Uudelle asuinalueelle Tampereella rakennetaan ratikan seuraava päätepysäkki, joka otetaan käyttöön jo kesällä – Tällaiset ovat suunnitelmat

Pispalan valtatieltä pääsee jatkossa siltaa hissitornin kautta alas Santalahdenaukiolle ja edelleen raitiotien, Rantatien ja Paasikiventien yli Näsijärven rantaan.

Santalahden porras- ja hissitorni nousee jo haulitornin vierellä rautatien ylittävää kevyen liikenteen siltaa varten. Jatkossa jalankulkijat ja pyöräilijät pääsevät Pispalan valtatieltä kevyen liikenteen siltaa pitkin junaradan yli Santalahteen.

| Päivitetty

Aamulehti

Tampereen ratikan seuraavan päätepysäkin ympäristö alkaa hahmottua Santalahdessa. Rantatielle on rakennettu kaksi raitiopysäkkiä, Tikkutehdas ja Santalahti.

Ratikka aloittaa liikennöinnin Pyynikintorilta Santalahteen 7. elokuuta.

Santalahden pysäkin tuntumaan pahvitehtaan vierelle nousee parhaillaan hissi- ja porrastorni rautatien ylittävää kevyen liikenteen siltaa varten.

Hissitornin rakentaa Pohjola-Rakennus. Torni valmistuu elokuun loppuun mennessä.

Hissitorniin liittyvän kevyen liikenteen sillan rakentaminen Pispalan valtatielle alkaa vuonna 2024, kertoo rakennuttajainsinööri Pasi Ruohomäki Tampereen kaupungilta.

”Pispalan valtatieltä pääsee jatkossa siltaa tornin kautta esteettömästi Santalahdenaukiolle, ratikkapysäkille ja edelleen Näsijärven rantaan. Hissi on mitoitettu myös polkupyörille”, kertoo Ruohomäki.

Santalahden pysäkin viereisestä aukiosta tulee alueen kevyen liikenteen neulansilmä. Aukiolla kohtaavat ratikan matkustajat, Rantakylänraitin sekä Santalahden rantasillan ja rautatien ylittävän sillan kulkijat.

Aukion viereen valmistuu Pohjola-Rakennuksen hankkeista elokuun lopulla myös tornin viereinen asuinkerrostalo, kertoo työpäällikkö Vesa-Pekka Rissa. Pahvitehtaan suunnitelmat eivät ole vielä selvillä, mutta sen ympäristöön nousee jatkossa Pohjola rakennuksen kolme uutta asuintaloa.

”Yksi asuintaloista on tavoitteena saada käyntiin vielä tänä vuonna, mutta markkinat sen määrittelevät", Rissa sanoo.

Kaupungin rakennustyöt aukiolla alkavat ensi vuonna.

Santalahti on ollut vuosia asuintalojen rakennustyömaata. Tänä vuonna alkaa myös viheralueiden rakentaminen kerrostalojen väliin.

Ratikan päätepysäkin ja Santalahdenaukion vierelle tulee Rivinterinpuisto. Puistojen yleissuunnitelmat ovat tulossa nähtäville ennen kesälomakautta.

Alkaa puistoparista

Puistojen rakennustyöt alkavat alueen länsipäästä Anni Flinckin puistosta ja Flinckinrinteestä, kertoo erikoissuunnittelija Kaisa Rantee. Flinckin puistopari on kapea ja nauhamainen.

”Anni Flinckin puiston tehtävänä on välittää ihmisten kulkemista rantatieltä Rantakylänraitille. Huolto- ja pelastusreittien takia puistoon tulee betonikiveystä, mutta myös laaja alue perennoja ja pensaita”, Rantee sanoo.

Anni Flinckin puiston kiinnekohdaksi tulee rakennustyömaalta löytynyt, yli puolentoista metrin korkuinen höyrykello. Rautakello pelastettiin purkujätteiden seasta.

Kunnostettu höyrykello tulee esille puistoon istutettavan puun vierelle.

Santalahden asuinalueella on uusien asuintalojen lomassa vanhoja tehdasrakennuksia, joita on tarkoitus säilyttää ainakin osittain. Kuvassa pahvitehtaan rakennus ja piippu. Kuva on otettu tammikuun lopulla 2023.

Tikkutehdas odotti remonttia pressun alla tammikuussa 2023.

Mikä?

Santalahti

Vuonna 1852 perustettu Elianderin tulitikkutehdas oli Santalahden ensimmäinen teollisuusyritys. Myöhemmin alueelle nousi lisää tehtaita ja sahoja.

Uuden Santalahden rakennustyöt alkoivat kevättalvella 2018.

Asemakaavassa tulevaksi asukasmääräksi on arvioitu 2 300–2 400 asukasta.

Historia on mukana Santalahden puistojen nimissä. Santalahtelainen kansanedustaja Anni Flinck asui Rantakylässä 30 vuotta. Rivinterinpuisto on saanut nimensä Uranraitin ylärinteen suojellun kivirivinterin mukaan.

Flinckinrinne paikataan rakennustöiden jäljiltä ja maisemoidaan. Rinteeseen tulee Ranteen mukaan runsaasti kasvillisuutta ja puita.

Osa kannelle

Santalahteen tulee pieniä puistoalueita tasaisin välein. Osa rakennetaan Ranteen mukaan kansirakenteen päälle, kuten Rantakylänpuisto. Sen alle tulee taloyhtiöiden autohalli.

Santalahdenaukion viereisestä Rivinterinpuistosta tulee yksi alueen suurimmista viheralueista. Alueella on paljon korkeuseroja, mutta puistoon tulee puita ja vehreyttä.

"Uranraitti tuetaan teräsponttiseinällä ja se jää ylös. Myös Rivinterinpuistoa pengerretään ja siihen tulee luonnonkivimuureilla rajattuja oleskelutasanteita lähemmäs aukion tasoa”, Rantee kertoo.

Uranraitin ponttiseinään kiinnitetään ristikkoa ja seinämä maisemoituu ajan kanssa köynnösseinäksi.

Raitti puistojen välille

Santalahden asuinalueen kulkureittejä ovat Uranraitti, joka kulkee radan vierellä sekä länsipäässä puistoja ja kortteleita yhdistävä Rantakylänraitti.

Rantakylänraitti on kevyen liikenteen väylä Tukkipuiston ja Santalahden aukion välillä. Siitä tulee neljä metriä leveä asvalttipäällysteinen väylä jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Rantakylänpuistoa, Tukkipuistoa ja Tukkirinnettä päästään rakentamaan, kun YH-Kodit on rakentanut ympärille kohteensa.

”Jos markkinat alkaisivat koheta, ehkä ensi keväänä pääsisimme aloittamaan”, projektipäällikkö Mika Aho sanoo.

Paasikiventien ylittävä Santalahden rantasilta avautui jalankulun käyttöön 2021 joulukuussa. Sillalle valmistui hissi Pispalanharjun puolelle kesäkuussa 2022.

Sillan kaarteessa on näköalatasanne, jolta voi ihailla Näsijärven ja ranta-alueen maisemia. Näköalatasanteelle on esteetön reitti Näsijärven puolelta.

Tasanteelta johtavat myös teräsportaat tapahtumapuistoon.

Rantatien länsipäässä jatkuvat Paasikiventien ylittävän Rosenlewin raitotiesillan rakentaminen sekä katurakennustyöt. Rantatien varrella jatkuu myös uusien kerrostalojen rakentaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut