Hair Vapriikissa: avajaiset vetivät alakerran täyteen - Teatteri - Aamulehti

”Kuunnellessa alkaa laulattaa ja tanssittaa” – 50 vuotta sitten Hairissa näytelleet mukana Vapriikin näyttelyn avajaisissa

Vapriikissa avautui torstaina 8. elokuuta Tampereen Popteatterista ja

Vapriikin Valssi-ravintola tuli täyteen avajaisvieraista. Lavalla näyttelijä Laurapeppi Väänänen, etualalla vuoden 1969 Hairin työryhmäläisiä.­

8.8.2019 19:20

Säveltäjä Jukka Siikavire seisoo itsensä kokoisen kasvokuvan vieressä. Kuvassa on hän itse vuonna 1969 Hudin roolissa Hair-musikaalissa. Näytelmässä hän esitti afroamerikkalaista hahmoa, joten hänen ja muiden tummaihoisia näytelleiden kasvot maalattiin mustiksi.

– Se oli aika rankkaa. 250 esitystä, joita ennen piti meikata puoli tuntia ja joiden jälkeen meikkejä piti pestä puoli tuntia pois.

Tampereen Popteatteri esitti Hairin vuoden 1969 teatterikesässä yhtenä ensimmäisistä teattereista maailmassa. Musikaali oli saanut ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuotta aiemmin. Tamperelaisten versio oli suurmenestys ja sitä esitettiin yhteensä 250 kertaa.

Juha Räsänen (vas.) esitti Bergeriä, Reijo Paukku Woofia ja Jukka Siikavire Hudia vuoden 1969 Hairissa. ­

Paljon vuoden 1969 Hairin rekvisiitasta on kadonnut. Tampereen Popteatteri oli harrastajateatteri, joka toimi aktiivisesti kuusi vuotta. Sen jälkeen harva jäi alalle.

Vapriikin tutkija Antti Liuttunen kertoo, että jos Vapriikissa oltaisiin osattu ennustaa Hairin herättämä kiinnostus ja suosio, näyttely olisi toteutettu isommin.

Siikavire on ollut mukana kokoamassa Hair-näyttelyä museokeskus Vapriikkiin. Projekti aloitettiin noin kolme vuotta sitten. Entiset näyttelijät antoivat näyttelyyn kokemustietoaan ja säilynyttä esineistöä.

– Pidimme 25-vuotisjuhlavuonna itse pienen näyttelyn. Suunnittelimme sellaista nytkin, mutta onneksi sana kiiri Vapriikkiin ja he sanoivat, että voisivat toteuttaa sen, Siikavire kertoo.

Näyttelyssä on esillä myös Siikavireen hapsusaappaat, jotka teetettin erityisesti häntä varten tamperelaisella suutarimestarilla.

– Otin ne näytösten jälkeen itselleni, koska ajattelin, että muuten ne hukkuvat.

Popteatteri kokoontuu

Vuoden 1969 Hairiin osallistuneet Popteatterilaiset ovat myöhemmin perustaneet yhdistyksen ja kokoontuvat säännöllisesti.

– Lähinnä juhlien merkeissä. Meillä on tänäänkin illalla isot juhlat, Siikavire kertoo.

Ismo Haapanen oli tanssija vuoden 1969 Hairissa. Hän kertoo ymmärtävänsä vasta nykyään, kuinka isossa jutussa oli tuolloin mukana.­

Näyttelyn avajaisia varten Tampereelle on saapunut runsaasti vuoden 1969 teatterilaisia. Ismo Haapanen kertoo, että kaupunkiin tuleminen herättää runsaasti nostalgisia muistoja.

– Muutin 1970-luvulla Ruotsiin ja olen asunut siellä pitkään. Nyt kun kuulee näytelmän lauluja, alkaa itseäkin laulattaa ja tanssittaa. Tulee mietittyä, että mitä jos olisin jäänyt teatterialalle?

Haapanen oli vuoden 1969 versiossa tanssija.

Samuel Kujala ja Laurapeppi Väänänen näyttelevät uusimmassa Tampereen korkeakoulujen Hair-produktiossa.­

Hairista on 50 vuodessa ehditty tehdä useita eri versioita. Uusin on Tampereen yliopiston ja Tamkin yhteistyössä toteutettu versio, jota esitetään myös Teatterikesässä.

Hair-näyttelyn avajaisissa ryhmä opiskelijoita esitti uusimman version tulkintoja näytelmän kappaleista.

50 vuotta vanha musikaali jaksaa selvästi kiinnostaa tamperelaisia edelleen, sillä näyttelyn avajaistilaisuus houkutteli koko Vapriikin alakerran täyteen väkeä.

Hair - Fifty years after -versio sai ensi-iltansa tammikuussa Tampereen yliopiston Teatterimontussa. Näytelmää esitetään loppuunmyydyille katsomoille myös Teatterikesässä.­

Sheilaa näyttelevä Laurapeppi Väänänen kertoo, että omaa versiotaan varten opiskelijat tutustuivat vuoden 1969 versiosta otettuihin kuviin ja tallennettuihin lauluesityksiin.

– On suuri kunnia olla mukana tässä näytelmässä ja avajaisissa. 50 vuotta sitten tämä oli todella iso juttu ja siitä on pitkä aika.

Väänänen kertoo, ettei ole vielä nähnyt Vapriikin näyttelyä, mutta aikoo mennä katsomaan sen lauluesityksensä jälkeen.

Nyt on kuitenkin Aquariuksen aika.

Hair – Tampereen Popteatterin tarina -näyttely on avoinna Vapriikissa 8.8.2019–5.1.2020.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat