Katujen puhdistus alkaa Tampereella vasta pääsiäisen jälkeen – Tässä syy

Keskustan kadut pyritään siivoamaan hiekoitussepelistä jääkiekon MM-kilpailuihin mennessä

Katujen puhdistustyöt aloitetaan tänä vuonna tavallista myöhempään.

Aamulehti

Hiekoitussepelin kerääminen aloitetaan Tampereella pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

Katujen puhdistustyöt aloitetaan tänä vuonna normaalia myöhemmin, kertoo Tampereen Infra oy:n työpäällikkö Antti Sorvali liikennealueiden kunnossapidosta.

”Tämä kevät on ollut poikkeuksellisen kylmä ja yöpakkaset ovat estäneet katujen puhdistuksen. Sepeliä ei voida poistaa kastelematta katuja, ja veden jäätymisen vuoksi työn aloitus on lykkääntynyt”, Sorvali kertoo.

Viime vuonna työt päästiin aloittamaan jo maaliskuun puolella, ja tänä vuonna ajankohtaan on vaikuttanut myös pitkittyneet talvikunnossapitotyöt.

Sorvalin mukaan Tampereen katujen puhdistus tulee kestämään useita viikkoja, ja keskusta-alueen puhdistus on ensimmäisenä prioriteettina.

Joillain alueilla katujen puhdistustyöt on ehditty jo aloittaa, ja pölynsidontaa on jo tehty kalsiumkloridiliuoksella.

”Tärkein deadline on, että MM-kisoihin mennessä ainakin keskustan täytyisi olla valmis. Priorisoimme alueita, joilla liikkuu eniten ihmisiä ja missä hiekka myös pölisee eniten.”

Hiekoitussepeliä halutaan jatkojalostaa

Tampereella tutkitaan mahdollisuuksia hiekoitussepelin jatkojalostukselle. Uusiokäyttökohteiksi on ajateltu esimerkiksi maanrakennus- ja viheraluerakentamisessa.

”Sepeliä voi hyödyntää esimerkiksi niittykasvien kasvualustana. Kokeilu on aloitettu jo viime vuonna, tämän ja ensi vuoden aikana selviää tarkemmin, kuinka hanke menestyy”, kertoo hankeinsinööri Matti Pokkinen Tampereen kaupungilta.

Viherrakennuskokeilussa sepelistä on ensin seulottu roskat ja muut ylimääräiset ainekset pois sekä varmistettu haitta-aineettomuus, ja puhdistuksen jälkeen soraa levitetään halutulle alueelle. Tämän jälkeen siihen voi kylvää kuivalla kasvualustalla viihtyviä niittykasveja.

”Olemme testanneet esimerkiksi miten käytetyn sepelin saisi puhdistettua uudestaan käytettäväksi, mutta toistaiseksi puhdistus ei ole kovin kustannustehokasta”, Pokkinen sanoo.

Juttua muokattu 6.4. klo 13.35: lisätty tieto, että katujen puhdistustyöt on jo aloitettu joillain alueilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut