Billy Elliot -musikaalin arvio: Tampereen Työväen Teatterin suursatsaus on iso musikaalionnistuminen – Aamulehden tähtijuttu - Teatteri - Aamulehti

Turbo auki ja tunteella: Billy Elliotissa kaivoskylän poika haluaa tanssia ja tekee sen viiden tähden arvoisesti

Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot on isojen näyttämökuvien ja komeiden joukkokohtausten musikaali. Tässä kuvassa tanssijapoika Billy Elliot (Simo Riihelä) kurkottaa korkeuksiin.­

19.10.2018 13:59

TTT:n Billy Elliot on poikkeuksellinen satsaus. Rooleissa on yli 50 henkilöä. Ja satsaus onnistuu. Billy Elliot on isosti tehty hyvän mielen musikaali.

Kyseessä on ikuinen tarina: kuinka pieni poika pääsee lopulta vaikeuksien kautta kiinni unelmiinsa.

Kaivostyöläisen poika ei haluakaan ikätoveriensa tavoin ryhtyä nyrkkeilemään, vaan innostuu baletista. Sehän ei kaivoskaupungin koville karjuille sovi.

Lopulta näkemykset avartuvat. Sisukas Billy-poika saa yhteisön tuen ja pääsee toteuttamaan itseään.

Tarinan kehyksenä on 1980-luvun Britannia ja Thatcherin pääministerikauden historiaan jäänyt kaivostyöläisten lakko.

Billy Elliot (Simo Riihelä) tanssii.­

Britanniassa musikaali oli menestys. Vuonna 2005 ensi-iltansa saanut teos on saanut kymmeniä tulkintoja ja alan palkintoja.

Musikaali tökki brittien lähihistorian kipeitä kohtia. Kaivoslakot olivat siellä kahtiajaon aikaa.

Me suomalaiset katselemme lakkotaistelua etäisemmästä kulmasta. Esitys alkaa fiksusti “luennolla" historiallisista tapahtumista. Luento avaa historian ja vie katsojan tapahtumien keskelle.

Kunnon show

Kehyksenä isot historialliset tapahtumat, tarinan keskiössä yksittäisen lapsen kasvutarina. Onhan se aivan valtavan, ylenpalttisen hirmuista tunnevyöryä.

Kyllä, kuollut äiti palaa haudan takaa valkoisissaan antamaan elämänohjeita orpopojalle. Kyllä, vapautumisen symbolina Billy-poika liihottelee vaijerin varassa ympäri näyttämöä.

Ei anneta sen häiritä. Tämmöiset vähän banaalitkin tunnelataukset kuuluvat lajityyppiin ja tähän ikuiseen tarinaan. Antaudutaan show'lle, sillä sen se ansaitsee.

Toteutus on huikean hyvä. En ole toista näin tarkasti rytmitettyä ja kaikin puolin täydellisesti rullaavaa musikaaliesitystä TTT:n lavalla nähnyt.

Viimeisteltyä, mietittyä toteutusta alusta loppuun. Hiominen ulottuu myös esityksen "tekniseen" puoleen. Valot ja äänentoisto menevät aivan nappiin.

Liikuttavat päähahmot

Yleisö liikuttuu tietysti eniten pienistä päähenkilöistä. Lapsirooleissa on vaihtuva miehitys. Ensi-illassa Simo Riihelä ja Ilmari Kujansuu hoitivat roolinsa kuin leikiten, kuten pitääkin.

Lue myös: Syksyn uusi musikaalitähti Simo Riihelä, 11, on valmis Billy Elliotin jättitehtävään: "En kävele enää hirveästi, melkein tanssin koko ajan!"

Esityksen isoissa aikuisrooleissa Petra Karjalainen ja Jyrki Mänttäri tekevät hienoa työtä.

Iskevimmillään musikaali on isoissa joukkokohtauksissa. Suuren mittakaavan koreografia menee kohdilleen. Elton Johnin laulut soivat puhtaasti ja kovaa. Mitä muuta tarvitaankaan?

Ja vaikka meteli on iso ja ryske melkoinen, niin mukana pysyy lämmin pohjavire. Yleisö tuntui saavan tästä paljon hyvää mieltä. Harvoin näkee salin osoittavan seisaaltaan suosiota ensi-illassa.

Lue myös: Tampereen Työväen Teatterissa koettiin uskomaton ilta: Suosionosoitukset kuuluivat kadulle asti Billy Elliot -musikaalin ensi-illassa – "Pojat ovat aivan mielettömiä"

Kuin ylimääräisenä bonuksena loppukiitokset oli tehty isommin, komeammin ja suunnitellummin kuin koskaan. Niistä kehkeytyi oma musikaalinumeronsa.

Ohjaaja Samuel Harjanne pomppasi suoraan alan huipulle. Hänen Kinky Boots -ohjauksensa Helsingin kaupunginteatteriin sai ylistystä osakseen. Ja nyt kun ansiolistalle lisätään Billy Elliot, niin ei tule kaverilta lähivuosina töitä puuttumaan.

Tanssinopettaja Wilkinsonin roolissa nähdään Petra Karjalainen.­

Kolmekymppinen Harjanne kävi Britanniassa kouluttautumassa musiikkiteatterin ohjaajan maisteriksi. Tässä on nyt kyseessä poikkeuksellinen intohimo juuri musiikkiteatteriin.

Silmää on, näkemystä on, rytmitajua on. Pistäkää nimi mieleen.

Hittimusikaali

Billy Elliot (Billy Elliot the Musical) on Lee Hallin käsikirjoittama musikaali.

Se perustuu Hallin omaan käsikirjoitukseen Stephen Daldryn elokuvaan Billy Elliot. Musikaalin on säveltänyt Elton John.

Tarina kertoo koillisenglantilaisen kaivoskaupungin äidittömästä Billystä, joka vaihtaa nyrkkeilyharjoitukset salaa balettitunneiksi isänsä tietämättä.

Pojan kehitystarinan taustana on tulokseton Britannian kaivoslakko 1984–1985, johon kaivosmiesisä ja isoveli osallistuvat.

Vuonna 2005 ensi-iltansa briteissä saanut musikaali sai heti muun muassa neljä Laurence Olivier -palkintoa.

Suomessa musikaalia on aiemmin esitetty Helsingin ja Vaasan kaupunginteattereissa.

Kyseessä on TTT:n tämän vuosituhannen suurin tuotanto.

★★★★★

Libretto ja laulujen sanat Lee Hall.

Musiikki Elton John.

Suomennos Mikko Koivusalo.

Ohjaus Samuel Harjanne.

Koreografia Jari Saarelainen.

Kapellimestarit Joonas Mikkilä / Tony Sikström.

Lavastus Jyrki Seppä.

Äänet Kalle Nytorp.

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 18.10.2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?