Tuhannet sähköpotkulaudat saapuivat Tampereen katukuvaan – Tällä kaudella liikkumiseen vaikuttaa yksi merkittävä muutos

Vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat saapuneet Tampereen katukuvaan. Lautojen hallitsemista massatapahtumien yhteydessä yritetään parantaa.

Viime vuoden elokuussa Tampereella järjestetty Blockfest sai ihmiset liikkumaan sähköpotkulaudoilla. 19. elokuuta lautoja oli valtava määrä kauppakeskus Koskikeskuksen edustalla.

| Päivitetty

Aamulehti

Vuokrattavia sähköpotkulautoja näkyy jo Tampereen katukuvassa. Sähköpotkulautayhtiöt Tier ja Voi ovat kertoneet kauden aloituksesta. Voi kertoi jo ennen pääsiäistä, että yritys käynnistelee toimintaansa kaupungissa alkuun muutamalla tuhannella sähköpotkulaudalla. Yrityksen mukaan kalustoa lisätään kevään sekä kysynnän edetessä.

Voin operatiivinen johtaja Max Thelen kertoo yrityksen tiedotteessa, että viime viikon keskiviikkona Tampereen kaduille tuodut sähköpotkulaudat ovat jo olleet kovassa käytössä.

Tierin sähköpotkulautoja on voinut vuokrata tiistaista alkaen. Tierin aluepäällikkö Juho Lindgren kertoo, että Tierin lautoja tulee saman verran kuin viime kesänä eli noin 2 000 kappaletta.

Viime vuonna Tierin potkulaudoilla ajettiin Tampereella yhteensä 1,3 miljoonaa kilometriä ja matkoja tehtiin 900 000. Iso osa matkoista tehdään Tampereen yliopistolle tai ammattikorkeakoululle. Lautoja käytetään ahkerasti myös kaupassa käyntiin ja töissä kulkemiseen.

Lindgren arvioi, että viime vuoden tapaan potkulaudat ovat suosittu kulkuväline ja ennätykset matkamäärien osalta paukkuvat.

”Suosio kasvaa jatkuvasti, joten on täysin oletettavissa, että viime vuoden lukujen yli tullaan menemään”, hän sanoo.

Myös norjalainen Ryde on jo tuonut lautojansa Tampereella ja on mukana nopeusrajoituskampanjassa

Valvotumpaa ajelua

Aikaisemmista vuosista poiketen potkulaudoilla ajettava nopeus vaihtelee kaupunginosien mukaan. Yritykset kertovat tehneensä kaupungin kanssa yhteistyötä turvallisuuden lisäämiseksi ja tämä näkyy nopeusvyöhykkeinä.

Keskustan alueella nopeusrajoitus on 20 kilometriä tunnissa. Hämeenkadulla ja osassa Itsenäisyydenkatua on käytössä15 kilometrin tuntinopeus. Lisäksi osassa puistoalueita ja vilkkailla kävelykaduilla nopeus on rajoitettu 10 kilometriin tunnissa. Keskustan ulkopuolella laudat kulkevat 25 kilometriä tunnissa. Yönopeusrajoitus astuu voimaan jo kello 22 aiemman keskiyön sijaan. Potkulautojen nopeutta säädellään gps-laitteiston avulla.

”Esimerkiksi Sorsapuistossa rajoitus on 10 kilometriä”, Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenman kertoo. ”Pyritään pitämään puistot rauhallisina alueina.”

Nopeusrajoituksilla tavoitellaan Stenmanin mukaan erityisesti sitä, että kaduilla liikkuvat muut ihmiset kokisivat olonsa turvallisemmaksi. ”Toki hiljaisemman nopeuden myötä myös onnettomuuskin voi sattuessaan olla lievempi.”

Nopeusrajoitusten lisäksi yrityksen valvovat potkulautojen pysäköintiä. Voi ja Tier kertovat, että potkulauta tulee kuvata ajon päätteeksi.

Tierin Lindgren sanoo, että Tampereella potkulauta piti kuvata ajon päätteeksi myös viime kauden loppupuolella. Hän sanoo, että kokemukset käytännöstä ovat hyviä ja se on vähentänyt ilmiötä, jossa potkulautoja on jätetty muun liikenteen kannalta hankalaan paikkaan.

”Toki joskus pysäköinnissä voi olla mukana ajattelemattomuutta, mutta pääosin lautamme pysäköidään Tampereella asianmukaisesti”, Lindgren sanoo.

Liikenneinsinööri Stenmanin mukaan potkulautojen pysäköintipaikkoja yritetään kesän aikana saada toteutettua. Myös lautojen parempaa hallintaa massatapahtumien yhteydessä on mietitty. ”Viime kesänä ongelmallista oli, että yksittäisinä viikonloppuina niitä kertyi todella isoja määriä.”

Täydennys 12.4.2023 klo 10.02: Juttua on täydennetty Tampereen kaupungin liikenneinsinöörin Pekka Stenmanin kommenteilla ja Ryden tiedolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut