Ransu Karvakuono nousi teatterilavalle Komediateatterin ensi-illassa - Teatteri - Aamulehti

Ransun joulutarinan juoni on koulunäytelmämäisen yksinkertainen ja soman opettavainen

Ransu ja joulupukki (Jere Riihinen) neuvottelevat.

1.12.2017 18:08

Täpärällä oli, mutta onneksi neuvokas Ransu Karvakuono riensi apuun ja sai pelastettua tilanteen. Joulu nimittäin oli vaarassa peruuntua. Tiedän, panokset ovat kovat. Mutta joulupukin lahjantekokoneessa oli vikaa. Lahjoja kyllä tuli, mutta vaikka pukki kuinka käski tehdä sukset, tuutista tuli luistimet.

Ja sekös pikkuväkeä nauratti. Ja nauratti yhä uudestaan.

Panu Raipian käsikirjoittaman Ransun joulutarinan juoni on koulunäytelmämäisen yksinkertainen ja soman opettavainen. Esitys muistuttaa, että jos mokaa jotain, on parempi tunnustaa mahdollisimman pian. Vahinkoja sattuu.

Itse en oikein viehäty siitä, että tietokoneen toimintaperiaatteita pitää millään muotoa ymmärtää, käsittääkseen lastenteatterin juonen, kuten tässä esityksessä. Sylitietokone huomion keskipisteenä, ei minua hurmannut.

Erilaisilla näytöillä, joita nykyajan lavastusratkaisut myös lastenteatterissa yhä enemmän hyödyntävät, heittäisin niin ikään vesilintua.

Nuken puhe

Lavalla nähtiin erikoinen ratkaisu Ransun ja hänen karvaisten kavereidensa Eno-Elmerin ja Rikun esiintymisestä. Äänet kuultiin nauhalta ja mykkä nukettaja samaan aikaan manipuloi käsinukkea, joka kuonosynkkasi puheensa. Koirat esiintyivät ikään kuin playbackina.

Ja se toimii!

Alusta asti Ransun äänenä toimineen Pertti Nättilän pehmeä-äänistä Tampereen murretta on rauhoittava kuunnella. Ammattilainen nukettaja Harri Helin puolestaan puhaltaa Ransuun hengen. Käsinukkien touhuilu ihmisten kanssa yhteisissä lavasteissa on luontevaa kuin mikä. Teatteri Mukamaksen nukketeatterin ammattilaisten lisäksi myös Komediateatterin Jere Riihinen laajentaa osaamistaan nukeilla.

Sitä että nukkien ääni tulee nauhalta, hyödynnetään hauskasti joululauluissa: niissä nukettajat yhtyvät laulukuoroon itseinään manipuloiden samalla nukkea, joka laulaa toisen ihmisen äänellä. Huh. Pysyittekö mukana? Ei hätää. Hyvältä kuulostaa.

Tarttuvat laulut

Lavastuksen lahjakasat toimivat hyvin nukkien näyttämönä. Muuten lavastus näyttää varsin perinteiseltä hirsiseinineen ja joulukuusineen – mihinkään fantasiailotteluun ei ole ryhdytty. Suurille näytöille heijastetut talvimaisemat olivat sinänsä ihastuttavat.

Esitystä mainostetaan koko perheen jouluseikkailuna. Mitta oli varsin sopiva: arvioitu 40 minuuttia piti kutinsa.

Taitavien nukkien lisäksi aikuisen on hurmaava seurata pikkulasten reaktioita.

Nuorin katsoja oli 5 kuukautta vanha. Pidän epätodennäköisenä, että hän tajusi esityksestä vielä aivan kaikkea.

Viisivuotias kaverini Antoni tykkäsi esityksestä vielä enemmän kuin teatterikriitikkoystävänsä. Kriitikon mielestä esityksessä olisi voinut olla enemmän toimintaa ja vähemmän puhetta. Antoni ei moisesta valittanut.

Esityksen jälkeen lauloimme molemmat itseksemme ääneen esityksessä kuultuja tarttuvia joululauluja.

Ransun joulutarina

★★★

Käsikirjoitus Panu Raipia…Ohjaus Mansi Stycz ja Panu Raipia…Nuket Erja Mikkola…Pukusuunnittelu Kaisa Loponen…Lavastus Panu Raipia…Valosuunnittelu Jonna Rautala…Äänisuunnittelu Janne Pärnänen…Projisoinnit Laura Karvonen ja Jonna Rautala…Musiikit ja musiikkisovitukset Juha Antikainen.

Lavalla Katarina Stycz, Harri Helin ja Jere Riihinen…Ääninäyttelijät Pertti Nättilä, Pekka Salo ja Panu Raipia…Tuotanto Tampereen Komediateatteri, Teatteri Mukamas ja Ransu ry.

Ensi-ilta: 28.11.2017 Tampereen Komediateatterin päänäyttämöllä.

Esityksiä 6.1. asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: