Tampere houkuttelee ulkomaalaisia matkailijoita nyt enemmän kuin ennen koronaa – Selvitimme mikä kaupungissa kiinnostaa

Viime vuodet ovat olleet vaativia Suomen matkailualalle eikä matkailuvienti ole vielä saavuttanut tasoa, jolla se oli ennen koronaa. Tampereen seudulla on kuitenkin havaittavissa jo elpymisen merkkejä.

Tamperetta markkinoidaan matkailukohteena muun muassa Saksaan, Hollantiin ja Englantiin.

Aamulehti

Suomessa vieraili puolet vähemmän ulkomaalaisia matkailijoita vuonna 2022 kuin koronaa edeltäneenä vuonna 2019. Sen sijaan Tampereen seudulla ulkomaalaisia kävijöitä oli viime vuonna jopa aikaisempaa enemmän.

Vuonna 2022 Tampereen seudulla vieraili noin 440 000 ulkomaalaista matkailijaa, kun vuonna 2019 luku oli alle 400 000. Tiedot perustuvat Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n selvitykseen Suomalaisen matkailun tilasta.

Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Heli Jokela kertoo, että kasvaneiden matkustajamäärien taustalla on osittain se, että vieraat viipyvät maassa aikaisempaa pidempään ja kiertävät useampia kohteita.

”Matkoista myös vajaa puolet on sukulais- ja tuttavavierailuita ja vajaa 40 prosenttia lomamatkoja. Lisäksi siellä on työmatkalaisia ja muita.”

Jokelan mukaan yksi iso syy kasvaneisiin matkustajamääriin ovat myös suorat lennot Tampereelta Eurooppaan. Jokela kertoo, että lentoyhteyksien myötä markkinoinnille on laitettu myös lisäresursseja.

”Pystymme ottamaan haltuun nyt useampia markkinoita. On ehdottomasti potentiaalia houkutella liikennettä myös tänne päin. Olemme siellä nyt paremmin näkyvillä.”

Sota ei vaikuta markkinointiin

Tällä hetkellä Tamperetta markkinoidaan Jokelan mukaan ahkerasti muun muassa Englannissa, Hollannissa sekä Saksassa.

”Saksa on perinteisesti ollut meille ykkösmarkkina. Sieltä tulevat matkailijat ovat yleisesti vanhempaa väkeä ja ryhmämatkailijoita.”

Jokela kertoo, että Visit Finlandin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan potentiaaliset matkailijat löytyisivät kuitenkin todennäköisesti nuoremmassa väestössä.

”Selkeästi täytyy tehdä töitä tuotteistamisessa ja markkinointiviestinnässä ja lisäksi tehdä analyysia siitä, ketä voisimme tavoitella ja minkälaista tukea matkapäätöksiin he tarvitsevat.”

Suorat lentoyhteydet Tampereelta muualle Eurooppaan ovat kasvattaneet potentiaalista markkina-aluetta.

Ennen koronaa myös japanilaiset olivat Tampereelle tärkeä turistiryhmä. Kaupungin matkailuvalttina on toiminut muun muassa maailman ainoa muumimuseo sekä lukuisat saunat.

”Seuraamme pääsisimmekö Japaninkin markkinoille taas olemaan aktiivisia. Tarkkailemme, miten maa heräilee nyt koronan jälkimainingeista ja sodan ollessa aktiviinen.”

Jokela kertoo, että muuten Ukrainan sota näkyy tällä hetkellä siinä, että markkinointia ei kohdisteta lainkaan Venäjälle.

”Tarkkailemme, miten sota vaikuttaa matkailijoiden käyttäytymiseen.”

Jokela toteaa, että varsinaisesti sota ei ole vaikuttanut markkinoinnin tekemiseen, eikä se nouse yleensä teemaksi myöskään yhteistyökumppaneiden kuten matkajuttuja tekevien toimittajien kanssa.

Hänen mukaansa esimerkiksi Suomen maakuvayksikkö on todennut, että Suomella on vahva maabrändi, jota sota ei ole juuri hetkauttanut.

”Ehkä Natoon liittymisen myötä meistä on sellainen kuva, että turvallisuus on kunnossa.”

Ei mikään turistirysä

Lähtökohtaisesti ulkomaan matkailijoita kiinnostavat Tampereella samat asiat kuin kotimaan matkailijoita. Tampere edustaa Järvi-Suomea, jossa luonto on kivenheiton päässä keskustasta, kaupungista löytyy useita hyviä ravintoloita ja tapahtumatarjonta on laajaa.

”Me emme ole mikään turistirysä, vaan paikallinen kohde. Muualla Euroopassa suurkaupungeissa on liikaturismia. Tällaiset kohteet, joissa ei liikuta massan mukana, vaan ollaan enemmin osa sitä paikallista menoa, nostavat päätään.”

Suurin haaste on kuitenkin tehdä Tampere tunnetuksi ja näkyväksi myös kansainvälisillä markkinoilla. Jokela kertoo, että Tamperetta markkinoidaan muun muassa matkailusisältöä tekevissä kanavissa, joilla on jo valmiiksi sopivia yleisöjä.

”Vaikuttajat ja pressiyhteistyö ovat ehdottomasti sellaisia tärkeitä ja kustannustehokkaita keinoja. Resurssit ovat rajalliset ja valintoja täytyy tehdä. Emme voi ottaa esimerkiksi koko Saksan markkinaa haltuun.”

Kotimaan markkinoinnissa Tampere pärjää Jokelan mukaan loistavasti, eikä se vaadi Visit Tampereen puolelta isoja satsauksia. Sen sijaan paukut kohdistetaan jatkossakin ulkomaille.

”Kansainvälisen matkailun lisääminen Tampereella on päätehtävämme. ”

Mitä?

Tampereen matkailu lukuina

Tampereella vieraili noin 440 000 ulkomaalaista matkailijaa vuonna 2022 . Noin 46 prosenttia matkoista oli sukulais- ja tuttavavierailuja, 38 prosenttia lomamatkoja ja viisi prosenttia ostosmatkoja.

Kotimaan matkoja Tampereen seudulle tehtiin 4,2 miljoonaa, joista 40 prosenttia oli lomamatkoja.

Matkailijat kuluttivat yhteensä 562 miljoonaa euroa Tampereen seudulle. Matkailijat, joiden päämatkakohde oli Tampereen seutukunnalla, käyttivät rahaa ostoksiin 139 miljoonaa euroa ja majoituspalveluihin 136 miljoonaa euroa.

Tampereella pysähdyttiin lähes 900 000 kertaa matkalla pääkohteeseen Suomessa tai ulkomailla.

Lähde: Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut