Tampereen teatterit: Ohjelmisto ja arviot syksy 2019 - Teatteri - Aamulehti

Tässä kaikki Aamulehden teatteriarviot syksyn ensi-illoista: nyt niitä on jo 19 – Tampereella tehdään tänä syksynä hienoa teatteria

Tätä mieltä ovat Aamulehden kriitikot teatterin ensi-illoista. Päivitämme tähän juttuun Aamulehden syksyn teatteriarviot sitä mukaa, kun ne ilmestyvät.

Miehet yhdessä: Johannes Korpijaakko, Antti Tiensuu ja Ville Majamaa näyttävät herkän puolensa.

9.9.2019 20:10 | Päivitetty 8.11.2019 12:15

Aamulehti

Elling

Tampereen Teatterin syksyn viimeinen ensi-ilta oli Elling. Kriitikko Matti Kuuselan sanoin, sympaattinen esitys kertoi vaivihkaa miesten välisestä ystävyydestä. Ensi-ilta oli 1.11.2019.

Lue arvio: Pirkanmaan miehillä on nyt ainutlaatuinen tilaisuus suureen sankaritekoon – kiitos Tampereen teatterien

Pukki palatsissa

Sketsiteatteri Palatsin pikkujouluhupailu Pukki palatsissa yhdistää komediaa ja tankotanssia. Lavalle on saatu myös tankotanssija Henriikka Roo. Ensi-ilta oli 1.11.2019 ja sen arvioi Markus Määttänen.

Lue arvio: Miehet pölhöilevät ja nainen tanssii tangolla Palatsissa

Don Quijote

Red Nose Companyn Don Quijote nähtiin ensi-illassa Tampereen Työväen Teatterissa 23.10.2019.

”Näin välitöntä, estotonta ja ihmisellistä klovneriaa en ole aikaisemmin nähnyt”, kirjoitti esityksen arvioinut Markus Määttänen.

Lue arvio: Jälleen viiden tähden suoritus Tampereen teatterisyksyssä: ”Näin välitöntä, estotonta ja ihmisellistä klovneriaa en ole aikaisemmin nähnyt”

Juhannustanssit

Tampereen Työväen Teatterissa tartuttiin todellliseen klassikkoon, Hannu Salaman Juhannustansseihin. Lopputulokseksi saatiin nuoren polven tulkinta kuuluisasta romaanista, ohjaajana Linda Wallgren. Ensi-ilta oli 16.10.2019. Esityksen arvioi Anu Ala-Korpela.

Lue arvio: Viiden tähden esitys: TTT:n Juhannustanssit on räjäyttävää, kansainvälisen mittakaavan teatteria

Tampereen Työväen Teatterin Juhannustanssit on saanut kovasti kiitosta.

Antigone

SofokleenAntigone on ensimmäisiä säilyneitä näytelmiä. Siihen tarttui tänä syksynä Tampereen Työväen Teatteri. Antigonen ensi-ilta oli 15.10.2019 ja sen arvioi Markus Määttänen.

Lue arvio: Hybris tuhoaa ihmisen, perheen, kaupungin ja maan: 2 500 vuotta vanha näytelmä on edelleen ajankohtainen

Karnevaali

Karnevaali on Legioonateatterin 25-vuotisjuhlanäytelmä. Ohjaajana on Antti Haikkala, joka on aloittanut uransa Legioonateatterissa. Näyttelijöinä on legioonateatterilaisia vuosien varrelta. Esityksen ensi-ilta oli Legioonateatterissa 10.10.2019 ja sen arvioi Matti Kuusela.

Lue arvio: Rakastetun Legioonateatterin juhlaesitys on pettymys – Karnevaali ei naurata eikä itketä

Koiran morsiamet

Sirkku Peltolan kolmaskymmenes näytelmä Koiran morsiamet sai ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterissa 9.10.2019. Pieni näytelmä kertoo yksinäisyydestä ja rakkaudesta. Sen arvioi Anu Ala-Korpela.

Lue arvio: Sirkku Peltolan uusi näytelmä on juuri niin hyvä kuin edellisetkin – Koiran morsiamet on kuin pikkuinen timantti, mutta siinä ei ole mitään kovaa, kiiltävää tai pröystäilevää

Piina

Stephen Kingin romaaniin perustuva Piina oli kriitikko Anu Ala-Korpelan mielestä yksi parhaista, ellei paras, hänen teatterissa näkemistään trillereistä. Antti Mikkolan ohjaaman Piinan ensi-ilta oli 3.10.2019 Tampereen Teatterissa.

Lue arvio: Tampereen Teatteri teki Piinasta hyytävän trillerin, joka on oikeasti jännittävä – päähenkilön kokema kipu tuntuu katsojassa asti

Piinan pääosissa nähtiin Mari Turunen ja Esa Latva-Äijö.

Notre Damen kellonsoittaja

Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on yksi syksyn odotetuimmista teatteri-ilmiöistä. Sen ensi-ilta oli 13.9.2019, ja esityksen arvioi kriitikko Maarit Saarelainen.

Lue arvio: Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittajan loppu saa katsojan kaivamaan nenäliinat esiin – ”Alistetusta oliosta kasvaa riipaiseva sankarihahmo”

Notre Damen kellonsoittajassa Petrus Kähkösen näyttelemästä Quasimodosta kasvaa riipaiseva sankarihahmo, joka saa katsojien sympatian puolelleen.

Muumiooppera

Muumiooppera on Tampereen Musiikkiakatemian ja Valkeakosken teatterin yhteistyö. Harri Hautala arvioi 13.9.2019 Tampereen Pyynikkisalissa nähdyn ensi-illan. Esitys siirtyy Valkeakosken kaupunginteatteriin 21.9. alkaen.

Lue arvio: Viiden tähden musiikkiteatteria: Upeasti laulettu, näytelty ja soitettu Muumiooppera löytää oikean sävelen

Muumiooppera nähdään Tampereen jälkeen Valkeakoskella.

Yhtä matkaa

Seela Sella, Puntti Valtonen ja Safka Pekkonen ovat Tampereen Työväen Teatterin Yhtä matkaa -esityksen tähtiä. Ensi-ilta oli Eino Salmelaisen näyttämöllä 10.9.2019 ja sen arvioi Nina Lehtinen.

Lue arvio: Seela Sella ja Puntti Valtonen hurmaavat näytelmässä Yhtä matkaa, mutta yllättävimmän roolityön tekee pitkän linjan tamperelaismuusikko

Vilpitön mieli

Musiikkikomedia kertoo tamperelaisesta itse oppineesta taideväärentäjästä Veli Sepästä. Kriitikko Markus Määttänen arvioi Tampereen Komediateatterin kantaesityksen 7.9.2019 Vilpitön mieli.

Lue arvio: Täydellinen totuuden jälkeisen ajan musikaali taideväärentäjästä ja huijarikauppiaasta

Pikku vampyyri

Kokonainen perheellinen vampyyrejä ilmestyy Tampereen Työväen Teatterin lavalle. Ensi-illan 6.9.2019 arvioi kriitikko Outi Suoranta.

Lue arvio:Tampereen Työväen Teatterin Pikku vampyyri lähti lentoon – Katsomossa moni matalammalla istunut otti haltioituneena vastaan visuaalisesti upean ja tarinallisesti toimivan teatteriesityksen

Vampyyri Rydiger (Antti Peltola) ja Anton-poika (Juha-Matti Koskela) ystävystyvät Tampereen Työväen Teatterissa.

Money Makers

Pulkkisena tunnetun Jari Salmen Sketsiteatteri Palatsi avasi 6.9.2019 esityksellä Money Makers. Sen arvioi Markus Määttänen.

Lue arvio:Suomen gallupin some-tutkija iskee aikaan Palatsissa

Poikabändi

Onko tässä uusi Kasivitonen? Tampereen Työväen Teatterin musikaalikomedia, joka ammentaa poikabändien kulta-ajasta 1990-luvusta ja sen nostalgiasta. Kriitikko Anu Ala-Korpela arvioi Poikabändin.

Lue arvio: Tampereen Työväen Teatterin Poikabändi palautti kriitikon uskon hyvän mielen esityksiin – yksi asia voi saada aikaan sen, että Poikabändille ei uskalla antautua

Poikabändi esiintyy aidossa 1990-luvun hengessä.

Arktiset leikit

Nerokkaan kaksikon Leea Klemolan ja Klaus Klemolan uutuusteos Arktiset leikit kertoo erikoisista tyypeistä lämpenevässä maailmassa. Aamulehden kriitikko Anu Ala-Korpela arvioi 4.9.2019 kantaesityksen.

Lue arvio:Leea Klemolan tärähtänyt maailma osuu ja uppoaa – Tampereen Teatterin ensi-illassa tähtinäyttelijöiden keskellä yllätti yksi mies

Klaus Klemoja ja Heikki Kinnunen kohtaavat vuosien jälkeen Arktisissa leikeissä.

BetteD

Ahaa Teatterin BetteD:n teemat ovat rankkoja mutta todella ajankohtaisia. Outi Suoranta arvioi 4.9.2019 kantaesityksen.

Lue arvio:Ahaa Teatterin BetteD käsittelee niin isoja asioita, että sen toivoisi nappaavan katsojasta tiukan otteen

Helena Puska ja Juulianna Mäkelä esiintyvät Ahaa-teatterin uutuudessa.

Neiti Julie

Yhdet tykkäsivät, toiset eivät. Kiinnostavaa! Näin tylyn, tyylikkään Neiti Julien esityksen arvioi Aamulehden kriitikko Nina Lehtinen.

Lue arvio:August Strindbergin Neiti Julie on näytelmä, jota katsoessa miehet ja naiset nauravat eri aikaan

Dostojevskin Idiootti

Uusi Liikkuva näyttämö vie Dostojevskin Idiootin ensi-illan jälkeen noin kolmeenkymmeneen laitokseen. TT:n ja TTT:n yhteistuotanto sai ensi-iltansa 29.8.2019 TTT:n kellariteatterissa. Aamulehden kriitikko Markus Määttänen hurmioitui.

Lue arvio:Tamperelaisteatterien yhteisesitykselle viisi tähteä – Tällä esityksellä kelpaa lähteä kiertämään palvelutaloja ja hoitolaitoksia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: