Kaiharin palkinto Billy Elliot -musikaalin pojille - Teatteri - Aamulehti

Kuuden tähden kulttuuriteko: Billy Elliot -musikaalin tanssivat ja laulavat pojat saivat arvostetun kulttuuripalkinnon, joka on aina ennen mennyt aikuisille

TTT:n Billy Elliot -musikaalin Osku Perkiö (vas.), Nuutti Kerppilä, Simo Riihelä, Ilmari Kujansuu, Juho Mönkkönen ja Jiri Rajala palkittiin maanantaina Pikkupalatsissa Tampereella. Palkinnon jakoi Kalle Kaiharin kulttuurisäätiön puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen.

28.1.2019 14:00 | Päivitetty 28.1.2019 17:12

Osuu se tätien ja setien säätiökin joskus aivan nappiin!

Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiö teki historiaa ja palkitsi ensimmäisen kerran nuoria koululaisia vuoden kulttuuriteosta.

Vuodesta 1986 jaetun palkinnon saivat Billy Elliot -musikaalin tähdet eli Billyn roolissa Tampereen Työväen Teatterissa näytelleet Osku Perkiö, Jiri Rajala ja Simo Riihelä sekä Michaelin roolissa loistaneet Nuutti Kerppilä, Ilmari Kujansuu ja Juho Mönkkönen.

Rooleihin haettiin poikia avoimella haulla.

Pääsykokeeseen saapui yli sata poikaa Pirkanmaalta. Helmikuussa kaksi vuotta sitten 16 onnellista valittua aloitti Billy Elliot -koulun, jossa opiskeltiin balettia, steppiä, showtanssia, jazzia, nykytanssia sekä laulamista että näyttelemistä.

Lue Billy Elliot -musikaalin arvio:

Turbo auki ja tunteella: Billy Elliotissa kaivoskylän poika haluaa tanssia ja tekee sen viiden tähden arvoisesti

Lue, mitä yleisö sanoi ensi-illasta:

Tampereen Työväen Teatterissa koettiin uskomaton ilta: Suosionosoitukset kuuluivat kadulle asti Billy Elliot -musikaalin ensi-illassa – "Pojat ovat aivan mielettömiä"

Kirosanoistakin on keskusteltu:

Lehdistötilaisuudessa kyynelehdittiin – Lapsia kiinnostavassa esityksessä kuullaan v-sana: Näin Billy Elliot -ohjaaja perustelee kirosanojen käyttöä

Ensimmäisen kerran

Aamulehti oli paikalla Billy Elliot -koulun ensimmäisissä harjoituksissa ja onnistui sattumalta haastattelemaan yhtä tulevaa tähteä eli nokialaista Ilmari Kujansuuta.

Hän pani tuolloin balettitossut jalkaan ensimmäistä kertaa elämässään.

Billy Elliot -koulun oppilaat ja opettajat kokoontuivat ensimmäisen kerran helmikuussa. 2017 Aleksanteri Peltoselle (edessä) balettitossut olivat tuttu juttu, muilla riitti ihmeteltävää. Vasemmalla Ilmari Kujansuu, oikealla Akusti Mänttäri.

Ilmari pääsi mukaan 18. lokakuuta 2018 nähtyyn ensi-iltaan yhdessä Simo Riihelän kanssa.

Yleisö ja kriitikot olivat haltioissaan. Heti ensi-illan jälkeen Aamulehti kirjoitti: "Tampereen Työväen Teatterissa koettiin uskomaton ilta: Suosionosoitukset kuuluivat kadulle asti Billy Elliot -musikaalin ensi-illassa – Pojat ovat aivan mielettömiä."

Etelä-Suomen Sanomat ylisti Billyä:

"Paras kaikista on kuitenkin Billy itse. Voi vain ihmetellä ja ihastella, miten Riihelä sen oikein tekee: laulaa, tanssii, steppaa ja näyttelee, kaikkea yhtä aikaa, innostuneesti ja luontevasti."

Pojista tuli pian julkkiksia.

–Tanssiminen on sellaista, että siihen jää kiinni. Alkaa tanssia melkein koko ajan. Sitä miettii uusia tanssijuttuja ja alkaa harjoitella omalla ajallaan. Jää koukkuun, kertoi Simo Aamulehden erikoishaastattelussa.

Lue Simo Riihelän erikoishaastattelu:

Syksyn uusi musikaalitähti Simo Riihelä, 11, on valmis Billy Elliotin jättitehtävään: "En kävele enää hirveästi, melkein tanssin koko ajan!"

Ilmari selitti Nokian Uutisissa, mikä on hänen mielestään paras kohta oma soolo.

– Se on tosi hauska. Vedän soolon ja steppaan Billyn kanssa siinä. Michael ihmettelee, miksi Billy ei voi ilmaista itseään sellaisena kuin on, vaan piilottelee sitä.

Jatkuu keväällä

Musikaalin näki vuoden 2018 loppuun mennessä 22 964 katsojaa – ja näytökset jatkuvat koko kevään, todennäköisesti myös ensi syksynä.

Seuraavat esitykset ovat jo perjantaina. Silloin lavalle nousevat Osku Perkiö ja Juho Mönkkönen.

Lippujakin saattaa vielä saada, jos toimii nopeasti.

Lue Billy Elliotin esiintyjien etsinnästä:

Rohkeat pojat sovittivat balettitossuja – kolmesta heistä tulee Billy Elliot

Erikoinen systeemi: 16 pikkupoikaa alkaa Billy Elliot -koulun Tampereella, yksi heistä pääsee kansainvälisen musikaalin pääosaan

ja valinta:

TTT:n tämän vuosituhannen suurimman tuotannon tähdet ovat nyt selvillä: Jiri Rajala, Osku Perkiö ja Simo Riihelä vuorottelevat Billy Elliotin roolissa

Oikaisu 28.1.2019 kello 17.11: Korjattu faktalaatikosta nimivirhe. Palkinnon on saanut Tuula Lehtinen, ei Tuija.

Kulttuuriteko

Kalle Kaihari perusti vuonna 1986 Kalle Kaiharin Kulttuurisäätiön ja lahjoitti sen peruspääomaksi puolitoista miljoona markkaa (250 000 euroa).

Säätiön tarkoituksena on tukea ja kannustaa taiteiden, tieteiden ja muun henkisen kulttuurin harjoittamista.

Kallen päivänä eli 28. tammikuuta jaetaan kulttuuripalkinto edellisen vuoden tamperelaisesta kulttuuriteosta taiteen, tieteen, julkisen sanan tai muun henkisen kulttuurin alalla toimivalle henkilölle.

Palkinnon ovat saaneet aiemmin muun muassa Sirkku Peltola, Jouni Kaipainen, Eeva Kontu, Matti Apunen, Tuula Lehtinen ja Santtu Matias Rouvali.

Säätiön hallitukseen kuuluvat Anna-Kaisa Ikonen, Tuula Martikainen, Jouko Jokinen, Kristiina Kaihari ja asiamies Tapani Tauriainen.

Palkinto on 6 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos