Teatteriarvio: Mukamaksen Hiirulainen sirkuksessa hehkuu teatterin taikaa - Teatteri - Aamulehti

Hiirulainen sirkuksessa hehkuu teatterin taikaa – ja sillä on nettinatiiveille tärkeä opetus

Ballerina (Kristina Koivumies) ja Hiirulainen oppivat sekä uusia taitoja että jotakin itsestään Mukamaksen esityksessä.­

26.9.2018 18:05 | Päivitetty 28.9.2018 8:12

Lempeää, kaunista ja aivan vähän jännittävääkin. Sellaista on Teatteri Mukamaksen uusi esitys Hiirulainen sirkuksessa.

Esityksessä pieni nukkehiiri päätyy seikkailulle sirkukseen. Siellä Hiirulainen kohtaa esimerkiksi jongleeraavan klovnin, rumpuja soittavan taikurin ja epävarman ballerinan.

Jujuna on, että osa esitystä tapahtuu pienellä, nukkekokoluokan sirkuslavalla, punaraidallisen teltan katveessa. Osa henkilöistä on nukkeja – kuten juuri päähenkilö Hiirulainen.

Osa henkilöistä taas on aivan aikuisen kokoisia näyttelijöitä, jotka omien sirkustemppujensa lomassa onnistuvat kuin huomaamatta liikuttelemaan niin Hiirulaista kuin vaikka yksipyöräistä ajavaa nukketaiteilijaa.

Elina Väänänen (vas.), Harri Helin ja Kristina Koivumies esiintyvät näyttämöllä sekä itsensä kokoisina että herättävät henkiin pikkuisia nukkeja.­

Jumppaa mielikuvitukselle

Hiirulainen sirkuksessa hehkuu teatterin taikaa. Se on erinomaisen läsnä, tapahtuu juuri tässä ja nyt. Tuossa tirehtööri (Harri Helin) pärisyttää rumpuja. Tuossa keinuu ballerina (Kristina Koivumies). Klovnin (Elina Väänänen) pallo osuu maaliin – vai osuuko? Ja miten voi pelkästä yksinkertaisesta ilmapallon puhaltamisesta saada noin paljon irti!

Esityksessä ei ole pitkällisiä dialogeja tai yksinpuheluita. Kokoluokan muuttelu antaa virikettä ja jumppaa lapsen mielikuvitukselle – jumppaa se on aikuiskatsojankin mielelle.

Herkällä kädellä

Teatteri Mukamaksella on vuosikautinen kokemus lasten, myös pikkulasten esitysten tekemisestä. Se näkyy. Lapsikatsojat osataan ottaa huomioon.

Esitys on tehty herkällä kädellä, niin että pienet katsojat eivät pelästy vaikkapa kovaa musiikin rytkettä tai valoshow'ta. Jotkut heistä pääsevät jopa pompottamaan ilmapallon lentoon.

Entä tarinan opetus? Selfieaikakauden kasvattamille se on oiva: olet hyvä juuri sen kokoisena sellaisena kuin olet. Ja että aina voi oppia yhä paremmin tanssimaan.

★★★★★

Ohjaus ja käsikirjoitus: Katarina Stycz…Lavasteet: Jana Bačová-Kroftová (Tšekki)…Nuket: Emma Golnick…Musiikki: Edward Stycz…Sirkuskoreografia: Ringa Aflatuni…Valosuunnittelu: Juha Kaijomaa…Näyttelijät:Harri Helin, Kristina Koivumies, Elina Väänänen…Ikäsuositus yli 3-vuotiaille…Kantaesitys 25.9.2018

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?