Puhtaat valkeat lakanat on Tampereen Komediateatterin nostalginen kesänäytelmä - Teatteri - Aamulehti

Puhtaat valkeat lakanat on lavalla pikakelausta, mutta nostalgia lämmittää – Komediateatteri luottaa tv-sarjojen voimaan

Aimo Räsänen (vas.), Janne Kallioniemi ja Juhani Laitala. Nämä herrat pyörittävät tehdasta - ja Puhtaat valkeat lakanat -esitystä Komediateatterissa.

8.6.2018 14:45

1980-luvulla syntyneille on pitkään kaupattu "ysärinostalgiaa". Sillä on tarkoitettu esimerkiksi Doctor Albania tai Take Thatia. Mutta tuon ajan aikuisille, niille jotka eivät enää riekkuneet diskoissa, ysärinostalgia on jotain muuta. Se on vaikka tv-sarja Puhtaat valkeat lakanat.

Juuri tuollaisten nykyisten viisikymppisten ja sitä vanhempien nostalgiahermoja Komediateatteri tässä kutittelee ja haluaa heidät katsomoon.

Mikäpä siinä. Lähtökohta on hyvä. Se oli aikanaan poikkeuksellisen hyvin kirjoitettu, kunnolla dramatisoitu ja huolella tehty tv-sarja.

Sarja kattoi vuosikymmeniä Raikkaan suvun ja asutehtaan historiaa. Teatterisovitukseen Outi Keskevaari on valinnut rajatun ajanjakson. Teatteriversion päättyessä eletään vielä Kekkosen aikaa ja idänkauppa kukoistaa – nostalgiaa, nostalgiaa!

Draamaa kaivataan

Toteutus on tehty kunnolla. Näyttelijöitä on mukana iso kaarti, kun joskus kesäfarssit on hoidettu muutamalla roolilla. Panostus on iso. Ajankuvaa tehdään huolella muun muassa puvustuksissa.

Esitys on leppoisa ja sydämellinen. Tämän draaman ongelma on oikeastaan vain se, että siitä puuttuu draamaa.

Parituntinen mennään reipasta ravia perhedraaman käänteestä toiseen, mutta katsoja jää kuvaelmassa ulkopuoliseksi tarkkailijaksi. Vuodet vierivät pikakelauksella, tapahtumia riittää, mutta tapahtumiin ei ehdi kiinnittyä eikä juonen käänteitä ehditä pohjustaa.

Vastaava ilmiö on kyllä tuttu monesti aiemminkin, kun laveaa tarinaa on tuotu näyttämölle. Pyynikille tuotiin muutama vuosi sitten TV2:n Pirunpelto. Melkoista pikakelausta sekin oli.

Ilo on kuitenkin katsella kekseliästä näyttämötoteutusta. Komediateatterin pienelle lavalle on taiottu jopa pyörivä näyttämö, jonka avulla tehdään esityksen hauskimmat kohdat.

Juhani Laitala (vas.) ja Katariina Kaitue ovat Raikkaan yrittäjäperhe Komediateatterissa.

Ja ilo on katsella päteviä näyttelijöitä.

Todellista autenttisuutta esitykseen tuo tv-sarjassakin keskushahmoa, Ensio Raikasta näytellyt Juhani Laitala. Laitalasta näkee, että mies on elänyt ja miettinyt jo kerran kunnolla läpi tämän roolin koko kaaren.

Lue myös: Suosikkinäyttelijä joutuu taistelemaan kyyneleitä vastaan, kun hän nousee lavalle uudelleen elämänsä tärkeimmässä roolissa

Laitalan pääroolin tarpeellisena vastapainona on Aimo Räsäsen esittämä vanhan kansan mies, Nuutinen. Räsänen irrottaa esityksen parhaat ja tarpeelliset naurut koomisella hahmollaan.

Esityksen naishahmot jäävät muistojen kavalkadissa ohuemmiksi taustahahmoiksi.

Tampereen Komediateatteri on viime vuosina tehnyt useampiakin tv-muistoja lavalle, ihan tietoisesti. Siellä on nähty Tankki täyteen, Reinikainen, Kyllä isä osaa, Pulkkinen ja nyt Puhtaat valkeat lakanat.

Jäämme odottamaan seuraavia. Mitähän ne ovat? Mooseksen perintö? Peräkammaripojat? Kummeli?

Puhtaat valkeat lakanat

★★★

Raija Orasen tv-sarjan pohjalta dramatisoinut Outi Keskevaari.

Ohjaus Panu Raipia.

Lavastus Oskari Löytönen. Pukusuunnittelu Elina Vättö.

Rooleissa mm.: Juhani Laitala, Katariina Kaitue, Emmi Kaislakari, Sanni Lehto, Janne Kallioniemi, Aimo Räsänen, Marika Heiskanen, Seppo Paajanen.

Ensi-ilta Tampereen Komediateatterissa 7.6.2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: