Tampereen Teatterikesä 2019 nappasi kaksi kovan luokan esitystä Australiasta ja Sveitsistä - Teatteri - Aamulehti

Teatterikesä nappasi kaksi kansainvälisesti kovan luokan esitystä – Katso tästä päräyttävän ohjelman kiinnostavimmat tärpit

Tampereen Teatterikesä posottaa tänä vuonna kohti kaikkea sitä, mikä pelottaa ja mistä ei saa puhua. Uusi taiteellisen johtoryhmän jäsen, näyttelijä Tanjalotta Räikkä on vahtinut tarkkaan, keitä lavalle nousee: ”Olen ollut aika tiukka hyvän näyttelijäntyön suhteen.”

Hot Brown Honey -esitys tekee politiikkaa hiphopkabareen voimin. Onko Tampere siihen valmis?

3.5.2019 11:00 | Päivitetty 3.5.2019 13:34

Aamulehti

Aika hyvät saaliit on Tampereen Teatterikesä saanut tämänvuotisille festivaaleille. Esiintyjien joukossa on erityisesti kaksi kansainvälisestikin kovaa nimeä, joista kumpikaan ei ole aikaisemmin vieraillut Suomessa.

Australialaisten naisten Hot Brown Honey -esitys kuumentaa elokuussa Tampere-talon tehtyään saman tätä ennen esimerkiksi Sydneyn Oopperatalossa. Tämä jonkinlainen hervoton hip hop -kabaree tai show on kuuleman mukaan samalla poliittinen ja hauska. Sen sanotaan sekä purkavan kolonialismia että voimaannuttavan. Nyt porukka aikoo vapauttaa myös Suomen.

Tsekkaa maailmankaikkeuden lopullisin leopardiasu lisäkkeineen Hot Brown Honey -esityksen trailerilta:

Toinen kova ulkomainen nimi on Milo Rau. Sveitsiläisohjaajan teokset ovat usein herättäneet kiivasta keskustelua ja kohua jo ennen ensimmäistäkään esitystä.

Raun esityksiä ei ennen tätä ole koskaan nähty Suomessa.

Tampereelle saapuu esitys nimeltä La Reprise. Se pohjautuu tositapahtumiin, Belgiassa huhtikuussa 2012 tehtyyn homofobiseen murhaan. Tuollon nuori Ihsane Jarfi kävi yökerhon liepeillä juttusille eräiden autossa istuneiden miesten kanssa. Samana yönä hänet murhattiin.

Esitys on "demokraattisen tositeatterin manifesti", jossa kuullaan lukuisia osallisia.

Pelotta kohti pelkoja

Taiteellisessa johtoryhmässä ensimmäistä kauttaan työskentelevän näyttelijän Tanjalotta Räikän mukaan tämän vuoden Teatterikesässä lähestytään monenlaisia pelkoja.

– Mennään kohti stereotypioita ja tabuja. Sitä kautta teokset lähtevät rohkeasti purkamaan pelkoja, Räikkä sanoo.

Näyttelijä Tanjalotta Räikkä on tämän vuoden katsonut teatteriesityksiä ja taas lisää teatteriesityksiä Teatterikesän taiteellisessa johtoryhmässä.

Polttopisteeseen nouseekin rohkeus.

Festivaalin pääohjelmiston valinnoista vastaavat Räikän lisäksi taiteellisessa johtoryhmässä ohjaaja-käsikirjoittaja Hilkka-Liisa Iivanainen ja ohjaaja Aleksis Meaney sekä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl.

Esitykset "haastavat näennäisen tasapainon, murtavat normit, käyvät kaikenlaisen rasismin kimppuun ja kirjoittavat historiaa uudestaan", he sanovat Teatterikesän ohjelmalehden esipuheessa.

Esitykset ovat aiheiltaan äärimmäisen ajankohtaisia. Ne ovat myös hyvin tuoreita. Lähes kaikki ulkomaisetkin esitykset on tehty kaudella 2017–2018.

Johtoryhmän mukaan ohjelmiston läpäisee vaatimus ratkaista kulttuurimme syviä konflikteja, halu yhteistyöhön ja yhdessä jakamiseen.

Elina Knihtilä, Aksinja Lommi ja Katja Küttner esiintyvät Q-teatterin Medusan huoneessa.

Kerrankin näyttelijä

Ensimmäistä vuotta johtotroikassa oleva näyttelijä Räikkä on myös vahtinut, että lavalle nousee erityisen loistavia näyttelijöitä, sellaisista "jotka täyttävät valollaan näyttämön".

Puhuessaan festivaalin näyttelijöistä Räikkä alkaa itsekin hehkua.

– Olen ollut aika tiukka hyvän näyttelijäntyön suhteen. Voin olla ylpeä kaikista ihmisistä, jotka täällä nousevat lavalle, Räikkä sanoo.

Suomalaisista näyttelijöistä tunnemme toki esimerkiksi Medusan huoneen timanttiset Elina Knihtilän, Tommi Korpelan ja Katja Küttnerin tai Lion-esityksellään vaikutuksen tehneen Marc Gassotin.

Lue myös: Marc Gassot tekee miimiä huiman fyysisesti ja mahdottoman makaaberilla huumorilla

Ulkomailta on tulossa lisää valoa ja voimaa, vaikkapa Keisha Thompson Man on the Moon -monologillaan.

Vaikka esitysten teemat luotaavat syvälle ja tapahtumat saattavat olla kammottavia ja julmiakin, mitään "rajuilua" tai agressiota ei Räikän mukaan ole tiedossa. Korostuu näyttelijöiden läsnäolo ja lämmin voima.

Elina Jakowleva ja Mari Rosendahl esittävåt sisaruksia Tanssiteatteri MD:n teoksessa.

Kerrankin tamperelaisia

Tänä vuonna pääohjelmistossa ovat edustettuina myös tamperelaiset esitykset enemmän kuin monina muina vuosina. Tamperelaisvoimin palataan hippikesään 1969. Tampereen yliopiston Näty, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen konservatorio yhdistävät voimansa ja nuoren energiansa musikaalissa Hair.

Professori Pauliina Hulkon ohjaama Hair jäi monelta alkuvuodesta näkemättä. Esitys myytiin tuolloin loppuun jo ennen ensi-iltaa.

Lue Aamulehden arvio Hairista:Pöksyt pysyvät tyttöjen jalassa, silti Hair vie mukanaan – "Ilman muuta talven teatteritapaus"

Nyt Hair ottaa varaslähdön ja ensimmäinen esitys nähdään jo ennen Teatterikesän alkua, sunnuntaina.

Toinen tamperelainen panostus on Tanssiteatteri MD:n kahden teoksen ilta Sisaret & Kenttä. Sisaret on koreografia sisarten välisestä yhteydestä. Kenttä paneutuu Suomen sisällissodan jälkeiseen aikaan.

Tampereen Teatterikesä 5.–11. elokuuta 2019.

Tärppejä Teatterikesään

Paluu hippikesään: Hair. Tampereen yliopiston Näty, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen konservatorio yhdistävät voimansa nuorella energialla. Liian moni katsoja jäi rannalle ruikuttamaan, kun tätä esitettiin alkuvuodesta. Teatterikesässä Hair nähtiin myös vuonna 1969. Miltä hipit vuonna 2019 ajavat takaa? Teatterimontussa su 4.8. klo 17, ma 5.8. klo 13 ja 19, ti 6.8. klo 13. Ikäsuositus 13+.

Kärkikaartia: La Reprise. Histoire(s) du théâtre (I). Euroopan kärkinimiin kuuluvan Milo Raun tuotantoa nähdään nyt ensimmäistä kertaa suomessa. Dokumenttiteatteriesitys murhasta, joka oikeasti tapahtui Belgiassa. International Institute of Political Murder (IIPM) & Création Studio Théâtre National Wallonie-Bruxelles TTT:n Suurella näyttämöllä la 10.8. klo 20 ja su 11.8. klo 13. Ikäsuositus 16+.

Myytti uusiksi: Medusan huone on vuoden puhutuimpia suomalaisia esityksiä, Se on Aamulehden Tulenkantaja-ehdokkaanakin olleen Saara Turusen kirjoittama ja ohjaama tulkinta Medusan myytistä, sukupuoleen liittyvstä vallasta ja hiljentämisen käytännöistä. Q-teatteri TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä pe 9.8. klo 19, la 10.8. klo 16:30.

Katuteatteria: Stories in the City. Kanadalais-suomalainen Les Dudes-ryhmä yhdistää sirkusta ja komediasa ja vähän omaa keskinäistä kemiaansakin. Esiintyjäät ovat tosielämän pariskunta, ja se miten kaikki alkoi, kuullaan esityksessä. TI 6.8., ke 7.8., to 8.8. Esityspaikat ja -ajat ilmoitetaan myöhemmin verkkosivulla teatterikesa.fi

Ohjelmateltassa: Iltapäivä Vesa Vierikon kanssa. Yksi suomen tunnetuimmista näyttelijöistä rakentaa kuuluisista rooleistaan monologeja uransa varrelta ja kertoo Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon haastattelemana henkilökohtaisia muistojaan. Keskustorilla Ohjemateltassa la 10.8. klo 16.

Näyttelijäntyön juhlaa: Nassim. Nassim Soleimanpour & Bush Theatre. Näyttelijä saa tekstin eteensä ensimmäisen kerran vasta esityksessä. Tampereen Komediateatterissa to 8.8. 18:30 ja pe 9.8. 16:30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos