Tove Jansson näyttämölle – nyt paljastuu tasapainoilu taiteen ja elämän välillä - Teatteri - Aamulehti

Tove Jansson näyttämölle – nyt paljastuu tasapainoilu taiteen ja elämän välillä

Alma Pöysti (oik.) on Tove-näytelmän nuori taiteilija. Vasemmassa kuvassa on Jansson nuorena.­

27.10.2016 21:49

Svenska Teaternin talven suurproduktio on Lucas Svenssonin kirjoittama Tove -näytelmä. Alma Pöysti ja Ylva Ekblad esittävät Tove Janssonia kahtena eri ikäkautena. Näytelmän ohjaa Fiikka Forsman. Ensi vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan viettävän teatterin juhlanäytelmä saa ensi-iltansa 8.2.

Näytelmän kirjoittanut Lucas Svensson näyttää, miten Tove hakee identiteettiään taiteilijana ja millaisen prosessin hän käy läpi. Taustalla on sota-aika ja Toven rohkea sodanvastaisuus.

Tove Jansson syntyi vuonna 1914 ja on ollut alusta asti mukana muovaamassa Suomen kulttuurista identiteettiä. Näytelmä käsitteleekin Tovea taiteilijana eikä vain muumien äitinä.

Tove maalasi jatkuvasti, oli hyvin tuottelias ja käytti monia ilmaisukeinoja. Jossain vaiheessa muumihahmot ja kirjoittaminen sivuuttivat maalaamisen. Sotavuosina hän loi Muumilaaksosta harmonisen turvapaikan, jossa kuitenkin tapahtui hurjia katastrofeja. Sama kontrasti näkyy hänen koko tuotannossaan.

– Toven tarinat olivat osa lapsuuttani, ja ne ovat tietysti vaikuttaneet minuun. Hänen mielikuvituksensa, vapaudenrakkautensa ja rohkeutensa tuntuvat tutuilta. Hänen kirjojaan on luettu minulle pienestä pitäen, ja ne olivat lempitarinoitani, sanoo Tovea nuorena esittävä Alma Pöysti.

Suuren suuri rooli

Pöystin isovanhemmat Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson esiintyivät aikanaan ensimmäisissä muuminäytelmissä, ja he olivat myös Toven hyviä ystäviä

Tovea vanhana esittävä Ylva Ekblad sanoo, ettei hän aluksi tajunnutkaan, miten suureen rooliin olin lupautunut.

– Pitäisikö minun jäljitellä hänen puhetapaansa tai liikkua tietyllä tavalla? Vai löydänkö hänet jollain muulla tavalla itsestäni?

– Koen Tove Janssonin itselleni hyvin tutuksi. Minunkin sydäntäni lähellä ovat luonto ja meri, hiljaa istuminen ja ajatusten merkitseminen muistiin, Ekblad sanoo.

Näytelmäkirjailija Lucas Svensson on keskittynyt näytelmässä muutamaan keskeiseen ajanjaksoon Janssonin elämässä. Näytelmässä käydään läpi miten taiteilija tasapainoilee elämän ja taiteen välillä – vai kietoutuvatko ne yhteen?

Svensson (s. 1973) opiskeli Tukholmassa Dramatiska Institutetissa ja asuu nykyään Kööpenhaminassa. Hän toimi dramaturgina Tukholman Dramatenissa vuosina 2003–2009. Hän on kirjoittanut nelisenkymmentä näytelmää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?