Aamulehti
Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen lautakuntien apulaispormestari Aleksi Jäntti (kok.) suhtautuu Itä-Tamperetta viime päivinä piinanneeseen tulipalojen sarjaan huolestuneesti.
Torstaina tulipalossa tuhoutui Kaukajärven seurakuntatalo, perjantain vastaisena yönä ja myöhään sunnuntai-iltana puolestaan tyhjillään olleet varastorakennukset Osuusmyllynkadulla Messukylässä. Lisäksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Kaukajärvellä paloi autiotalo Juvankadulla. Viime vuonna Tamperetta ja Pirkanmaata piinasi laaja autiotalopalojen sarja.
”Tulipalot sijaitsevat alueellisesti aika suppealla alueella, joten on aika vaikea uskoa puhtaasti sattumaan. En tiedä, ovatko viranomaiset löytäneet muita kuin aihetodisteita siitä, että tulipaloissa olisi kyse samasta hahmosta, mutta totta kai tämä asia on huolestuttava ja valitettava”, Jäntti sanoo.
Aamulehti ei tavoittanut maanantaina tutkinnanjohtajaa Sisä-Suomen Poliisista kertomaan, onko tulipalojen tutkinnassa edistytty tai onko tutkinnassa ilmennyt epäiltyjä.
Jäntti kuitenkin luottaa siihen, että tekijä löydetään, jos tulipalot ovat tahallisia.
”Ja mikäli ne eivät ole tahallisia, uskon myös siinä tapauksessa, että viranomaiset löytävät syyn tulipaloihin. Mikäli jokin systemaattinen vika ilmenee, siihen voidaan puuttua.”
Tulipaloista aiheutuu aineellisten vahinkojen ja savuhaittojen lisäksi huolta alueiden asukkaille sekä ihmisille, jotka asuvat tyhjillään olevien kiinteistöjen lähellä tai omistavat sellaisia.
Ympäristöä voi tarkkailla
Tulipalot eivät toistaiseksi ole levinneet eivätkä aiheuttaneet henkilövahinkoja. Kyseessä on silti turvallisuusuhka. ”Tässä vaiheessa ajattelen niin, että kansalaisten on syytä olla hereillä ja tarkkailla omaa ympäristöä ja puuttua tai ilmoittaa viranomaisille, jos havaitsevat jotain poikkeavaa ympäristössä”, Jäntti sanoo.
”Vainoharhaiseksi ei tarvitse heittäytyä, mutta hereillä kannattaa olla ja varmistaa, ettei omien talojen tai taloyhtiöiden lähellä ole herkästi syttyvää materiaalia tarpeettomasti.”
Toistuvat tulipalot aiheuttavat ylimääräistä työtä pelastuslaitokselle. Jäntin mukaan vaarallisen äärellä ollaan silloin, jos kuormitus menee niin suureksi, että se alkaa haitata toimintaa.
”Vielä en näe tätä sen tyyppisenä epidemiana, että nostaisi riskiä siihen, että pelastusviranomaiset eivät voisi suorittaa tehtäviään.”
Niin viime vuoden autiotalopalojen sarjassa kuin viime päivien tulipaloissa on ollut kyse tyhjistä rakennuksista. Myös aiemmin huhtikuussa Tampereen Hippoksenkadulla paloi purettavana ollut pienkerrostalo.
Pitäisikö tai voiko kaupunki tehdä tyhjillään oleville kiinteistöille jotain?
”Ketään ei voi kieltää pitämästä asuntoaan tai rakennustaan tyhjillään. Kaupunki voi puuttua kiinteistön kuntoon ja tehdä tarkastuksia, että kiinteistöt ovat määräysten mukaisia. Jos kaupunki itse omistaa jonkun kiinteistön, minun näkökulmastani olisi tärkeää, ettei kiinteistö olisi tyhjillään, vaan sillä olisi jokin käyttötarkoitus. Jos kiinteistön omistaa joku muu, ei ole kauhean paljon mahdollisuuksia vaikuttaa, jos rakennus muuten on ihan asiallinen sillä tavalla, että ei häiritse ympäristöä.”