostaan viemällä yksitoistavuotiaan tyttärensä retkelle Lontooseen, koska tytär nauttii Harry Potter -kirjoista.

Palkinnot jaettiin tiistaina Tampereella.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Tuukka Huttunen on monille tuttu, sillä hän on näytellyt muun muassa Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Teatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa, Rauman kaupunginteatterissa sekä lukuisissa kesäteattereissa. Huttunen oli myös mukana perustamassa Tampereelle ryhmäteatteri Siperiaa, joka aloitti toimintansa vuonna 2006.

Päämäärä Tuntematon Tampereen Komediateatterissa vuonna 2017 oli Tuukka Huttusen loistoa alusta loppuun.

Olavi Veistäjä -palkinto

Professori Olavi Veistäjä (1908–1988) oli Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies ja tamperelainen kulttuurivaikuttaja.

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahasto perustuu Tampereen Teatterikerhon, Aamulehden, Olavi Veistäjän ja Tampereen kaupungin lahjoituksiin.

Rahaston tarkoituksena on jakaa Olavi Veistäjä -palkintoja joka toinen vuosi valtakunnallisesti merkittävistä teatteriteoista sekä edistää teatteritaidetta.

Palkintolautakuntaan kuuluivat johtaja Martti Silvennoinen (pj.), kulttuuritoimittaja Ilkka Kuosmanen, näyttelijä Jyrki Mänttäri, vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu ja toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.

Luova ja intensiivinen

Raadin mukaan: "Tuukka Huttunen on notkea, luova ja intensiivinen näyttelijä, jonka työskentely ulottuu useisiin teatterin lajityyppeihin komediasta draamaan."

Miehen lahjakkuus tuli ilmi muun muassa Tampereen Komediateatterin Päämäärä Tuntematon -teoksessa vuonna 2017, jossa Tuukka Huttunen tulkitsi Tuntematonta sotilasta kirjoittavaa Väinö Linnaa sekä esityksen yhteensä yli 20 muuta roolia.

Poikkitaiteellista

Syksyllä 2018 Huttunen kirjoitti ja ohjasi yhdessä Marika Heiskasen kanssa kantaesitysteoksen Kylä, joka on absurdi, musiikillinen komedia autioituvasta maaseudusta, yhtenäiskulttuurin murenemisesta ja mahdottomista haaveista. Esitys toteutettiin TTT:n sekä Teatteri Siperian yhteistuotantona ja nähtiin Kellariteatterin näyttämöllä.

– Olemme kiertäneet esityksen kanssa myös pienillä paikkakunnilla, joissa autioituminen on arkipäivää. Se lisäsi esityksiin aivan oman tunnelmansa. Saimme todella lämpimän vastaanoton, Huttunen sanoo.

Huttunen oli myös käsikirjoittajana ja esiintyjänä poikkitaiteellisessa esityksessä Suuri harppaus, jossa pohdittiin ihmisen ja ihmiskunnan unelmien ja unelmoinnin ulottuvuuksia. Teos oli Teatteri Siperian ja Tanssiteatteri MD:n yhteistuotanto.

Tuukka Huttunen Pasi Was Here -näytelmän Pasina vuonna 2018.

Kainuulaista

Toinen palkittu Vaara on tammikuussa 2014 perustettu esittävän taiteen omaperäinen kollektiivi, jonka juuret ovat Kainuussa.

Vaara tuottaa esittävää ja soveltavaa taidetta paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Vaaran kotipesä on Kajaanissa, Generaattorin esittävän taiteen tilassa.

– Palasimme juuri keskellä Oulujärveä järjestetystä ekologisia teemoja käsittelevästä saari-festivaalistamme, kollektiivia edustava Panu Huotari kertoi.

Saareen matkasi pienillä veneillä liki 250 katsojaa. Joukossa taiteilijoita, tutkijoita ja retkeilystä kiinnostuneita ihmisiä.

Sara Saxholm ja Panu Huotari edustivat Vaara-kollektiivia.

Tuukka Huttunen

Syntynyt: 1976, Sonkajärvi.

Valmistui: Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002.

Ammatti: Näyttelijä, käsikirjoittaja.

Töitä: Näyttämötaiteilijan ura alkoi Hämeenlinnan kaupunginteatterista. Näytellyt Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Teatterissa, Suomen Kansallisteatterissa, Seinäjoen kaupunginteatterissa, Rauman kaupunginteatterissa sekä lukuisissa kesäteattereissa. Mukana perustamassa Tampereelle ryhmäteatteri Siperiaa, joka aloitti toimintansa vuonna 2006. Siperiaan Huttunen teki 14 ensi-iltaa vuosina 2006–14. Tampereen Komediateatterin Päämäärä Tuntematon -teoksessa vuonna 2017 Tuukka Huttunen tulkitsi muun muassa Tuntematonta sotilasta kirjoittavaa Väinö Linnaa.

Oho: Huttunen on näytellyt usein Aleksi Koskelaa Täällä Pohjantähden alla -teoksen pohjalta tehdyissä tuotannoissa. Hän näytteli roolin Hämeenlinnan kaupunginteatterissa 2002 ja Suomen Kansallisteatterissa 2011. Huttunen tulkitsi Aleksin roolin myös Timo Koivusalon elokuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut