TTT:n uusi suurproduktio on Matilda-musikaali - Teatteri - Aamulehti

TTT:n uusi suurproduktio on Matilda-musikaali – lapsinäyttelijöiden haku alkaa lauantaina

Syksyllä 2021 ensi-iltaan tulevan musikaali perustuu Roald Dahlin lastenkirjaan. Näytelmään otetaan 20 lasta, joiden Matilda-koulu alkaa kesällä.

Billy Elliot -musikaalin koetansseissa näytti tältä. Matilda-musikaalin produktio on suunnilleen saman kokoinen.

8.1.2020 7:34 | Päivitetty 8.1.2020 16:30

Aamulehti

Tampereen Työväen Teatterin (TTT) musikaaliuutuus on Matilda.

9. syyskuuta 2021 ensi-iltaan tuleva musikaali perustuu Roald Dahlin samannimiseen, suosittuun lastenkirjaan. Matilda-kirja kertoo juuri koulun aloittaneesta Matilda Wormwoodista, joka taistelee erityisten kykyjensä ja mielikuvituksensa avulla elämän epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.

– Musikaalin tarina on puhutteleva. Uskon, että kokemus siitä, ettei ole haluttu eikä tule nähdyksi omassa perheessä on monen aikuisen kipupiste. Matilda on kuin Greta Thunberg, joka uskoo itseensä ja uhmaa epäoikeudenmukaisia aikuisia sekä kyseenalaistaa valtaapitäviä, musikaalin ohjaaja Samuel Harjanne sanoo teatterin tiedotteessa.

Harjanne on ohjannut aiemmin TTT:lle esimerkiksi Billy Elliot -musikaalin ja Helsingin Kaupunginteatterille Kinky Boots ja Pieni merenneito -musikaalit.

Matilda on produktiona suunnilleen samaa kokoluokkaa kuin Billy Elliot, eli suuri. Harjanne kertoo puhelimitse, kuinka Billy Elliotin tekeminen oli hänelle valtavan merkityksellinen kokemus.

– Sen jälkeen aloin miettiä perheen perustamista. Siinä on jotain maagista, kun lapsi heittäytyy täysin mielikuvituksen varaan. Tuon ikäiset lapset kasvavat ja kehittyvät koko ajan ja saattavat olla puolen vuoden päästä aivan eri tyyppejä, sitä on mahtavaa seurata ja päästä työskentelemään heidän kanssaan.

Kirjasta tehdyn musikaalin on kirjoittanut Dennis Kelly ja laulut on tehnyt Tim Minchin. Se on voittanut useita palkintoja. Musikaali on alun perin esitetty Lontoossa, ja TTT:n versio on tekstin ja laulujen suhteen samanlainen, mutta musikaalin ulkonäkö on eri. Miten, sitä Harjanne ei vielä osaa tarkasti sanoa, sillä ensi-iltaan on puolitoista vuotta aikaa.

Haku alkaa lauantaina

Musikaalin haetaan 11. tammikuuta alkaen esiintymään 7–11-vuotiaita lapsia, jotka aloittavat kesällä 2020 Matilda-koulun. Esiintymisharjoittelu ryhmänä on TTT:lle tuttu toimintatapa jo Billy Elliot -musikaalista. Koulussa lapset harjoittelevat näyttelemistä, laulua ja tanssia.

Lue lisää:Erikoinen systeemi: 16 pikkupoikaa alkaa Billy Elliot -koulun Tampereella, yksi heistä pääsee kansainvälisen musikaalin pääosaan

Esiintyjiä haetaan sekä Matildan rooliin että kahdeksaan muuhun. Nimirooliin valitaan kolme lasta, samoin kolme pääsee Matildan ystävien Brucen ja Lavenderin rooleihin. Loput näyttelevät luokkakavereita. Samuel harjanne kertoo, että rooleihin haetaan mahdollisimman erilaisia lapsia: jokainen saa olla uniikki ja outo omalla tavallaan.

– Matildan rooli on vaikea. Hän on lavalla lähes koko ajan ja hänellä on paljon puhuttavaa ja laulettavaan, Harjanne kertoo.

Ohjaajan mukaan Billy Elliotin tekoprosessista on opittu, mikä toimii ja mikä ei. Tuolloin kouluun valitusta ryhmästä pudotettiin vielä osa pois, mikä oli Harjanteen mukaan yksi hänen elämänsä vaikeimpia tilanteita. Nyt kaikki Matilda-kouluun valittavat lapset pääsevät mukaan musikaaliin.

Haku päättyy tammikuun lopussa ja ensimmäiset pääsykoetilaisuudet ovat 8. ja 9. helmikuuta. Kaikki hakijat kutsutaan pääsykoetilaisuuteen.

Aikuisten näyttelijöiden haku aukeaa maaliskuussa 2020.

Päivitys 8.1. 2020 kello 9.40: Lisätty ohjaaja Samuel Harjanteen haastattelu ja tieto Lavenderin roolista.

Täsmennys 8.1. 2020 kello 16.26: Täsmennetty päähenkilö Matildan ikä musikaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: