Hallitusohjelma esittää: TTT saa rahoituksen - Teatteri - Aamulehti

TTT:n rahoitus kirjattiin hallitusohjelmaan – ”Tämä on järjettömän helpottavaa”

Tampereen Työväen Teatterin asema ja rahoitus ovat taas askelen varmemmalla pohjalla, kun ne kirjattiin uuteen hallitusohjelmaan. Teatterilla ollaan erittäin huojentuneita, mutta lopullisista vaikutuksista ei vielä varmuudella tiedetä.

Inessa Tapala työskentelee TTT:n puvustamossa teatteriompelijana. Ennen kesälomia siellä tehdään viiden näytelmän pukuja. Puvustamon työntekijoille tieto hallitusohjelmasta oli tärkeä, ja se oli koko teatterin puheenaihe heti aamusta.

3.6.2019 17:31

Tampereen Työväen Teatterilla (TTT) on maanantaina huojentunut tunnelma. Tänään 3.6. julkaistuun hallitusohjelmaan on kirjattu Tampereen Työväen Teatterin asema ja rahoitus kansallisena päänäyttämönä. Sama koskee Svenska Teaternia.

– Tämä on järjettömän helpottavaa. Meillä on ollut koko ajan 2–3 varasuunnitelmaa siitä, mitä teemme missäkin tapauksessa. Jotkut ovat olleet sellaisia kauhuskenaarioita, ettei niistä kehtaa kertoakaan. Pelkäsimme, että tässä saattaa käydä todella huonosti, sanoo TTT:n johtaja Otso Kautto.

TTT:n johtaja Otso Kautto ajattelee, että kansa on osoittanut tukensa teatteria kohtaan tulemalla paikalle ja ostamalla lippuja. Työväen teatterin rahoitus on ollut epävarma jo jonkin aikaa.

Kauton mukaan kirjaus TTT:n aseman turvaamisesta kertoo siitä, että teatterilla on tehty tähän mennessä hyvää työtä. Epävarmassa tilanteessa teatteriyhteisö on venynyt paljon. Lisäksi Kautto haluaa kiittää katsojia, jotka ovat ottaneet teatterin asemaan kantaa ostamalla lippuja.

– Viime vuosi meni todella hyvin. Nyt jännitämme, miten uusi ohjelmisto otetaan vastaan. Lippuja on mennyt ennakkoon hyvin, mutta ei yhtä hyvin kuin joskus, kun ohjelmassa on ollut mukana tuttuja musikaalihittejä.

Kauton mukaan teatterissa käynnin rytmi on muuttunut siten, että lippuja ostetaan vähemmän ennakolta kuin aiemmin.

Toni Palander (vas.) ja Kari Kokkonen rakensivat maanantaina bändilavaa Poikabändi-näytelmää varten. Lavastajat olivat seuranneet hallitusohjelman julkaisua otsikkotasolla.Rahoituksen varmistuminen toisi teatteriin työrauhaa.

Ei vain viihdettä

Otso Kauton mukaan TTT:n yhteiskunnallinen merkitys tulee siitä, että teatteri yrittää kuvantaa sitä, mitä ihmisten mielissä tapahtuu.

– Kyse on siitä, miltä tuntuu olla olemassa tässä maailmassa. Joskus tähän kuuluu myös se, että joudumme katsomaan pahuutta silmästä silmään. Kaikki näytelmät eivät voi olla lähtökohdiltaan viihteellisiä, Kautto sanoo.

Hänen mukaansa asema kansallisena teatterina asettaa vaatimuksia ohjelmiston taiteelliselle kunnianhimolle. Toisaalta riittävä budjetti antaa mahdollisuuden tehdä rohkeaa teatteria.

Aseman varmistuminen ei tarkoita sitä, että TTT jäisi lepäämään laakereillaan.

– Ylpeä voi olla, mutta samalla pitää olla nälkäinen. Paikoilleen jäävä ei kehity.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut