Aamulehti
Tampereella voidaan ryhtyä suunnittelemaan nollakuidun nostamista Näsijärvestä. Markkinaoikeus sallii 6.4. tekemällään päätöksellä Tampereen kaupungin aloittaa toimenpiteen suunnittelun ja lupamenettelyn tarjouskilpailun voittaneen Fortum Waste Solutions oy:n kanssa.
Hankekehitysjohtaja Juha-Antti Kaivonen sanoo olevansa päätöksestä hyvillä mielin.
”Päätös on merkittävä asia meidän näkökulmasta.”
Kaupunki käynnisti keväällä 2022 hankintamenettelyn nollakuidun poistamiseksi järvestä. Tarjouskilpailun hävinnyt yhteenliittymä valitti hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen helmikuussa 2023. Tampereen kaupunki esitti maaliskuun alussa markkinaoikeudelle pyynnön, että kaupunki saa aloittaa nollakuidun noston suunnittelun ja lupamenettelyn valituksesta huolimatta.
Kaivonen sanoo, että ilman sitä hanke olisi viivästynyt vuodella.
”Tutkimuksia ja selvityksiä voi tehdä käytännössä vain avoveden aikana. Kun viereen suunnitellaan kaupunginosaa, kaikki viivytys on todella hankalaa", Kaivonen sanoo.
Hän ei lähde arvioimaan, millainen hintalappu vuoden viiveestä olisi aiheutunut.
Seuraavista toimenpiteistä päätetään pääsiäisen jälkeen. Tarkoitus on, että koetoiminta päästään aloittamaan ensi vuonna.
1,5 miljoonaa kuutiometriä
Tampereen kaupunki osti nollakuitua sisältävän vesialueen Metsä Board Oy:ltä vuonna 2014 ja otti vastatakseen nollakuituun liittyvät vastuut. Nollakuitu sisältää puuta ja puukuitua. Se on kerrostunut Hiedanrannan edustalle Näsijärven pohjaan alueen aiemman metsäteollisuustoiminnan seurauksena.
Nollakuitu sijoittuu pääosiltaan vesialueella Sellupuiston edustalle, täyttönä rakennetun Näsisaaren pohjoispuolelle. Yhteensä nollakuitua on järvessä noin 1,5 miljoonaa kuutiometriä.
Näsisaaren kautta rakennetaan raitiotie tulevan Hiedanrannan kaupunginosan alueelle ja siitä eteenpäin Lentävänniemeen. Nollakuidun noston ensisijaisena tavoitteena on nollakuidusta aiheutuvien Lielahden alueen ranta- ja vesialueiden virkistyskäyttömahdollisuuksien parantaminen sekä ympäristön turvaaminen. Kaupunki on hakenut ratkaisua nollakuidun noston lisäksi materiaalin hyötykäyttöön.