Tampereella järvivesi on lämpimimmillään jo yli 20 astetta – kesäinen kuva­galleria: mittasimme lämpötilat ja kysyimme, tuliko uidessa kylmä

Keskiviikkona uimarannoilla oli väkeä jo ympäri Tamperetta sekä uimassa että aurinkoa ottamassa. Tampereen kaupunki aloittaa uimavesien lämpötilojen mittaamisen kesäkuussa.

Eden Haapasalo polskutteli laiturin päässä vettä varovasti, koska ei osaa vielä uida.

Aamulehti

Aamulehti kävi keskiviikkona mittaamassa uimavesien lämpötiloja eri puolilla Tamperetta. Lämpötilat mitattiin sekä matalasta rantavedestä että laiturilta noin 40 sentin syvyydestä – jos rannalla oli laituri.

Elisabet Salminen, 3, kävi jo tiistaina kastautumassa polviin asti Kaukajärvessä. Tänään oli alkavan kesän toinen rantapäivä.

Entä äiti?

”En näin kylmillä vielä. Vaikka nyt ei kyllä tarvitse jännittää sinileviä”, Tiina Salminen sanoi.

Isä Jeremias Salminen kävi Kaukajärvessä uimassa keskiviikkona.

”Se oli virkistävää. Ei ole enää kylmää. Yleensä aloitan uimisen tammikuussa, mutta nyt olin laiska", hän sanoi. Johannes Salminen, 11 kuukautta, keskittyi leikkimään esimerkiksi hiekkaleluilla.

Elisabet Salminen dokumentoi leikkikamerallaan Kaukajärven Riihiniemen uimarannalle unohtuneita leluja.

Elisabet, Johannes ja Tiina Salminen ottivat keskiviikkona hiekkalelut esiin Kaukajärvellä.

Mittaukset

Uimaveden lämpötilat Tampereella

Kaukajärvi (Riihiniemi)

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 18,5°c

Laiturin päässä noin 40 sentin syvyydessä: 16°c

Suolijärvi (ulkoilumajan ranta)

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 18,5°c

Laiturin päässä noin 40 sentin syvyydessä: 17,5°c

Peltolammi

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 21°c

Laiturin päässä noin 40 sentin syvyydessä: 18°c

Suomensaari

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 22°c

Laiturin päässä noin 40 sentin syvyydessä: 17°c

Rauhaniemi

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 21°c

Laiturin päässä noin 40 sentin syvyydessä: 14°c

Pyynikki

Matala rantavesi muutaman sentin syvyydessä: 17,5 °

Pyynikillä ei ole laituria.

4-vuotias Eden Haapasalo kävi keskiviikkona äitinsä kanssa Lentävänniemessä Suomensaaren uimarannalla.

Eden Haapasalo, 4, lennätteli rantavettä keskiviikkona Suomensaaressa Lentävänniemessä.

”Lämmintä!” hän analysoi.

Haapasalo on kastautunut tänä vuonna jo kerran aiemmin, Lentävänniemessä Halkoniemen sataman vieressä hiekkarannalla. Äiti Anni Patala on käynyt avannossa, muttei vielä kesävedessä. Hän oli hiukan flunssassa, niin ei viitsinyt keskiviikkona kastautua.

”Yksityinen päiväkoti on lakossa, ja olen saanut etukäteen järjestettyä työni niin, että pääsimme tänään rannalle”, Patala kertoi.

Piitti Ratia tietää päivittäin, mitä Riihiniemen uimarannalla tapahtuu.

Piitti Ratia puki keskiviikkona Kaukajärvellä päälleen bikinit, jotta saisi aurinkoa vartaloon. Hän hakee pohjarusketusta, koska on lähdössä Italiaan.

Ratia käy kesällä Kaukajärvessä uimassa kolme–viisi kertaa päivässä: ainakin kello 5, kello 12, kello 15 ja kello 17. Hän kävisi uimassa myös kello 21, mutta silloin on paikalla äänekästä nuorisoa.

”Kyllä sairaudet ja mielenterveysongelmat katoaisivat, jos täällä kävisivät kaikki. Täällä olen tavannut paljon mukavia ihmisiä, joiden nimiä en muista. Täytämme esimerkiksi sanaristikoita. Piilosanakausi on minulta nyt ohi.”

Uiminen on Pirkko Veräjykselle tapa pitää huolta itsestään. Hän poikkesi uimassa Suolijärvellä keskiviikkona.

Pirkko Veräjys, 77, kastautui keskiviikkona Hervannan Suolijärvessä – kuten melkein joka päivä.

Hän käy Suolijärvessä uimassa pitkin talveakin. Keskiviikkona Veräjys ui kaksi pitkää lenkkiä, mutta lämmenneestä vedestä ei saa enää samanlaista oloa kuin talvella.

”Minulla oli syöpä vuonna 2020 ja päätin, että nyt alkaa uusi elämä. Päätin, että panostan kaikin tavoin terveyteeni. Syön terveellisesti, liikun ja teen kaikkea, mikä on kivaa. Yritän löytää kaikista asioista positiivisia puolia”, sanoi 77-vuotias.

Sinne se meni, Timo Pänttönen katsoi Heidi Pänttösen perään Peltolammilla.

Ja sieltä se tuli!

Heidi Pänttönen kastautui keskiviikkona kesän ensimmäistä kertaa, Peltolammiin.

”Kylmää! Virkistävää!” Pänttönen tuumasi uimatikkailla. Miehen tehtävänä on toimia henkisenä tukena ja antaa pyyhe mahdollisimman pian, kun puoliso tulee vedestä.

Oletko sinä jo käynyt uimassa, Timo Pänttönen?

”En pysty! Loppukesästä sitten”, Pänttönen pudisteli. Parilla oli harvinaista kahdenkeskistä aikaa, kun yksivuotias oli päiväkodissa ja mies oli vapaalla ennen iltavuoroa.

Saksalainen Theresa Mertens yritti kastautua keskiviikkona Pyynikin uimarannalla kollegoiden Alex Baxin ja Isabel Michelmannin kanssa.”Se on tehtävissä. Se on haaste, mutta tehtävissä”, Mertens totesi.”Jalkoihin ei satu vielä”, Bax tuumaa seisoessaan rantavedessä. Skodan markkinointitoimistolle työskentelevä kolmikko tekee töitä jääkiekon MM-kisojen ajan Tampereella, kaikkiaan kuukauden.

Luna-koira on Rauhaniemen rannan kantakävijä. Seurueen ihmiset Roosa Haapasalo ja Julia Liukkonen kertoivat, että Luna on viihtynyt rantahiekalla mainiosti kovasta paahteesta huolimatta. Vedessä olemisesta se ei erityisesti pidä. “Kävin dippaamassa sen äsken tuohon rutakkoon, ja se meni siitä heti hiekalle kierimään”, Haapasalo naurahti.

“En minä nyt heti uimaan mene”, Hannu Mattila naurahti Rauhaniemen uimarannalla. Hän sanoi veden olevan vielä vähän turhan viileää. “Ei tässä ole vielä niin lämmin, että kauheasti hikoilisikaan”, hän tuumasi lehteä lukiessa. Rauhaniemen ranta on hänen tavallisin rantavalintansa, sillä sinne on helppo tallustella lähellä sijaitsevasta kodista alamäkeen.

Keskiviikkona pääsi polskuttelemaan jo 22-asteisessa rantavedessä osalla uimarannoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut